• Innovació
  • MútuaTerrassa estudia l'ús de la IA en la predicció dels riscs de conductes suïcides en l'autisme

MútuaTerrassa estudia l'ús de la IA en la predicció dels riscs de conductes suïcides en l'autisme

Es tracta d’un projecte europeu de gran abast que busca millorar la salut dels ciutadans i que l’entitat hi contribuirà amb pacients amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA)

Exterior de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | Cedida
Exterior de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
23 de Maig de 2024
Act. 23 de Maig de 2024

La Dra. Amaia Hervas, cap del servei de Salut Mental Infanto Juvenil de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) i la Dra. Maria Jesús Arranz, cap de la Unitat del Laboratori de Recerca, participen activament en un projecte europeu de gran envergadura centrat en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) en el tractament de diversos trastorns.

Sota el títol Better real-world health-data distributed analytics Research Platform, la iniciativa pretén millorar la investigació sanitària i el tractament mèdic compartint dades i experiències amb set hospitals i diverses organitzacions acadèmiques i empresarials de la Unió Europea. Avançar en la comprensió i la predicció dels riscos d'autolesió i conductes suïcides en pacients amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) és l’objectiu amb el qual treballa la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa en el marc d’aquest projecte.

“Sabem que existeixen factors genètics, ambientals i clínics que contribueixen a un major risc de suïcidi en els pacients autistes i el nostre interès en el Projecte Better és poder emprar la IA per predir els esmentats riscos en aquests pacients. La investigació ens ajudarà tant a identificar a les persones en risc com a prevenir determinades conductes mitjançant intervencions clíniques”, assegura la Dra. Arranz.

L'equip de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa lidera la investigació clínica, mediambiental i genòmica que influeixen en el risc de suïcidi de persones amb TEA i a l’estudi també hi col·laboren equips investigadors de la Universitat de Colònia i de la Universitat de Milà. La iniciativa s’ha concebut amb la idea d’aconseguir -mitjançant la implementació de la IA- el disseny d’algoritmes de predicció així com una millor integració i ús de dades de recerca relacionades amb la salut per millorar els resultats clínics. És previst que els algoritmes que integraran la informació ofereixin resultats el 2027 i a partir de llavors els investigadors confien a millorar la detecció primerenca i la personalització del tractament.