• Innovació
  • El pas endavant d’Ametller Origen: crea el hub agroalimentari amb més inversió de Catalunya

El pas endavant d’Ametller Origen: crea el hub agroalimentari amb més inversió de Catalunya

El nou centre, que ha comptat amb una inversió de 50 milions d’euros, allotjarà la seu de l’àrea d'R+D+I a Mont-Roig del Camp i crearà 500 nous llocs de treball

Josep Ametller forma part de la vuitena generació d'una família de pagesos del Penedès | Marc Llibre
Josep Ametller forma part de la vuitena generació d'una família de pagesos del Penedès | Marc Llibre
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
19 de Febrer de 2025

Nou cop d’efecte d’Ametller Origen al sector agroalimentari. Si fa tan sols una setmana presentava uns resultats anuals més que satisfactoris amb una facturació de 681 milions d’euros i un creixement del 23% el darrer any, en aquesta ocasió projecta un nou hub agroalimentari a Mont-roig del Camp amb una inversió de 50 milions d’euros, la més gran de la història de Catalunya en el sector hortícola.

 

Ametller Origen compta amb 1,2 milions de clients, 146 botigues i 4.700 treballadors

Josep Ametller, conseller delegat i cofundador del grup, destaca en un esmorzar informatiu amb els mitjans de comunicació catalans que l’objectiu d’aquesta inversió és “guanyar múscul productiu per mantenir el model d’integració vertical únic i adaptar-lo al creixement futur de la companyia”. En aquest sentit, el nou centre que es projecta al municipi del Baix Camp es planteja com un espai especialitzat en agricultura eficient i sostenible i que sumarà esforços amb el nou Agroparc Penedès, que la companyia posarà en marxa pròximament a Gèlida, a l’Alt Penedès, on hi haurà un nou obrador i la seu corporativa de la companyia.

Un 40% de producció pròpia

Un client comprant productes frescos a Ametller Origen | ACN
Un client comprant productes frescos a Ametller Origen | ACN

En l’actualitat, la quota de mercat d’Ametller Origen és d’un 3,63%, segons dades de Nielsen i s’eleva al 14% i 11% en fruita i verdura, respectivament. A més, compten amb 250 referències de fruites i hortalisses a les seves botigues, segons declara Ametller. També tenen una quota de mercat amb productes singulars com la bleda (53,39%) o la carxofa (23,10%). En aquests moments, el grup compta amb 1,2 milions de clients, 146 botigues i 4.700 treballadors.

 

“La meitat del producte que es ven a les nostres botigues és fresc”, destaca el fundador. Per aquest motiu serà primordial l’impacte que tindrà la nova seu tarragonina, que es planteja com un referent en termes d’eficiència energètica, petjada hídrica i seguretat alimentària. “El hub de Mont-roig pretén canviar el paradigma del món hortícola amb millores previstes en la productivitat i en les condicions laborals d’una professió que alerta sobre l’alta burocràcia i la manca de relleu generacional, tal com hem vist en les protestes durant la revolució pagesa”, continua Ametller.

Xifres alarmants: Catalunya ha perdut el 57% de la superfície hortícola

El volum de la producció agrícola el 2023 es va valorar en 537.100 milions d’euros | ACN
El volum de la producció agrícola el 2023 a Catalunya es va valorar en 537.100 milions d’euros | ACN

En el primer quart de segle, el consum de tomàquets a Catalunya ha crescut més d’un 30%, al ritme que ha incrementat el nombre d’habitants. Del famós eslògan dels 6 milions d’habitants, promogut per l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, fins als 8 milions actuals. “L’any 1999 es cultivaven a Catalunya més de 126 milions de quilos de tomàquets i actualment no arriben als 36 milions de quilos”, afirma Joan Simó, director d’innovació i sostenibilitat d’Ametller Origen.

Simó (Ametller Origen): "L’any 1999 es cultivaven a Catalunya més de 126 milions de quilos de tomàquets i actualment no arriben als 36 milions de quilos”

En els darrers 25 anys, la superfície hortícola de Catalunya ha passat de més de 20.700 hectàrees a tenir només 8.800 hectàrees, la qual cosa suposa un retrocés de més del 57%. El nombre d’explotacions agrícoles, per la seva banda, ha disminuït un 32% en els mateixos anys, passant de les 71.000 a les 45.000 explotacions.

Com serà el nou hub? Entre 500 nous professionals i molta eficiència

Pel que s’ha pogut saber en aquests moments, el nou hub tarragoní ocuparà una superfície de 100 hectàrees en total i comptarà en la seva fase final amb un sistema d’hivernacles tecnificats de 50 hectàrees destinats a la producció agrària de fruita i verdura, envoltats d’altres infraestructures com ara petits laboratoris, sales de tast i un magatzem d’expedició. Simó detalla que des de les instal·lacions sortiran tots els productes empaquetats i això els permetrà reduir la petjada hídrica i de carboni, a més de minimitzar pràcticament a zero les plagues o malalties. Paral·lelament, els cultius seran hidropònics, que per a aquells que desconeguin el concepte, permet optimitzar l’ús de l’aigua i els nutrients.

En el hub de Mont-roig del Camp sortiran tots els productes empaquetats i això els permetrà reduir la petjada hídrica i de carboni

Entre els nous professionals que es necessitin pel funcionament del centre, es buscarà personal del departament d'R+D+I del grup, així com tècnics agrícoles, nutricionistes, operaris i assistents de control biològic. Les obres començaran els pròxims mesos i es preveu començar a cultivar a principis del 2027.