Aquests dies he tingut l’ocasió de coincidir en diferents esdeveniments en l’entorn del sector TIC, i crec que hi ha una constant preocupació entre els seus directius vinculada al talent, i especialment concentrat en la manca de talent i en les dificultats de retenció i atracció. Segons el BaròmetredelCercle Tecnològic publicat al juny d’aquest any, les dades són clares: el 54,4% de les empreses enquestades considera que la fuga de talent afecta el sector tecnològic de manera intensa i preocupant. Aquesta dada s’ha mantingut persistentment per sobre del 50% en els darrers anys, fet que ha permès al Baròmetre reflectir la seva importància pel sector. Fa 10 anys, la dada se situava en el 30%.
I el seu impacte en el negoci és important: si el talent no fos un problema, el 65% de les empreses enquestades afirma que podria augmentar la seva facturació. Per això, durant el 2022 s’han implementat de forma massiva propostes com el teletreball (66%) i els plans de formació, promoció i retenció de talent (54%).
La digitalització dels negocis requerirà que milers de professionals adquireixin habilitats que abans eren accessòries i que a partir d'ara seran imprescindibles
Per altra banda, molts estudis recents assenyalen que Espanya compta amb menys d'un milió de persones especialistes en TIC i l'objectiu és superar els 2,12 milions de professionals amb aquests coneixements el 2030. Per tant, mancaran quasi 1 milió de professionals TIC. Segons l'informe La Dècada Digital a Europa deDeloitte, Espanya és el quart país de la Unió Europea amb més especialistes del sector, superat per Itàlia, França i Alemanya. Les previsions de la Unió Europea per a 2030 impliquen ampliar la digitalització de la xarxa empresarial.
La digitalització dels negocis requerirà molts professionals TIC com veiem, però també que milers de professionals adquireixin habilitats que abans eren accessòries i que a partir d'ara seran imprescindibles. Es tracta d'evolucionar i adaptar-se a les necessitats d'un mercat cada vegada més exigent i on la relació entre treballadors, empreses i clients canvia a un ritme frenètic de la mà de la digitalització.
Des d’aquesta perspectiva el problema de la manca de talent, és un fet que agreuja la necessitat de digitalització de les nostres empreses, i les previsions com veiem són encara més crues. La competitivitat del país està en joc.
Sabem el problema, però quines són les causes?
El Baròmetre destaca l’oferta de sous poc competitius i pitjors condicions laborals que en altres països com a principals causes. La pandèmia ha ajudat també a la capacitat d'internacionalització via teletreball però també per la creixent facilitat de mobilitat internacional del nostre talent. Una quarta part de les companyies també esmenta la contractació per part d’empreses de demanda tecnològica com un element que dificulta la retenció del personal.
Les principals causes de la manca de talent TIC: l’oferta de sous poc competitius i pitjors condicions laborals que en altres països
En la mateixa línia, un dels temes i preocupacions recurrents: la manca de dones a les TIC. Només el 26% dels professionals de l’ecosistema són dones, i d’aquestes, un 23% ocupa posicions tecnològiques. Si mirem les dades de les carreres TIC, el curs passat la presència de dones és significativament menor. Només al voltant del 13% dels estudiants matriculatsen aquestes carreres són dones.
Deixeu-me afegir des de la meva experiència en el sector, que moltes vegades en aquest marc, les nostres empreses no tenen una altra opció que primer seleccionar i prioritzar aquells projectes que realment retribueixen l’aportació de valor i, en segon lloc, traslladar una part important d’aquesta manca de persones als serveis que presten per tal de mantenir la seva competitivitat. I a casa nostra costa entendre el valor d’aquest tipus de serveis.
A pesar dels esforços de tots plegats, i de moltes iniciatives privades i públiques no hem estat capaços de corregir aquesta manca, la qual cosa fa que perdem oportunitats i competitivitat davant d’un escenari de canvi que afecta al conjunt de sectors productius del país i que necessita els serveis de les nostres consultores, de les empreses TIC, de la seva experiència i coneixement.
Perdem oportunitats i competitivitat davant d’un escenari de canvi que afecta al conjunt de sectors productius
Les solucions ens les donen les mateixes causes que hem anat apuntant: millora de salaris i condicions laborals, competitius amb altres països, necessitat de major oferta de talent TIC i STEAM, amb un tema crucial com les vocacions de les dones, necessitat de conscienciar del valor d’aquests recursos i, per tant, de la retribució d’aquests serveis per part del nostre teixit empresarial, i segurament de la mateixa Administració, entre altres.
Si no li posem remei, ens podem trobar amb l’absurditat que es traslladi la producció d'aquests serveis a l'exterior, igual que ha passat en altres sectors i es perdés part del teixit empresarial del sector TIC. O bé, com el teletreball o l’alta mobilitat internacional que abans comentàvem, el talent resident a Catalunya, portes a terme els projectes de futur d’altres països i empreses competidores, no podent abordar els projectes transformadors del nostre, perquè realment el valoren. És urgent, ja que ens hi va la competitivitat actual i futura del nostre país.