Labs 3D: el teu doble en miniatura 

La start-up catalana confecciona figures a escala de persones reals mitjançant la tecnologia de la impressió 3D, una línia de negoci que ja compta amb llista d'espera

    Les miniatures es fan a escala i tenen un preu diferent segons la mida escollida
    Les miniatures es fan a escala i tenen un preu diferent segons la mida escollida
    17 de Febrer de 2015
    Act. 20 de Febrer de 2015

    A les càmeres analògiques les van substituir les digitals; a aquestes, els telèfons. I als mòbils? Qui els pren el lloc a ells? La impressió 3D podria fer-ho en un futur més proper del que creiem, perquè tenir una figura en miniatura d'un mateix ja és possible.

    Aquesta tecnologia es pot trobar a Barcelona a Labs 3D, una botiga engegada per l'enginyer de telecomunicacions Jorge Montoya el passat mes de maig de 2014. Des de llavors, ha vist com les seves miniatures s'han convertit en el nou record per enviar als avis que viuen lluny. I no només per ser un producte nou al mercat que atrau els curiosos, sinó perquè "té un impacte molt més emocional que una fotografia", explica.

    3.500 fotografies en 10 minuts
    El procediment és senzill: visionat, disseny i impressió. Cal passar per l'escàner, que fa entre 3.500 i 4.000 fotografies de la persona en poc més de 10 minuts. Les imatges s'emmagatzemen en un ordinador i després s'envien a la impressora 3D, la qual triga vora 15 hores a modelar la figura.

     

    Jorge Montoya, fundador de Labs 3D, amb una miniatura seva


    El resultat final, encara sense polir, és una miniatura feta de polímer. Ja surt amb color, però cal netejar-la, ja que aquest material deixa una mena de polsim blanquinós, "com si fos farina", descriu Montoya. Desmenteix així que sigui plàstic, una creença generalitzada.

    Així doncs, fent la suma de temps, la comanda no hauria de trigar més d'un dia. Tanmateix, el CEO de Labs 3D subratlla que té llista d'espera: "A vegades venen famílies i el procediment multiplica per 4 o 5 la feina i les hores. El que faig és donar hores i organitzar els treballs en funció de la urgència del client". El preu oscil·la entre els 99 i els 299 euros segons la mida de la figura.

    De record familiar a prototips d'envasos
    "El més habitual és tenir turistes que estan de vacances i van ja amb la idea de gastar", resumeix Montoya. Destaquen també els estrangers que viuen a Barcelona i volen enviar un record a la família o els clients qui volen una figura al costat d'un familiar ja difunt. "En aquest cas accepten una fotografia", matisa l'enginyer, "però sempre diem que no a les fotos perquè no tenen ni la meitat de detalls".

    Tampoc s'escapen la moda els nuvis. "Els pastissos de boda normalment porten ninots, per què no posar-hi a tu amb la teva parella?", es pregunta Montoya.

    La darrera línia de negoci que tenen entre mans a Labs 3D és el packaging. Les companyies envien els seus dissenys a la botiga, els imprimeixen i aquestes els usen com a prototips per donar-los el vist-i-plau o afegir-hi canvis.

    I si hi ha un negoci polifacètic, sens dubte és aquest. Els escultors i arquitectes són un altre segment que se suma a la confecció de miniatures, però de les seves obres. Tant poden ser prototips de projectes que tinguin entre mans com traslladar les seves creacions a "nous formats". "No són còpies", matisa amb rapidesa, "ells cedeixen les figures i fem miniatures a escala que, possiblement, seran a un preu més assequible pels qui són amants de l'art". És a dir, una unió de professionals per reinventar negocis de sempre.

    Reinventar-se en temps de crisi
    Montoya és un altre dels casos de professionals que es reciclen per obligació. Explica que, abans, es dedicava a la distribució de tecnologia com a majorista, però que la seva empresa va tancar i es va veure obligat a buscar una sortida.

    Quatre mesos als Estats Units van ser suficients per tenir clar que la impressió 3D era el futur. "Vaig poder parlar amb dos fabricants que feien prototips per empreses de cotxes grans", recorda el fundador de Labs 3D, "i van ser ells els qui em van dir que el sector del consum tenia molt per explotar".

    Un altre dels encerts estratègics de Montoya rau en l'estudi de la competència. Remarca que, abans d'emprendre, va estudiar detalladament el tipus de client dels locals que ja treballaven allà amb aquesta tecnologia, què es venia i com funcionava tota la part comercial.

    Amb les idees clares, només quedava trobar un soci. En aquest cas, el company de Montoya és el seu germà. La inversió inicial va ascendir fins als 100.000 euros, una xifra astronòmica però inevitable donat el cost de la maquinària: 70.000 euros.

    Un negoci amb futur
    Tocant de peus a terra, Montoya revela que l'objectiu era facturar 6.000 euros en el tancament del 2014. La xifra era tan modesta que fins i tot l'han superat, "i de lluny". El 90% dels ingressos provenen de la venda de miniatures al consumidor de peu, mentre que les altres línies representen escassament el 10% restant.

    De cara al futur, el CEO pretén seguir diversificant: "Vull fer negoci amb les empreses i amb la preparació d'esdeveniments. Hi ha companyies que munten jornades durant diversos dies i ens pregunten si poden oferir figuretes als seus participants. Això és el que vull fer, portar Labs 3D als esdeveniments". "El client em dóna idees, és ell qui veu coses que jo no veig", afegeix.