• Innovació
  • Les platges seran (tecnològicament) nostres

Les platges seran (tecnològicament) nostres

El control d'aforament és el que més preocupa en la regulació de la distància social quan arriba la temporada de platges, que comencen a rebre banyistes

Un operari col·loca un cartell on es regulen les normes a les platges de València | Ajuntament de València
Un operari col·loca un cartell on es regulen les normes a les platges de València | Ajuntament de València
València
09 de Juny de 2020

La importància de la platja en el turisme i, en conseqüència, en l'economia és més que evident aquests dies de desescalada. El president valencià, Ximo Puig, va ser el primer a demanar l'obertura de les platges quan encara no s'havia encetat el desconfinament i a poc a poc, les tesis de menor contagi de la COVID-19 a l'aire lliure i les mesures de seguretat estan portant banyistes, de nou, a les platges mediterrànies.

Tant a Catalunya com el País Valencià s'han reforçat els dispositius de seguretat. A València les mesures se centren en la neteja, la desinfecció i la col·locació de cartellera que recorde als usuaris la importància de l'autoprotecció per protegir a la societat. De fet, a València 80.000 euros del pressupost municipal per a neteja de la costa valenciana (19 quilòmetres només la ciutat de València, i que suma 690.000 euros) es destinen a labors específiques de neteja i desinfecció per prevenir el coronavirus.

Un operari instal·la càmeres a les platges de Barcelona | M. Codola (ACN)
Un operari instal·la càmeres a les platges de Barcelona | M. Codola (ACN)

 

A Barcelona, per contra, la tecnologia també serà vigilant activa. Aquest dilluns s'han començat a instal·lar 18 càmeres per controlar l'aforament de les platges barcelonines i es preveu que acabe aquesta setmana. Les fotos que cada cinc minuts enviaran aquestes càmeres, juntament amb els informes de les patrulles de la Guàrdia Urbana i els informadors municipals, permetran conéixer l'aforament de les platges per determinar si cal tancar-ne els accessos, tal com recull l'ACN.

Alerta, massa gent a l'arena

Però la tecnologia s'està erigint com un gran aliat per a la gestió de la pandèmia. La Policia Local de València fa servir la Unitat de Drons en les platges per a evitar aglomeracions, igual que a Pineda de Mar (Maresme), on s'utilitzarà un sistema de videovigilància amb drons per controlar l'aforament de les platges. A Canet d'en Berenguer (Camp de Morvedre) ja han anunciat que faran servir una app mòbil per a controlar l'accés a la platja i empreses com Telefònica han dissenyat solucions tecnològiques per facilitar la gestió d'assistents als municipis.

Imatge de la tecnologia dissenyada per Telefònica | Cedida
Imatge de la tecnologia dissenyada per Telefònica | Cedida 

 

L'empresa ha ideat un sistema de videovigilància mitjançant càmeres IP amb connectivitat 4G i dotades d'un potent software. Són càmeres que detecten quines zones estan sent ocupades i les que queden lliures, i calcula el percentatge d'ocupació en temps real. A més, "permet disposar de càmeres exclusives per al recompte de persones en els accessos a la platja millorant la fiabilitat del sistema i combinant dades de percentatge d'ocupació de l'espai amb dades d'aforament de persones en aquest espai", destaca la companyia tecnològica.

El programari instal·lat no grava imatges i no emmagatzema cap dada personal, només detectarà les zones de l'espai que estan ocupades i quins estan lliures. Des del panell de control d'usuari, un mapa mostra tots els punts de l'àrea de platja i permet visualitzar, el seu percentatge d'ocupació, el seu aforament actual i el màxim permés per a la localització.