La moda s'inspira en Spotify

El sector del 'fashion' ja no s'entén sense telèfon intel·ligent ni xarxes socials, la transformació digital sacseja la comunicació, distribució i compra de roba

La transfomació digital revoluciona el sector de la moda | iStock
La transfomació digital revoluciona el sector de la moda | iStock
Barcelona
14 d'Agost de 2019

Comprar una peça de roba sense provar-se-la, veure com queden posades unes sabatilles a través de la realitat augmentada o inspirar-se en la forma de vestir dels influencers per decidir quins articles adquirir. Els temps estan canviant en el sector de la moda i les empreses avancen al ritme de la transformaciódigital. Les grans companyies han entès que tota la cadena de valor s’ha de readaptar, mentre que els nous players digitals han nascut amb la voluntat d'apel·lar a un client que viu connectat a les xarxes socials i en sintonia amb les últimes tendències del mercat.

 

Tots els comportaments que s'estan veient en l'actualitat per part dels consumidors vénen estimulats pel comerç electrònic, el qual està creixent tres vegades més ràpid que les vendes en botigues físiques, d'acord amb Boston Consulting Group (BCG). S'espera que més del 25% de les vendes de moda a Europa occidental es realitzin en línia de cara al 2020, moltes d'elles en plataformes o llocs web on diverses marques venen els seus productes. Veient aquest creixement, les companyies del sector han modificat la manera en què interactuen amb l'usuari i promocionen els seus productes.

Ojeda: "Cal entendre amb més profunditat les preferències del client, i per resoldre aquests assumptes de forma escalable es necessita un gran talent tècnic"

En aquest aspecte, la personalització està a l'ordre del dia. Les marques estan tractant d'individualitzar totes les comunicacions i recompenses dels clients en tots els canals, no només en línia. Cada experiència amb una marca de moda s'intenta adaptar al perfil, la ubicació i l'historial de compres. "La personalització és un aspecte crític en l'espai de la moda digital, ja que, com en la música, estem parlant de gustos molt personals", afirma a VIA Empresa José Ojeda, director d’operacions de Lyst. "Cal entendre amb més profunditat les preferències del client, i per resoldre aquests assumptes de forma escalable es necessita un gran talent tècnic", indica.

 

La demanda de moda, en línia

Lyst, d'origen britànic, és un cercador de moda que compta amb 80 milions d'usuaris a tot el món. L'empresa disposa d'un inventari de cinc milions de referències de més de 12.000 marques i està present en diversos països, també l'Estat espanyol. La companyia compta com a principal proposta de valor amb el seu servei de cerca, que permet al client trobar l'article que vol entre múltiples marques i botigues en línia, buscar la seva talla i comparar diferents opcions d'estil, preu i costos d'enviament.

Ojeda assegura que Lyst està treballant per millorar el seu motor de cerca i per incloure més productes i, d'aquesta manera, agilitzar i facilitar la comparació. "L'objectiu és que Lyst es converteixi en una plataforma similar a Spotify en la indústria de la moda, combinant descobriment i recerca", declara el directiu. Per ara, la companyia ha implementat aquestes propostes en l'aplicació dels Estats Units i Regne Unit. És un fet que les empreses d'aquest sector estan incorporant moltes de les solucions que abanderen els gegants tecnològics.

"Tothom s'ha adonat que el creixement passa pel digital, que la demanda està en línia, i una distribució purament offline avui no és suficient, perquè els clients ho exigeixen"

"Tothom s'ha adonat que el creixement passa pel digital, que la demanda està en línia, i una distribució purament offline avui no és suficient, perquè els clients ho exigeixen", exposa Ojeda. El directiu afirma que la voluntat de Lyst no és desplaçar a altres players, sinó associar-se amb ells. "Nosaltres oferim visibilitat a partners amb presència a ecommerce, des de botigues de moda a marques, passant per marketplaces i multimarca", assenyala.

L'omnicanalitat com a bandera

Una de les marques que es pot trobar a la plataforma de Lyst és Mango, multinacional catalana que sempre ha estat en la primera línia de la digitalització dins el sector retail. Va llançar la seva pàgina web el 1996 i va posar operatiu el seu portal de venda online l'any 2000. Fa sis anys, l'empresa va iniciar la seva transformació digital amb l'objectiu de millorar els processos de compra, així com l'experiència i satisfacció del client. En aquest context, la companyia ha treballat a localitzar el seu canal d'ecommerce a tot el món.

"Creiem que les vendes en línia complementen a les vendes que es realitzen a la botiga física, i viceversa. De fet, estem sent capaços de generar moltíssim trànsit de botiga en línia a física i de botiga física a online", expliquen fonts de l'organització. "L'estratègia omnicanal de la marca passa per no diferenciar els clients d'un canal o un altre, sinó entendre-ho com un sol client que interactua al canal que vol, quan vol i com vol", indiquen. Com acostumen a dir les empreses, la transformació digital implica col·locar el consumidor al centre de la cadena de valor.

Per posar alguns exemples del que està realitzant Mango al camp de la innovació, es pot destacar el tiquet digital, gràcies al qual els possibles processos de devolució s'agilitzen, ja que no cal el tiquet de compra físic. També el provador digital, que consta d'una pantalla tàctil instal·lada al mirall i que ofereix al client la possibilitat de sol·licitar una talla o color diferent, així com proposar peces que combinen amb la roba escanejada. A això se suma un programa de fidelització en línia, el model click & collect per recollida a la botiga, la personalització de les peces o el xatbot en l'aplicació.

La lluita contra l'estacionalitat

Per mantenir-se al dia, les marques de roba cobreixen al voltant d'onze temporades a l'any, segons CB Insights. L'auge de la moda ràpida està delmant l'estacionalitat que ha estructurat durant molt de temps la indústria i les alternatives barates als articles d'alta costura són productes de consum constant. Les xarxes socials estan accelerant aquesta tendència, creant una demanda veloç per part dels consumidors. Com a conseqüència d'aquesta producció econòmica, el medi ambient es veu ressentit per l'emissió de milions de tones de gasos d'efecte hivernacle a l'any.

"L'estratègia omnicanal de Mango passa per no diferenciar els clients d'un canal o un altre, sinó entendre-ho com un sol client que interactua al canal que vol, quan vol i com vol"

Això està provocant una empenta per la sostenibilitat. El 2018, Lyst va rastrejar més de 100 milions de recerques en la seva plataforma de compres i va identificar un augment del 47% en els compradors que busquen productes amb qualificacions ètiques, incloent-hi termes com cuir vegà i cotó orgànic. La creixent preocupació per la sostenibilitat és prominent entre les generacions més joves: el 83% dels millennials dels Estats Units valora a les empreses que implementen programes per millorar el medi ambient, segons l'Enquesta Global de Confiança del Consumidor de The Conference Board.