El Mobile World Congress (MWC) està tocant a la porta. Entre aquest dilluns 26 de febrer i el pròxim dijous 1 de març els pavellons de Fira Barcelona acolliran les presentacions de les darreres novetats i innovacions en tecnologia. En aquesta edició, identificadors personals de desbloqueig, intel·ligència artificial i connectivitat 5G seran els protagonistes del congrés mundial del mòbil.
La càmera, l’element a destacar dels mòbils
Segons Carles Garrigues, expert en tecnologia mòbil dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, la càmera serà probablement l’element principalque els diferents fabricants intentaran destacar enguany per a posicionar els seus dispositius per sobre de la resta de la competència. En aquest sentit, es consoliden tendències com la doble càmera, que permetrà generar efectes de desenfocament del fons, millorar el zoom o polir les fotos en blanc i negre, entre altres.
Dins de l’apartat de processament de fotografies, una tendència clara que es consolida és l’ús d’intel·ligència artificial, que permetrà reconèixer el tipus d’imatge per ajustar més bé els paràmetres de cada fotografia o millorar la brillantor en condicions de baixa visibilitat. Avenços d’aquest tipus ja han estat anunciats en els nous terminals de Xiaomi, Samsung, LG o Huawei.
Millora dels sistemes de desbloqueig
Un altre aspecte que marcarà tendència en aquest MWC i en els mesos que venen seran els sistemes de seguretat per desbloquejar el telèfon. La primera i més clàssica és el lector d’empremtes. “Aquest dispositiu és força ràpid i segur, però la seva col·locació clàssica en la part frontal del terminal no agrada als fabricants perquè treu espai a la pantalla i redueix, per tant, la ràtio de mida en relació amb la pantalla”, explica Garrigues en un comunicat. Per aquest motiu, els dissenyadors opten per altres alternatives, com col·locar-lo en un lateral (Sony), en la part posterior del terminal (LG, Moto) o sota el panell frontal (Vivo).
Una altra opció que actualment ja es fa servir en terminals de Samsung és el lector d’iris. En aquest cas, s’ha demostrat que la seva comoditat està per sota de la del lector d’empremtes, i també el seu grau d’encert, ja que de vegades no reconeix l’iris correctament.
Finalment, la tercera opció, que ha popularitzat Apple amb el seu iPhone X, és el reconeixement facial 3D que utilitza llum infraroja per a construir un model de la nostra cara amb profunditat.
Intel·ligència artificial i internet de les coses
La intel·ligència artificial també tindrà un paper destacat en el congrés. El seu ús no solament abraça cada cop més la tecnologia dels dispositius mòbils sinó que també impregna altres àmbits, com el de l’anàlisi de dades o el desenvolupament d’assistents virtuals, entre molts altres.
La futura internet de les coses, de la qual també veurem molts exemples en el MWC (com ara portables o cotxes autònoms i connectats), "ens porta a un món on tot està connectat i, per tant, el volum de dades que es genera necessita nous algorismes que siguin capaços de facilitar la comprensió de tot plegat", explica Garrigues.
A més d’aquestes innovacions, els mòbils del futur tindran certes característiques que ja veiem implantades en molts dispositius de gamma alta: pantalles 18:9, frontals sense marcs, possibilitat d’enregistrament a càmera lenta o ús d’intel·ligència artificial, que servirà per a reconèixer objectes i oferir serveis com l’assistència en la compra o la cerca per internet.
Connectivitat 5G
El 2020 és la data anunciada per al desplegament oficial del 5G, i totes les grans operadores de telecomunicacions i grans fabricants (com Intel, Ericsson, Samsung, Huawei i Qualcomm) aposten per estar ben posicionats el dia que aquesta tecnologia s’implanti arreu. Tot i això, la necessitat d’estandarditzar la tecnologia 5G i la quantitat d’inversió que necessiten les operadores per afrontar-ne el desplegament seran temes de debat en aquesta nova edició del congrés.