02
d'Abril
de
2015
Act.
02
d'Abril
de
2015
La fantasia de la fàbrica de xocolata de Willy Wonka, on qualsevol cosa era possible, està a punt de convertir-se en una realitat en el sector de la gastronomia. Les impressores en 3D han arribat a les pastisseries per imprimir xocolata i sucre i elaborar les mones de Pasqua més creatives. Les princeses Elsa i Anna de la pel·lícula Frozen de Disney ja tenen la seva versió més dolça en 3D.
Fa uns anys es demanaven pastissos amb fotografies o amb impressions (2D) damunt del pastís. És l'anomenada 'impressió en tinta'. "El client envia un muntatge d'imatges i lletres via correu electrònic a la pastisseria, i les impressores imprimeixen tinta comestible sobre pa d'àngel. A partir d'aquí li apliquem una gelatina i queda perfecte; tot és comestible", explica Oriol Baylina, propietari de la Pastisseria Baylina.
La pastisseria Baylina de Barcelona va obrir el 1899. El negoci familiar que va començar l'avi, va seguir el pare i que ara actualment dirigeix l'Oriol barreja innovació i tradició. Des de bombons i dolços tan tradicionals com el tortell de reis i les coques de Sant Joan, com les creacions més innovadores amb pastissos digitals. "De la mateixa manera que en el seu moment vam creure molt en la impressió en tinta, ara també creiem que la impressió en 3D serà el futur, és fascinant", argumenta Baylina. En aquesta pastisseria ja fa dos anys que senten a parlar de les impressores en 3D. "Ara estem en contacte amb HP per fer les primeres proves".
Tecnologia comestible
No hi ha element màgic, només alta tecnologia. "Amb la pastisseria s'estan fent veritables filigranes, com ja succeïx amb l'arquitectura, la joieria, la moda, la medicina i l'automoció", anuncia Marc Torras, director general de entresD; empresa de productes tecnològics amb seu a Barcelona, Madrid i a la Xina. Segons Torras, "les impressores que imprimeixen en xocolata o sucre ja comencen a estar en boca de tot el món. Podrem crear formes impossibles, amb dissenys inimaginables". Una altra utilitat en pastisseria, que ja s'està duent a terme amb les impressores que imprimeixen amb plàstic ABS és la de crear motlles per després treballar amb silicona i xocolata. "Als Estats Units el govern està invertint molt capital i recursos en recerca 3D; ens porten uns dos anys d'avantatge", adverteix Torras.
Actualment ja es pot trobar una bona impressora en 3D per menys de 800 euros. De fet, una de les primeres impressores 3D és la Foodini, una màquina de Barcelona que començarà a fabricar l'empresa catalana Natural Machines ben aviat a la Xina i del qual ja han rebut més de 400 comandes, principalment dels Estats Units i dels països del nord d'Europa. "Amb un preu al voltant dels 1.000 euros, se suposa que no ha de ser exclusivament per a ús professional. Aquesta funciona amb unes càpsules tipus Nespresso que contenen els ingredients, i el seu ús sembla que serà molt fàcil", argumenta el director general de entresD, qui afegeix que "tenint en compte que alguns dels gadgets que tenim ja en les nostres llars ronden aquest preu, el problema no és econòmic".
Bones sensacions entre els pastissers
Enguany, els pastissers catalans preveuen vendre entre 800.000 i 900.000 mones de Pasqua, la majoria de les quals es vendran entre divendres i el mateix dilluns de Pasqua. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, EliesMiró, es mostra "moderadament optimista" i espera que les vendes augmentin fins a un 2% respecte a l'any anterior.
Es calcula que cada família catalana es gastarà entre 40 i 50 euros de mitjana, tot i que també hi ha qui opta per una peça més elaborada i d'artesania que pot arribar a valdre entre 70 i 80 euros.
Els pastissos amb més sortida continuen sent els de mantega, de trufa i de fruita confitada i com ja va passar amb les joguines de Nadal i les disfresses de carnaval, els personatges estrella d'aquest any són les princeses Elsa i Anna de la pel·lícula Frozen de Disney. Els més petits, però, també demanen la Pepa Pig o les figures relacionades amb el Barça.
Ou de xocolata de la pastisseria Baylina
Fa uns anys es demanaven pastissos amb fotografies o amb impressions (2D) damunt del pastís. És l'anomenada 'impressió en tinta'. "El client envia un muntatge d'imatges i lletres via correu electrònic a la pastisseria, i les impressores imprimeixen tinta comestible sobre pa d'àngel. A partir d'aquí li apliquem una gelatina i queda perfecte; tot és comestible", explica Oriol Baylina, propietari de la Pastisseria Baylina.
La pastisseria Baylina de Barcelona va obrir el 1899. El negoci familiar que va començar l'avi, va seguir el pare i que ara actualment dirigeix l'Oriol barreja innovació i tradició. Des de bombons i dolços tan tradicionals com el tortell de reis i les coques de Sant Joan, com les creacions més innovadores amb pastissos digitals. "De la mateixa manera que en el seu moment vam creure molt en la impressió en tinta, ara també creiem que la impressió en 3D serà el futur, és fascinant", argumenta Baylina. En aquesta pastisseria ja fa dos anys que senten a parlar de les impressores en 3D. "Ara estem en contacte amb HP per fer les primeres proves".
Tecnologia comestible
No hi ha element màgic, només alta tecnologia. "Amb la pastisseria s'estan fent veritables filigranes, com ja succeïx amb l'arquitectura, la joieria, la moda, la medicina i l'automoció", anuncia Marc Torras, director general de entresD; empresa de productes tecnològics amb seu a Barcelona, Madrid i a la Xina. Segons Torras, "les impressores que imprimeixen en xocolata o sucre ja comencen a estar en boca de tot el món. Podrem crear formes impossibles, amb dissenys inimaginables". Una altra utilitat en pastisseria, que ja s'està duent a terme amb les impressores que imprimeixen amb plàstic ABS és la de crear motlles per després treballar amb silicona i xocolata. "Als Estats Units el govern està invertint molt capital i recursos en recerca 3D; ens porten uns dos anys d'avantatge", adverteix Torras.
Actualment ja es pot trobar una bona impressora en 3D per menys de 800 euros. De fet, una de les primeres impressores 3D és la Foodini, una màquina de Barcelona que començarà a fabricar l'empresa catalana Natural Machines ben aviat a la Xina i del qual ja han rebut més de 400 comandes, principalment dels Estats Units i dels països del nord d'Europa. "Amb un preu al voltant dels 1.000 euros, se suposa que no ha de ser exclusivament per a ús professional. Aquesta funciona amb unes càpsules tipus Nespresso que contenen els ingredients, i el seu ús sembla que serà molt fàcil", argumenta el director general de entresD, qui afegeix que "tenint en compte que alguns dels gadgets que tenim ja en les nostres llars ronden aquest preu, el problema no és econòmic".
Bones sensacions entre els pastissers
Enguany, els pastissers catalans preveuen vendre entre 800.000 i 900.000 mones de Pasqua, la majoria de les quals es vendran entre divendres i el mateix dilluns de Pasqua. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, EliesMiró, es mostra "moderadament optimista" i espera que les vendes augmentin fins a un 2% respecte a l'any anterior.
Es calcula que cada família catalana es gastarà entre 40 i 50 euros de mitjana, tot i que també hi ha qui opta per una peça més elaborada i d'artesania que pot arribar a valdre entre 70 i 80 euros.
Els pastissos amb més sortida continuen sent els de mantega, de trufa i de fruita confitada i com ja va passar amb les joguines de Nadal i les disfresses de carnaval, els personatges estrella d'aquest any són les princeses Elsa i Anna de la pel·lícula Frozen de Disney. Els més petits, però, també demanen la Pepa Pig o les figures relacionades amb el Barça.
Ou de xocolata de la pastisseria Baylina