• Innovació
  • Líders en addicció a les xarxes socials

Líders en addicció a les xarxes socials

Experts recomanen prohibir la utilització dels telèfons mòbils a les escoles mentre es crea una normativa que reguli el seu ús abusiu

A la jornada de Lleida s'ha parlat sobre les TIC | Cedida
A la jornada de Lleida s'ha parlat sobre les TIC | Cedida
Lleida
14 de Maig de 2018

Darrere les tecnologies que busquen millorar els processos d’atenció i tractament sanitari hi ha un nínxol de mercat encara sense explorar. Aquesta oportunitat de negoci ha estat el tema de la jornada Les dues cares de les noves tecnologies en la salut. E-Teràpia & Noves addiccions, organitzada pel centre de psicologia i psiquiatria infantil Orum Center celebrada recentment a la Universitat de Lleida. “Davant de la dispersió geogràfica que presenta la demarcació de Lleida, les noves tecnologies poden afavorir la nostra tasca”, explica Francesc Xavier Amat, cap de l’àrea de psicologia d’Orum Center.

A banda dels perills evidents per l’abús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), la jornada ha servit per debatre i analitzar com aquestes poden millorar “l’estructura laboral i els processos d’atenció i els tractaments mèdics i socials”, tal com ha assegurat Ivan Alsina, psicòleg i especialista en l’ús i l’aplicació de les TIC en psicologia, salut mental i educació. A més del control i seguiment que permeten les noves tecnologies, Alsina afegeix que “l’accés a sistemes com la realitat virtual o la realitat augmentada per a les empreses resulta fàcil i econòmic”.

Menys mòbils a les escoles

Un 21% dels adolescents de l’Estat espanyol pateix l’addicció a les xarxes socials. Aquesta xifra és el percentatge més alt dels països de la Unió Europea. Les dades li serveixen a Marc Masip, psicòleg i director del programa psico-educatiu Desconect@, orientat a fomentar la desconnexió del món digital, a reclamar la prohibició dels mòbils a les escoles. “És una qüestió d’hàbits. Igual que ara sempre anem amb el casc quan circulem amb moto i no fumen als espais tancats, s’ha de crear aquesta consciència”.

Un 21% dels adolescents de l’Estat espanyol pateix l’addicció a les xarxes socials 

La prohibició, segons Masip, hauria de servir perquè les administracions creïn una normativa per regular l’ús de dispositius com el telèfon mòbil.

De moment, la nomofòbia (la por irracional a no estar amb l’aparell) que afecta un 77% dels usuaris “provoca accidents de trànsit, incomunicació i suposa una amenaça pel rendiment laboral”, avisa Masip.

Buits per legislar sobre les noves tecnologies

Com a conseqüència de l’auge de les noves tecnologies, s’ha detectat una dificultat per legislar sobre el seu ús. En aquest sentit, el responsable del programa de noves tecnologies de l’Hospital de Sant Joan de Déu, Àlex Palau, enumera accions com l’enviament d’imatges de contingut sexual o l’assetjament com les pràctiques que més risc comporten. “Són eines molt potents que en mans dels adolescents són perilloses i tenen un risc alt d’addicció”.

 Miquel Àngel Cullerés (director territorial d'Ensenyament a Lleida), Carles Alsinet (degà de la Facultat de Psicologia de la UdL) i Francesc Xavier Amat (cap de psicologia d’Orum). | Alexandra Balaguer
M. A. Cullerés, director territorial d'Ensenyament a Lleida; C. Alsinet, degà de la Facultat de Psicologia de la UdL i F. X. Amat, cap de psicologia d’Orum | A. Balaguer

 

Amat, responsable d’Orum Center, insisteix en la necessitat d’establir un marc jurídic per poder actuar en els tractaments per millorar la salut psicològica sense topar amb limitacions normatives. Entre aquests dos conceptes va bascular la jornada: advertir dels perills d’un ús excessiu de les noves tecnologies, al mateix temps que es presentaven eines per optimitzar l’ús de les TIC en l’àmbit laboral i psicològic. Són les dues cares de la tecnologia.