El casc intel·ligent d’Engidi està a punt de sortir al mercat en fase pilot. La startup, fundada el 2015, crea un wearable que s’introdueix en el casc dels operaris i envia dades en temps real per monitorar la seguretat dels treballadors. Ara bé, sense la tecnologia del laboratori TheThinx 5G Barcelona potser el seu dispositiu encara no hauria estat provat i no estaria preparat per sortir al mercat. I és que el laboratori “ens permet uns avenços de temps per a provar els nostres dispositius que en una startup ens és molt útil”, assenyala el director tècnic d’Engidi, Marc Mir.
Engidi és la primera startup que ha passat pel laboratori, però ja hi ha hagut un total de 15 empreses que s’han interessat per la iniciativa, com és el cas de Panasonic, que ha provat les seves solucions de Gas Metering. Impulsat per 5G Barcelona i Telefónica, TheThinx 5G Barcelona té com a objectiu convertir la capital catalana en un dels hubs d'innovació digital europeus en l'àmbit del 5G i permetre a les startups, pimes i corporacions experimentar i validar nous serveis i aplicacions amb aquesta nova tecnologia.
És per això que un mes i mig després de la seva inauguració oficial, el laboratori ha obert portes aquest dimarts perquè qualsevol actor de l’ecosistema emprenedor pugui veure en primera persona les possibilitats que ofereix l’espai, ubicat en el Pier01 de Barcelona Tech City.
Tecnologia per millorar la seguretat a la feina
Engidi ha començat a testar la seva tecnologia al laboratori TheThinx des d'aquest estiu, cosa que li ha permès avançar molt ràpidament i validar la seva solució. “Aquest espai ens obre les portes a un món del 5G al qual no seria fàcil accedir”, explica Mir. Un dels avantatges és la disminució del consum de bateria en els dispositius que envien informació, un aspecte que suposarà una revolució gràcies a la nova tecnologia.
Mir, d'Engidi: "El laboratori TheThinx ens obre les portes a un món del 5G al qual per una startup no seria fàcil accedir"
Engidi neix quan el seu cofundador i actual CCO, Ignacio Massana, es va adonar de la dificultat de saber quants treballadors hi havia en una obra en el sector de la construcció i el poc control de seguretat existent. Va ser llavors quan va començar a pensar en un dispositiu que millorés la seguretat dels espais de treball, però en aquell moment la tecnologia IoT no estava suficientment desenvolupada.
Però això no va ser impediment perquè Massana i l’altre cofundador i CEO d’Engidi, Gerard Fernández, tiressin endavant amb el projecte. Des de la idea fins al primer prototip ha passat un període de temps en el qual els emprenedors han validat el concepte amb la indústria per assegurar la viabilitat del projecte i veure a nivell tecnològic com es podia desenvolupar.
El wearable d’Engidi s’introdueix en el casc dels treballadors i monitora en temps real la situació de l’empleat. D’aquesta manera, ofereix informació sobre la geolocalització de la persona, l’ús del casc, els impactes o caigudes que hagi patit l’operari, l’altura a la qual s’està treballant i dades d’humitat o temperatura que determina l’estrès tèrmic. A més, permet notificar en forma d’alarma situacions perilloses pel treballador i prémer un botó de rescat.
Ara bé, el CTO de la startup alerta que “s’han de tenir en compte les implicacions que té el monitoratge en temps real. S’han d’identificar les dades que realment són rellevants i que s’han de tractar amb immediatesa i quines, en canvi, tenen un valor més estadístic i són més susceptibles d’utilitzar en el llarg termini”. I és que Engidi aplica mètodes de Machine learning per extraure patrons de comportament i elaborar així estratègies de prevenció laboral, cosa que els permetrà entrar també en un sector tan important en la indústria com és l’insurtech.
El seu dispositiu està enfocat a la indústria en general, pel que pot cobrir un gran nombre de verticals com el sector ferroviari, el forestal, la construcció o la mineria, entre altres. És per això que el seu mercat “són els 85 milions de treballadors amb ús obligat de casc de protecció que s’estimen arreu del món”, assenyala Mir.
En aquests moments, la startup, que compta amb un equip de set treballadors, està implementant les primeres proves pilot a la indústria. La intenció és seguir així durant tot el 2019 per aconseguir el feedback necessari i poder perfeccionar el dispositiu de cara a la seva comercialització el 2020, segons expliquen des de la companyia a VIA Empresa.
Les tres T del hub tecnològic
“Perquè una ciutat sigui un hub tecnològic de referència, ha de tenir tres T: tecnologia, talent i tolerància, i Barcelona ho aconseguirà si aconseguim treballar amb la tecnologia, potenciem el talent i som una ciutat tolerant”. Així ho ha indicat el CCO del Barcelona Tech City, Ricard Castellet, a l’hora de presentar els motius de la necessitat d’un laboratori 5G a Barcelona. I és que, segons ell, “són tecnologies que estem convençuts que canviaran el món”.
S'estima que el 5G tindrà un impacte econòmic de 14,6 milions d'euros el 2025
Amb aquesta filosofia en ment, no és d’estranyar que el Barcelona Tech City hagi volgut ser l’espai on albergar tota aquesta nova tecnologia incipient. Una tecnologia que es preveu que el 2025 tingui un impacte econòmic a Espanya de 14,6 milions d’euros, segons ha indicat el director de transformació digital de la Mobile World Capital, Tomeu Sabater.
I és que la seva missió és que “tot el que passi de 5G al món es faci a Barcelona i no en cap altra ciutat”, ha afegit Sabater. Actualment, la tecnologia s’està treballant en 27 projectes pilots conjuntament amb empreses com Seat, Telefónica, Acciona i l’Hospital Clínic.
La tecnologia 5G és ja a tocar i donarà resposta a moltes necessitats: tenir més amplada de banda, més velocitat i transmissió de dades, un temps de resposta de la xarxa de mil·lisegons i multiplicar per mil el nombre de dispositius connectats. En poc temps podrem fins i tot descarregar una pel·lícula d’alta qualitat al mòbil en només quatre segons.