Leitat, com innovar durant 100 anys

El centre tecnològic de Terrassa, nascut en l'apogeu tèxtil del Vallès, obre delegació a Xile mentre continua sent referent en la innovació de materials, química o biotecnologia

Leitat forma part de la xarxa TECNIO
Leitat forma part de la xarxa TECNIO
Pau Garcia Fuster
22 de Gener de 2016
Sortint de Terrassa en direcció a Matadepera, en un entorn idíl·lic, hi ha l'edifici principal del Centre Tecnològic Leitat. El que va començar el 1906 com una eina de suport a la potent indústria tèxtil de Terrassa, conegut aleshores com Acondicionamiento Tarrasense, és avui un dels centres tecnològics més importants de Catalunya amb seus a Barcelona i Vilanova del Camí. Recentment, a més, ha desembarcat a Xile per exportar el seu coneixement.

Leitat pretén "ajudar a transformar tecnologia en valor social o econòmic", segons explica a VIA Empresa el seu director gerent, Joan Parra. De moment, el 2014 el van tancar amb una facturació de 18 milions d'euros, centenars de projectes i gairebé 3.000 solucions tecnològiques avançades.

Els quatre pilars de la investigació
Amb més de 200 persones treballant-hi, Leitat ha gestionat 265 propostes durant el 2014, a més de 137 projectes d'R D 2i i 240 projectes industrials. Parra explica que treballen en quatre grans blocs "on hi ha més valor econòmic". Per descomptat, el primer és el dels materials, fruit de l'origen del centre amb la indústria tèxtil. "Els materials han evolucionat i ara hi ha molts teixits amb utilitat en indústries com la mèdica o la de l'automòbil", constata Joan Parra.



A Leitat també són especialistes en tot el que té a veure amb la química i les seves aplicacions en cosmètica o alimentació. La biotecnologia i biosalut, així com el medi ambient i les energies renovables completen els quatre pilars bàsics de la recerca de Leitat.

El projecte aeronàutic Grain 2, que investiga la propulsió d'avions amb tecnologies verdes i materials respectuosos amb el medi ambient, és un dels exemples de la seva tasca. També ho és el projecte Mermaids, que lluita contra els microplàstics contaminants que originen el rentat de teixits.

A banda de col·laborar en tot tipus de projectes, Leitat també interactua amb tot tipus d'empreses. Des d'algunes de les més grans, com Henkel, que té un dels seus centres d'R D en aquest centre tecnològic; fins a pimes i emprenedors. L'objectiu en tots els casos és la recerca de la millor aplicació tecnològica. "Som especialistes de projectes. No és tan significatiu qui encarrega el projecte, com què vol i si el que vol es pot aconseguir en el temps i els diners que planteja", diu Parra.

Segons el responsable de Leitat, "ens preocupa més l'empenta de l'empresa que la seva dimensió". Reconeix que funcionen "dins les regles de joc de la indústria. Es treballa per boca-orella. Si fas bé una feina et referencien".

A l'hora de treballar, "intentem compaginar la immediatesa de la societat, amb un time to market molt reduït, amb la capacitat del nostre investigador de desenvolupar-se amb coneixement nou, amb la necessitat que aquest coneixement sigui aplicable", explica Joan Parra.



Per tant, insisteix, "és l'empresa la que ens va marcant quins són els àmbits d'investigació perquè ella detecta prèviament que si s'assoleix aquella fita guanyarà posicionament de mercat". Al capdavall, conclou, "és una barreja entre les necessitats de la societat i la nostra capacitat d'anar resolent inquietuds".

La internacionalització comença a Xile
El passat setembre Leitat ha inaugurat un nou centre a Xile especialitzat en nanotecnologia. "L'origen va ser com tot en aquesta vida: entre accidental i desitjat", explica Joan Parra. L'any 2012 van coincidir una situació econòmica difícil a Catalunya i la convocatòria oficial xilena per rebre al país centres d'excel·lència internacional. "Vam fer la licitació, la vam guanyar, i estem desenvolupant el seu pla estratègic", recorda Parra.

El primer pas internacional, però, no té per què ser l'últim. "Si es troben unes condicions tan bones com les de Xile les aprofitarem en altres països", diu el dirigent de Leitat. Ara bé, adverteix que "per la nostra mida ha de ser un creixement sostenible, i més quan el teu valor és el coneixement i les persones". El talent i l'experiència, constata, "no és tan senzill de deslocalitzar. Un robot no pot enfadar-se amb el cap de planta, però una persona sí", ironitza.

La fusió dels centres tecnològics
Aquest 2015 els principals centres tecnològics catalans han estat notícia al fusionar-se al voltant del projecte Eurecat. Leitat finalment ha descartat unir-s'hi, i de moment manté el seu rol singular. El president d'Eurecat, Xavier Torra, hi treia ferro en una conversa amb VIA Empresa; i Joan Parra tampoc hi veu res de negatiu. "L'àmbit institucional és molt correcte i anirà a millor. Només necessitem que l'economia acabi de fer tracció perquè tots ho tinguem més fàcil per col·laborar", assegura el dirigent de Leitat.

Joan Parra, director gerent de Leitat, a la seu de Terrassa. PGF


Parra justifica que "en l'àmbit de les persones que hi treballen cada dia hi ha una certa rivalitat sana. La que tindries amb col·legues quan tothom ho vol fer molt bé". Una qüestió que, destaca, "si es manté aquest fair play institucional, dóna vida. Tothom vol guanyar el premi Nobel, i per tant l'altre és un rival. Però és un rival amb el que has de col·laborar perquè ens fa més grans com a científics i com a professionals".