Seat Componentes i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat conjuntament MAIC, un manipulador mòbil industrial, el disseny del qual integra avenços en robòtica col·laborativa i navegació autònoma que fan possible que es pugui desplaçar per la fàbrica, detectar i evitar obstacles, explorar el seu entorn per reconèixer objectes i dur a terme tasques de manipulació de peces, a més de ser capaç d’interactuar amb els operaris per a certes tasques. El nou dispositiu s'ha presentat en el marc de la fira Advanced Factories que se celebra aquests dies a Barcelona.
Amb aquesta finalitat, el robot desenvolupat per Seat Componentes –la planta de producció Seat dedicada a la fabricació de caixes de canvis- i Eurecat incorpora un sistema de sensors que li permeten percebre i entendre el seu entorn més proper i treballar de manera intel·ligent, adaptant la seva tasca de manera automàtica.
Això permet que el manipulador “pugui detectar objectes de manera automàtica, evitar obstacles i aportar seguretat a les interaccions amb els treballadors”, assenyala la directora de la Unitat de Robòtica i Automatització del centre Tecnio, Pepa Sedó. Segons la investigadora, “el concepte de robòtica col·laborativa aporta flexibilitat a la indústria”, donat que permet que “els robots puguin treballar al costat dels operaris de manera àgil, sense que faci falta una tanca de separació, i millorar així l’ergonomia a la planta”.
En concret, MAIC està dotat d’un manipulador col·laboratiu que permet la operació del braç robotitzat de manera segura, el que permet operar en el mateix entorn que les persones i incorporar una sèrie de funcions que faciliten a l’operador interactuar directament amb el robot. A més, està dotat d’un sistema de navegació intel·ligent basat en sensors embarcats al robot, de manera que no requereix la instal·lació de cap mena d’infraestructura addicional, com reflectors o línies magnètiques.
MAIC està dotat d’un manipulador col·laboratiu que permet la operació del braç robotitzat
D’acord amb la directora de Robòtica d’Eurecat, aquesta tecnologia té potencial en entorns de logística, en els que “la capacitat de dur a terme tasques de manera col·laborativa i automatitzada marca la diferència en clau de competitivitat i productivitat”.
El manipulador s’ha desenvolupat en un projecte RETOS de transferència tecnològica industrial per automatitzar la càrrega de peces a una màquina i s’emmarca en el concepte d’indústria 4.0, que suma tecnologies digitals i industrials amb la finalitat de millorar el procés productiu.