• Innovació
  • Coneixeu els termes de la mobilitat sostenible?

Coneixeu els termes de la mobilitat sostenible?

El TERMCAT elabora el nou 'Diccionari de mobilitat sostenible', un recull de gairebé cent setanta termes relacionats d’una manera general amb la nova mobilitat

Hi ha prop de 170 termes vinculats amb la mobilitat sostenible | Cedida
Hi ha prop de 170 termes vinculats amb la mobilitat sostenible | Cedida
TERMCAT
Barcelona
20 de Juliol de 2020

Heu sentit mai a parlar dels diversos tipus de mobilitat, com ara la mobilitat obligada, la mobilitat ocupacional o la mobilitat pendular? Sabíeu que les bicicletes i les motos elèctriques formen part de la micromobilitat? Coneixeu les categories que estableix un distintiu ambiental? I quan parlem de trànsit d’agitació,  a què ens referim? Teniu un vehicle de combustible flexible? Sabeu què és això de conduir a vela? En què es diferencien una electrolinera, una gasinera i una hidrogenera? Què s’hi amaga darrere de la mobilitat sostenible?

Per descobrir-ho només cal que consulteu  la primera entrega del nou Diccionari de mobilitat sostenible, que el TERMCAT ha elaborat amb la col·laboració de diversos especialistes de l’àmbit, sobretot del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’un recull de gairebé cent setanta termes relacionats d’una manera general amb la mobilitat sostenible o bé relacionats específicament amb els desplaçaments, els vehicles viaris i els combustibles. El projecte, en curs d’elaboració, també preveu incloure més endavant terminologia relativa als vehicles ferroviaris, l’urbanisme i les taxes i les mesures d’incentivació.

Un nou company de vida

El Diccionari de mobilitat sostenible pretén ser una nova eina per familiaritzar els ciutadans amb la terminologia de les polítiques cap a la mobilitat sostenible i, per tant, en un instrument de divulgació i de foment per posar a l’abast de tothom aquesta informació.

La situació actual d’emergència climàtica ha fet veure que la mobilitat ja no es pot limitar a buscar la màxima eficiència en els desplaçaments de persones i mercaderies sinó que, a més, ha de garantir el mínim impacte possible sobre el medi ambient. La seva complexitat mateixa, d’altra banda, fa que conflueixin en la mobilitat sostenible disciplines tan variades com poden ser l’enginyeria, l’ecologia, l’urbanisme, la legislació o la fiscalitat.

Amb aquest diccionari, doncs, el TERMCAT vol contribuir al debat sobre la mobilitat sostenible en llengua catalana, amb l’aportació de significats clau i notes explicatives i amb la proposta d’unes formes catalanes adequades, consensuades i funcionals.

Per aquest motiu, cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, quan s’ha considerat convenient, notes amb informacions suplementàries o que fan referència a termes relacionats. En uns quants casos, a més, les fitxes s’acompanyen d’imatges que il·lustren el concepte, com és el cas d’autobús biarticulat, bicitaxi o tren de carretera.

Responsabilitat de tots

També cal destacar que quasi la meitat dels termes d’aquest diccionari han estat normalitzats en català pel Consell Supervisor del TERMCAT. Són termes com ara bicicleta d’enllaç (en anglès bike and ride), viatger pendular o viatgera pendular (en anglès, commuter), autobús de recàrregaràpida, plataforma elèctrica (en anglès, hoverboard), biocombustible de segona generació o circulació en comboi (en anglès, platooning).

El diccionari es presenta acompanyat d’una infografia interactiva, que il·lustra diversos tipus de vehicles relacionats amb la mobilitat sostenible i permet accedir directament a les fitxes corresponents del diccionari.

Esperem que aquesta terminologia us sigui d’utilitat i us acompanyi en les actuacions encaminades cap al desenvolupament d’una comunitat més sostenible pel que fa a l’explotació dels recursos, el medi, l’economia, les infraestructures i la mobilitat. Perquè moure’ns i viure de manera sostenible és cosa de tots.