Fins a fa molt poc els grups en massa de WhatsApp es limitaven en la seva majoria a ser un simple mal de cap. Sempre hi ha participants que mai paren d'enviar missatges, bromes innecessàries, mentides, fotografies... fins al punt que la majoria acaba silenciant el grup, tot i el risc de perdre's informació necessària i rellevant.
L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) acaba de posar la primera pedra per posar fi a molts d'aquests grups establint com a infracció greu la inclusió d'un usuari a un grup de WhatsApp sense el seu consentiment. Durant els últims temps han estat moltes les denúncies d'usuaris que s'han vist agregats a grups d'escoles, ajuntaments o associacions sense el seu consentiment. Potser el cas més rellevant és el de l'ajuntament de Boecillo, a Valladolid, on un regidor va incorporar a 255 veïns en grup d'informació amb el consentiment verbal de només 37 d'ells.
A Boecillo, Valladolid, un regidor va crear un grup de WhatsApp de 255 membres amb el consentiment de només 37 persones
Per tant, és això el final dels grups de WhatsApp? No existeixen problemes legals d'aquest tipus quan es tracta d'un grup privat o domèstic, però les institucions necessiten el consentiment exprés i específic. Per això, els experts indiquen que l'aposta de futur són les comunicacions oficials. “No parlem solament de l'ús fraudulent de dades, davant farses o cadenes ens trobem totalment nus sobre la seva veracitat”, explica Edelmiro Justo, director adjunt de TokApp, una app especialitzada en la comunicació per a centres educatius i institucions, “no només els col·legis o els ajuntaments, sinó qualsevol associació o institució ha d'enviar els seus comunicats per un mitjà oficial i segur que guardi la privadesa de l'usuari, sinó com hem vist, corre un risc legal”.
Les multes previstes per a aquest tipus d'infraccions estan quantificades amb quantitats que abasten des dels 40.001 als 300.000 euros.