• Innovació
  • Operar amb unes ulleres de realitat augmentada

Operar amb unes ulleres de realitat augmentada

L'empresa alemanya Scopis crea una plataforma tecnològica perquè els cirurgians puguin treballar amb les HoloLens de Microsoft

Els metges poden operar de manera més ràpida i segura amb la tecnologia
Els metges poden operar de manera més ràpida i segura amb la tecnologia
Europa Press
09 de Maig de 2017
Scopis, una companyia de base a Alemanya, ha creat una nova plataforma de realitat mixta que se serveix de les ulleres de realitat augmentada HoloLens de Microsoft per donar assistència als cirurgians en el quiròfan. La Scopis Navigation Platform, com ha estat batejada, està especialitzada en les intervencions en la columna vertebral.

En el nou sistema, el cirurgià porta posades les ulleres HoloLens, que estan equipades amb sensors de localització i que es comuniquen de forma sense fil amb el 'programari'. Les ulleres projecten una sèrie d'hologrames en el camp de visió del metge, fins i tot sobre el propi cos del pacient, ja que s'empra per a les operacions quirúrgiques obertes.

Les imatges projectades en les ulleres produeixen la sensació de realitat mixta i permeten al cirurgià localitzar la posició dels cargols que s'implanten en la columna a manera de pròtesi. D'aquesta forma, l'operació es pot dur a terme d'una forma més ràpida i facilita el posicionament de l'instrumental quirúrgic.

A més, una altra funció útil que inclou l'eina és que permet afegir monitors virtuals a les ulleres HoloLens posicionats com a objectes 3D. D'aquesta forma, els metges poden moure-les i modificar la seva grandària mitjançant gestos perquè quedin dins del seu camp visual i no hagin d'apartar la vista del pacient.

Un altre dels beneficis addicionals del sistema és que evita l'ús d'una gran quantitat d'instrumental quirúrgic. Entre algunes de les tècniques que deixen de ser necessàries es troben els sistemes de radiació per fluoroscopia, que s'utilitzen per localitzar les pròtesis. D'aquesta forma, Scopis Surgical Navigation pot evitar possibles problemes per radiació.

Els creadors de l'eina han ressaltat el seu potencial per fer la cirurgia més efectiva, segura i precisa, així com la seva capacitat per utilitzar-se en altres camps mèdics. "En neurocirugía, per exemple, els tumors cerebrals podrien localitzar-se de forma més ràpida i amb major precisió", ha apuntat Bartosz Kosmecki, director i fundador de Scopis.