Metge de formació i emprenedora de vocació, Montse Barceló acumula més de 30 anys d'experiència al sector de la investigació de nous medicaments. Enamorada de Barcelona, ha aconseguit obrir a la ciutat comtal la primera filial europea de Veristat - amb seu a Boston- i reivindica, un cop més, el prestigi del sector salut i digital health de Catalunya. Apassionada de l'handbol i de formar-se cada dia, Barceló ha posat l'energia en un nou desafiament professional, que ho combina amb el mentoratge i ser membre de l'associació EjeCon i del grup d’inversores WeRock Capital. Rep VIA Empresa a les oficines de Veristat que formen part del Barcelona Health Hub al Recinte Modernista de Sant Pau.
Des de ben petita ha viatjat per molts països, des d'Irlanda per aprendre anglès fins a treballar amb companyies escandinaves o dels Estats Units. Finalment, s'ha establert a Barcelona i ha obert a la capital catalana la primera filial europea d'una companyia de renom com és Veristat. Roda el món i torna al Born, que diríem.
Cada estiu, quan els meus amics anaven de vacances o els meus companys d'handbol feien tornejos internacionals, anava a Irlanda a aprendre anglès i a treballar. Ho vaig fer dels 9 anys fins a la majoria d'edat i em va encantar (somriu). Haig de confessar que era poc comú aprendre anglès durant aquella època, ja que s'estudiava més el francès. Gràcies a aprendre l'idioma he pogut créixer professionalment amb companyies internacionals.
"Sempre hem sigut un país molt bo en la part de recerca i investigació, mentre ens mancava la part de finançament i sembla que ho estem aconseguint"
Amb el pas dels anys vaig fer créixer una empresa sueca a Espanya amb més de 100 treballadors, que finalment va ser comprada per un competidor. Vaig aprendre molt del model escandinau i, de fet, m’ha permès arribar alt sense renunciar a res, gestionant les filials del sud d'Europa i aconseguint la posició de COO. És una etapa que la vaig gaudir molt, però em passava el dia viatjant per tot el món i em perdia les bones històries que succeïen a Barcelona i, per aquest motiu, em vaig llançar com a consultora. M'encanta el que es coneix com a digital health i companyies que volen entrar al mercat de la recerca. Aquí arriba Veristat, organització que té 700 treballadors i 29 anys d'història, que em van contactar per identificar companyies per créixer a Europa. De seguida vaig començar a treballar per a ells amb projectes. Haig de confessar que vaig quedar molt impactada quan els vaig visitar als Estats Units.
En quin sentit?
Quan els vaig anar a veure a la seu de Boston, tenien fotos penjades de pacients i amics que havien sobreviscut a malalties rares o oncològiques, o que malauradament havien mort. D'aquesta forma ens recorda el que anem a fer tots a la feina: que s'acceleri la innovació i els projectes complexos en l'àmbit de la salut.
I com ho va fer per convèncer una empresa americana per apostar per Barcelona?
A Veristat tenien clar que necessitaven persones europees per la seva internacionalització. No volien ser vistos com només "els americans". De fet, tenien una petita filial a Manchester i justament quan va sorgir el Brexit es van adonar que volien apostar per una vicepresidència europea i que podien comptar amb mi. El Nadal del 2021 els vaig deixar molt clar que no tenia interès d'anar a viure a Anglaterra (somriu), però que era essencial tenir una filial a Europa, per les oportunitats, aliances i els fons europeus. La veritat és que coneixien Barcelona pel turisme, la qualitat de vida i les Olimpíades del 1992. Només em va fer falta ensenyar els informes que teníem i tota la recerca en oncologia per convèncer-los i vam obrir la filial al Barcelona Health Hub del Recinte Modernista de Sant Pau i estem molt contents. A Europa ja som més de 200 treballadors. Ens hem aliat amb inversors i hem comprat diferents companyies europees, no tan sols per créixer, sinó pel gran coneixement que tenien.
I ara que està establerta a Barcelona... sembla que el “ritme no para” en l'àmbit de la salut. Estem parlant del 8,7% del PIB a Catalunya, de més de 1.350 empreses i 247.000 treballadors, segons les últimes xifres.
La veritat és que durant els últims 30 anys hi ha hagut un canvi impressionant. Sempre hem sigut un país molt bo en la part de recerca i investigació, mentre ens mancava la part de finançament i, sembla que ho estem aconseguint. Per dir-ho clar, amb molt poc aconseguim molt. I el més important de tot: si no hi ha casos d’èxit, per molt bon teixit empresarial que tinguis, hi ha alguna cosa que falla.
“Només em va fer falta ensenyar els informes que teníem i tota la recerca en oncologia per convèncer-los i vam obrir la filial al Barcelona Health Hub”
Molts inversos americans venen a Catalunya per ser advisors i quan veuen l’ecosistema s’adonen de les oportunitats que hi ha. Hi ha Alta Partners, Ysios Capital, Asabys Partners i, si el mercat local dona suport, el mercat internacional també vol veure què s’està fent de recerca i que és d’alt nivell. Hi ha molts centres d'investigació que fan estudis a tres ciutats del món i una d’elles és Barcelona.
Moltes petites companyies de l’àrea de salut de Barcelona es trobaven que no es podrien agrupar ni tenir grans contactes. I, de sobte, la reconversió de l’històric Hospital Sant Pau (en desús) per acollir tecnologies líders és màgic i és el que necessitavem amb el Barcelona Health Hub. Al sector de la salut tenim tantes especialitats que és important anar units. I fins i tot, també hi ha membres d’Almirall, Novartis i Angen que volen estar en contacte amb la innovació.
O l’impacte del Mobile World Congress i totes les novetats tecnològiques.
Sí, durant una setmana tenim els millors gurus de la tecnologia a Barcelona i en contacte amb el teixit empresarial del país. Allí descobreixen emprenedors catalans amb molta energia, passió i ambició i el capital acaba arribant. De fet, la suma de la investigació més tradicional i la tecnologia ens posiciona encara millor. Tenim un futur esplèndid quant a recerca i investigació.
Per altra banda, la covid-19 va suposar una desgràcia per les pèrdues humanes, però va fer que els assajos clínics que abans es feien als hospitals cada dos o tres mesos per verificar cada procediment, s’agilitzessin gràcies a la tecnologia. Les autoritzacions sanitàries i les validacions eternitzaven el procés. En canvi, últimament els pacients ja no van a l’hospital com abans. Per tant, entre les tendències de present destaca els digital clinical trials i la medicina de precisió, que ens està ajudant molt per poder personalitzar cada pacient.
Al seu vessant professional també hi suma la part de mentora i inversora. A l’hora d’invertir en què es fixa més?
Com a altes directives, a mi i a moltes companyes, ens feia mal als ulls que moltes empreses emergents fundades per dones rebessin tan poc finançament, en comparació amb els homes. Apostem per empreses en fase pre seed que estan començant o ja han desenvolupat un Mínim Producte Viable (MVP), fundades o cofundades per dones. Moltes d’elles estan a la fase que es coneix com a Friends, Family and Fools i les ajudem amb la part econòmica i amb diferents aspectes de mentoratge, com per exemple la part financera i inclús de comunicació o com posicionar-se a dins del mercat. A WeRock Capital fa més de quatre anys que existim i hi ha grans inversores, juntament amb WA4STEAM. Mai invertim soles i sempre busquem un co-inversor. Les dones veuen molts riscos a les seves companyies, mentre els homes que presenten el projecte només veuen oportunitats.
“La suma de la investigació més tradicional i la tecnologia ens posiciona encara millor. Tenim un futur esplèndid quant a recerca i investigació”
Ens autoboicotagem?
Les dones hem de canviar com ens posicionem davant del mercat i fer moltes entrevistes als mitjans de comunicació, per exemple. A vegades pequem de pensar que “no en sabem prou” i no participem com expertes quan els periodistes ens ho demanen. Per sort ho estem canviant. També hi ha molt associacionisme entre nosaltres i ha fet que volem augmentar la visibilitat. Tanmateix, hi ha el cas dels consells de direcció de moltes companyies que no compleixen el percentatge de les quotes i que nosaltres defensem que existeixin. Ens emmirallem molt amb els països nòrdics i, de fet, ja està tot inventat. Només fa falta aplicar-ho. La confiança l’agafes en un despatx i a esdeveniments de networking.
O la importància dels lideratges del segle XXI. Les noves generacions no es conformen amb el més tradicional.
Els treballadors volen líders amb qui se sentin identificats i els més joves volen líders que els emocionin, que sentin el perquè i una missió dins de la companyia, que es visqui realment. Que no només estigui escrita en una pàgina web. Molts dels treballadors canvien de posició no tant per la part econòmica o de promoció, sinó per seguir un altre líder. És important l'empatia, la diversitat i que les companyies sàpiguen transmetre el valor i el perquè estan fent les coses. De fet, el que més gaudeixo a la feina és interaccionar amb cultures tan diferents.
“La confiança l’agafes en un despatx i a esdeveniments de networking”
L'he escoltat dir alguna vegada que un dels erros més grans en la seva carrera ha sigut no haver comptat amb un mentor més aviat.
És important buscar un mentor de jove i canviar-lo durant les diferents etapes vitals de la vida. Una persona amb qui confiar plenament, que sigui de fora la companyia i tenir la llibertat absoluta d’explicar el que sents, les teves pors i el que no veus clar. I és important saber on vols arribar, si no, no ho aconseguiràs mai. Et pot inspirar molt i és una figura que recomano a tothom.
Qüestionari breu:
Qui l’inspira? Michelle Obama. Imagina tenir en un principi el rol secundari d’esposa del president i com ha aconseguit brillar i inspirar tantes generacions.
Últim llibre:La meva història de Michelle Obama. M’encanten les biografies. I allí s’obra de veritat amb totes les seves pors i inseguretats.
Un esport: l’handbol i si és de Granollers encara més.
Hobby preferit: veure handbol (riu) i passejar per la platja.
Si tingués 18 anys, quina carrera li agradaria estudiar? Medicina una altra vegada. És la meva passió.
El millor consell professional: confiar quan et diuen “aquest càrrec és per a tu”. Agafa el repte perquè si t’ho han proposat és perquè ets la millor professional possible.
El millor racó de Barcelona: Poblenou i com s’han reconvertit les fàbriques en centres d’innovació, la restauració i el mar. La combinació ideal.