El llegat del MWC

El Mobile World Congress confirma que ja no és una fira de mòbils sinó de tecnologia i amb la necessitat de trobar nous models de negoci disruptius

Què ens deixa el MWC19 per a futures edicions? | ACN
Què ens deixa el MWC19 per a futures edicions? | ACN
Barcelona
13 de Març de 2019

Des de la primera edició del MWC a Barcelona el 2006 han passat molts anys i, amb la rapidesa com avança la tecnologia, poc queda ja del que es va veure fa 13. Precisament aquesta ha estat la sensació que ha deixat el Mobile World Congress entre els assistents: ja no és una fira de mòbils, sinó una fira de tecnologia. “I segurament podríem aprofundir més i dir que és un congrés on juguen un paper molt important tots els aspectes tecnològics: dades, blockchain, la quàntica i els materials”, assenyala el director del programa 5G de la Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, durant una sessió a Esade. Aquest és el primer (però no únic) llegat que ens deixa el MWC19.

 

Però què és exactament el MWC? Aquesta és la pregunta que feia el soci i director general de RocaSalvatella i professor d’Esade, Marc Cortés, als directius que assistien al congrés. “I aquí començaven els dubtes”, relata. “El MWC és un congrés tecnològic organitzat per la GSMA i que la MWCapital va decidir portar a Barcelona amb un doble objectiu: garantir que sigui un gran esdeveniment i que quan aquest marxi –que un dia ho farà-, a Barcelona quedi alguna cosa més”, assenyala Cortés.

 

Ara bé, mentre molts creuen que el MWC algun dia marxarà de Barcelona, encara de moment es quedarà fins al 2023, el 4YFN no existiria sense la capital catalana. "El 4YFN difícilment hauria tingut la corba d’expansió i creixement si no hagués tingut un teixit empresarial com el de Barcelona”, apunta el CCO del Barcelona Tech City, Ricard Castellet.

Cortés: "L'objectiu de la MWCapital és que quan el MWC marxi -que un dia ho farà- a Barcelona quedi alguna cosa més"

Qui és més escèptic sobre el potencial del MWC és el periodista i presentador de TV3, Albert Closas, qui considera que “l’esperit innovador i d’intercanvi d’experiències original del congrés es troba més ara en el 4YFN que en el Mobile”. “Jo feia tres anys que no visitava el congrés i vaig tenir la sensació que ja no hi ha ni mòbils ni res. Ara el gran tema era el 5G, però quan el 2022 aquesta tecnologia estigui ja instal·lada, el titular del MWC serà que fa falta el 6G o el 7G”, destaca Closas.

La tecnologia avança però els models de negoci no

I és que més d’un s’ha quedat amb la sensació que, com apunta Cortés, la tecnologia avança molt ràpid però els models de negoci associats a ella no tant. “Les grans companyies com Huawei o Samsung no hi són a temps en treure per a cada MWC un smparthone nou”, bromeja, alhora que afegeix que “aquest congrés el podríem fer cada dos o tres anys”.

Sobretot quan molts dels models de negoci disruptius tindran un canvi social molt important i fa falta negociar amb el regulador per tal d’adaptar la normativa a tots aquests canvis. “Entrem en la tercera onada d’Internet, que afectarà les principals indústries i també a la sanitat, l’educació, el transport o l’energia”, assenyala Castellet. I, com ben sabem, la negociació amb el regulador no és precisament un procés ràpid.

Ara bé, no hi ha cap dubte de la visibilitat que proporciona el MWC i el 4YFN per atraure talent a Barcelona. “L’ecosistema barceloní està format per universitats, inversors, grans empreses innovadores, empreses de serveis... i en tot això el 4YFN juga un paper vital”, assenyala Castellet.

Imatge de la sessió sobre el MWC a Esade

Imatge de la sessió sobre el MWC a Esade | Cedida

El més destacat del MWC19

El 5G i les seves potencialitats ha estat l’àmbit sobre el qual ha girat el MWC19, però encara no està clar quan serà una realitat. Martín afirma que s’està treballant en un escenari de tres anys vista, ja que “és una infraestructura amb costos elevats i cal buscar espais i casos d’ús on la inversió tingui un retorn, sigui econòmic o social”.

Precisament trobar els casos d’ús de la tecnologia 5G pot ser el més complicat i per això la MWCapital ha aprofitat l’esdeveniment per presentar-ne alguns de molt visuals i que han impactat en els assistents: una operació quirúrgica en remot, detectar incendis amb drones en temps real, l’ús de la realitat virtual al Camp Nou o el cotxe connectat i autònom.

Castellet: "El 4YFN difícilment hauria tingut la corba d’expansió i creixement si no hagués tingut un teixit empresarial com el de Barcelona"

Però encara que sembla que tot hagi estat 5G, també han estat presents com a atraccions més destacades el robot Sophia, el mòbil plegable de Huawei o el sistema de pagament segur en temps real basat en tecnologia blockchain presentat per Mastercard. Ara bé, com assenyala Cortés, la patent d’aquesta tecnologia existeix des del 2017, però no el model de negoci associat a ell.

Pot ser el llegat que ens deixa aquesta edició del MWC més que mai és la necessitat de trobar models de negoci que siguin capaços de donar un espai a tota la tecnologia que apareix any rere any.