Amb el Mobile no n'hi ha prou

Barcelona també aspira a ser la capital del 5G i acollir projectes de test i validació de la cinquena generació de tecnologia mòbil

Grau, Ezpeleta i Alonso, aquest dimecres al MWC | @MWCapital
Grau, Ezpeleta i Alonso, aquest dimecres al MWC | @MWCapital
Barcelona
28 de Febrer de 2018
Act. 28 de Febrer de 2018

5G. Sens dubte, el concepte del Mobile World Congress (MWC) d'aquest any. Tot i les desenes de presentacions de productes i conferències de la present edició, la indústria ja mira cap al període 2020-2025, en el que el desenvolupament ple de la propera generació de tecnologia mòbil promet canviar el sector, i Barcelona no vol quedar-se enrere. Consolidada com la capital del mòbil, la ciutat aspira a acollir els projectes de test i validació pel desplegament del 5G promoguts per la Comissió Europea i convertir-se així en el gran hub tecnològic d'Europa.

 

No es tracta d'un objectiu nou. Des que la Mobile World Capital Barcelona (MWCB) va crear la fundació 5G Barcelona, Catalunya ha acollit 22 dels 37 projectes que la CE ha finançat pel període 2014-2019. Si l'aposta és tan forta és per la promesa que hi ha a la darrera. "Segons la CE, l'impacte del desenvolupament de la tecnologia 5G serà de 130.000 milions d'euros anuals a partir del 2025", apunta el responsable de transformació digital de la MWCB, Tomeu Sabater. 

Segons els càlculs de la institució, aconseguir fer de Barcelona la ciutat líder en el desplegament de projectes d'aquesta cinquena generació tecnològica revertiria en un impacte de 14.000 milions d'euros i 320.000 nous llocs de treball creats d'aquí al 2025. Un dels porjectes pilots és el que s'ha presentat aquest migdia de dimecres, el qual permetrà teleassistir operacions quirúrgiques a distància i en temps real a i l’Hospital Clínic de Barcelona mitjançant la tecnologia 5G .

 

Proves pilots ja el 2018

De fet, aquest dimecres ha estat la jornada en què l'aposta de la MWCB pel 5G ha estat més evident, ja que ACCIONA i la Fundació Mobile World Capital Barcelona han subscrit un acord pioner d'innovació per a l'ús de les xarxes 5G en el desenvolupament de pilots industrials aplicats als sectors d'activitat d'ACCIONA (construcció, energies renovables, aigua i serveis). Amb aquest acord de col·laboració, que té una durada inicial de tres anys, ACCIONA tindrà accés a les xarxes 5G que no estaran disponibles per a ús comercial fins a principis de la propera dècada.

L'acord l'han signat Carlos Grau, director de la MWCB; Arantza Ezpeleta, responsable de Transformació Digital d'Acciona i Tomás Alonso, cap d'enginyeria de producte d'Orange Spain. Per fer possible la realització d’aquests pilots, Orange oferirà un desplegament inicial sota tecnologia LTE-M (pre-5G) que permetrà a ACCIONA provar els casos d’ús i desenvolupar millores des d’aquest any 2018 i fins a l’arribada de les xarxes 5G.

Segons Sabater, el paper de Barcelona ha de ser "treure el 5G de l'estat experimental en què es troba actualment per portar-lo a un entorn ciutat, de manera que els operadors i els desenvolupadors d'aplicacions vegin com aquesta nova tecnologia interactua amb la població i com funciona en un context econòmic real".

Què implica el 5G?

Més enllà de xifres econòmiques, què suposa l'arribada del 5G? "A efectes pràctics és com si el consum d'aigua de la societat es multipliqués per 100; la infraestructura actual quedaria obsoleta i el 5G és precisament el canvi de canonades, que té implicacions tant en la infraestructura de xarxes com en el tipus de terminals i d'aplicacions que utilitzem", explica el degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVic i col·laborador de VIA Empresa, Xavier Ferràs.

Ferràs: "El 5G, a efectes pràctics, és com si el consum d'aigua de la societat es multipliqués per 100" 

De fet, segons diferents estudis el consum de dades es multiplicarà entre per 100 i per 1000 en els pròxims 10 anys gràcies al ple desenvolupament de tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial, la Internet de les coses o la realitat augmentada. Serveis que, a ple rendiment, requereixen prestacions tècniques molt superiors a les actuals.

"A escala pràctica, el desplegament del 5G permetrà, per exemple, l'arribada progressiva i a ple rendiment del vehicle autònom, primer en els serveis públics i després al mercat massiu", explica Ferràs. Sabater coincideix en apuntar a aquest sector com un dels més beneficiats: "Un dels grans avanços d'aquesta nova generació és que el temps de resposta dels dispositius serà molt més baix. Amb el 4G actual ens movem amb reaccions de 20 o 30 mil·lisegons, mentre que amb el 5G el temps baixarà a 1 mil·lisegon, el que multiplicarà la creació de serveis on la capacitat de reacció sigui crític".

Sabater: "Els temps de resposta dels dispositius serà molt més baix"

En aquest mateix sentit, Ferràs destaca la necessària creació de protocols de seguretat pràcticament inviolables i de connexions 100% estables. "Si contemplem que en uns anys la tecnologia 5G permetrà que a Barcelona només hi hagi 10.000 vehicles autònoms i públics en lloc del milió que hi circulen actualment, hem de garantir que cap hacker es pugui fer amb el control del sistema que els gestiona i generi un problema de seguretat civil gravíssim".

 

 

Altres sectors que els experts consideren que canviaran radicalment gràcies al 5G són el control de processos, la seguretat i la salut, gràcies a la superposició d'imatges que ofereix la realitat augmentada, l'oci i l'educació, amb el desenvolupament de tot tipus d'aplicacions de realitat virtual, els wearables que han de servir com a porta d'accés a aquests nous serveis, i, per descomptat, la Internet de les coses. "La nova generació de tecnologia 5G anirà acompanyada del desplegament de tot tipus de sensors i permetrà multiplicar per 100 el nombre de dispositius connectats a la xarxa, que és l'element clau pel desplegament de l'IoT", analitza Sabater.

Per a Ferràs el 5G és un canvi disruptiu, que conviurà un temps amb el 4G, però que obligarà, tant a ciutats com a usuaris, a canviar en algun moment les seves infraestructures i dispositius. "Avui encara pots decidir si formes part del món digital que s'està creant, però amb el 5G t'hauràs de llançar a la piscina sí o sí, perquè canviarà fins i tot la forma en què ens relacionem amb les nostres metròpolis".

Barcelona, un 'hub' consolidat

Resulta realista presentar Barcelona com a candidata a liderar un canvi tecnològic de tal magnitud? Els experts no tenen dubtes. "La ciutat té tres pilars fonamentals: un ambient emprenedor estimulat des de les escoles; un ecosistema científic i tecnològic de primer nivell que porta creixent 25 anys i que ha fet de Catalunya un referent en camps com la supercomputació, els sistemes de la informació o la fotònica; i, finalment, una estructura industrial que s'està abocant a la digitalització amb grans inversions", descriu Sabater.

La directora científica de tecnologies digitals de l'Eurecat, Maria Eugenia Fuenmayor, incideix en les virtuts de la capital catalana per acollir aquest tipus de projectes. "Barcelona és una ciutat atractiva per si mateixa, on és relativament fàcil atraure el talent; a més, el Mobile ha projectat la imatge de referent tecnològic, i ara cal fer el pas per passar de ser la capital del mòbil a ser la capital de les tecnologies de la informació".

Per Fuenmayor, acollir els projectes impulsats per la CE pot ser tot un pol d'atracció a un nou tipus d'empresa que, fins ara, han tingut una presència més aviat discreta a la ciutat. "Fins ara, Barcelona ha estat un imant per a l'electrònica de consum, però no per a les operadores i proveïdors de serveis, i aquest és el camí que pot obrir el fet de convertir-se en capital europea del 5G".

Malgrat tot, això l'experta apunta alguns deures pendents, com és la inversió necessària a escala institucional per desplegar tota la infraestructura necessària. "Europa vol que hi hagi una ciutat en cada estat membre que sigui referent en el 5G, i a Espanya aquest lloc se l'estan jugant Madrid i Barcelona".

Fuenmayor: "A Espanya el lloc de ciutat referent en el 5G se l'estan jugant Madrid i Barcelona" 

Per ara, la capital catalana sembla millor posicionada. "Si Barcelona aconsegueix ser la ciutat del 5G, podrà atraure a totes les grans empreses d'aquesta nova tecnologia que, a més, vindran amb els seus laboratoris d'R+D, potenciant l'ambient emprenedor i la mateixa marca de l'urb", apunta.