• Innovació
  • El nivell d'innovació a Catalunya creix un 11,5% durant els últims set anys

El nivell d'innovació a Catalunya creix un 11,5% durant els últims set anys

Segons la Comissió Europea, se situa per sobre la mitjana espanyola i l'europea, sent la investigació científica una de les principals fortaleses

Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori | ACN
Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
07 de Juliol de 2023
Act. 07 de Juliol de 2023

El nivell d'innovació a Catalunya s'ha incrementat un 11,5% durant els últims set anys. Així ho indica l'informe Europeu d'Innovació, publicat per la Comissió Europea i que situa Catalunya com la cinquena comunitat més innovadora de l'Estat, només superada per Astúries, el País Basc, Madrid i Navarra. Segons el document, el nivell d'innovació a Catalunya se situa per sobre la mitjana espanyola (amb una puntuació de 119 sobre un índex de 100) i l'europea (amb una puntuació de 106), sent la investigació científica, la sol·licitud de marques registrades o la formació en habilitats digitals algunes de les seves principals fortaleses.

Segons l'escala elaborada per la Comissió Europea, Catalunya es considera una regió "fortament innovadora", el segon graó dins la classificació després d'obtenir una puntuació global de 106 punts sobre una escala de 100. El primer graó està format per aquells territoris amb una puntuació superior a 125 (coneguts com a innovadors líders), el segon per aquells amb una puntuació entre 100 i 125 (on es troba Catalunya), el tercer pels que sumen entre 70 i 100 punts (moderadament innovadors) i el quart pels que assoleixen menys de 70 punts (innovadors emergents).

En l'informe, Catalunya aconsegueix millor puntuació que la mitjana europea en 11 dels 21 indicadors que es tenen en compte per avaluar la innovació de cada territori. On més destaca el país és en la investigació científica, tant a través de publicacions internacionals com de publicacions publicoprivades. També ressalta en l'àmbit de la formació digital, l'educació terciària, la venda de productes innovadors o la sol·licitud de marques registrades.

Catalunya es considera una regió "fortament innovadora", el segon graó dins la classificació després d'obtenir una puntuació global de 106 punts sobre una escala de 100

Per contra, les debilitats més notables del país són el grau de col·laboració amb les pimes en projectes innovadors, la baixa ocupació en empreses innovadores, la introducció de processos innovadors en els models de negoci o l'alt nombre d'emissions contaminants, entre d'altres.

Espanya respecte a la Unió Europea

En línia amb Catalunya, el nivell d'innovació a l'Estat ha millorat un 9,7% durant els últims set anys. No obstant això, Espanya obté una puntuació de 89,2 en un índex de 100, situant-se així per sota la mitjana europea i dins la categoria de país "moderadament innovador".

Al conjunt de l'estat espanyol, les principals fortaleses respecte a la UE són la digitalització, el percentatge de població amb educació terciària, la venda de productes innovadors o la productivitat dels seus recursos, mentre que en l'apartat de debilitats apareixen la inversió en recerca i desenvolupament (R+D), el baix grau d'ocupació, la sol·licitud de patents o la manca d'innovació a les pimes.

Pel que fa al conjunt de la Unió Europea, Dinamarca ha passat a ser el país més innovador (137,6 punts), després de superar Suècia (134,5), que l'any passat encapçalava la classificació. Dins la categoria d'innovadors líders també apareixen Finlàndia, els Països Baixos i Bèlgica, mentre que els països "fortament innovadors" -on també hi ha Catalunya- són Àustria, Alemanya, Luxemburg, Irlanda, Xipre i França.

Dinamarca ha passat a ser el país més innovador (137,6 punts), després de superar Suècia (134,5)

En l'àmbit global, el rendiment de la Unió Europea és lleugerament millor que el de la Xina i, tot i que inferior a Austràlia, la diferència entre les dues regions s'ha reduït. Per contra, la bretxa innovadora de la UE respecte al Canadà, Corea del Sud i els Estats Units s'ha eixamplat.