• Innovació
  • Pluja de milions al Llobregat: Qiagen inaugura un centre d'R+D destinat a “salvar vides”

Pluja de milions al Llobregat: Qiagen inaugura un centre d'R+D destinat a “salvar vides”

La companyia tria, amb una inversió de 13 milions, l’antiga fàbrica de Braun a Esplugues de Llobregat per situar el seu centre d’innovació

D'esquerra a dreta: Climent Casals, Thierry Bernard, Nadia Aelbrecht, Eduard Sanz, Alex Boada i Montse Zamora | Cedida
D'esquerra a dreta: Climent Casals, Thierry Bernard, Nadia Aelbrecht, Eduard Sanz, Alex Boada i Montse Zamora | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Esplugues de Llobregat
28 de Novembre de 2024
Act. 28 de Novembre de 2024

Esplugues de Llobregat dona un pas de gegant i inaugura un nou centre mundial d’innovació que posa la salut de les persones en el centre. No és casualitat: a poc menys d’un quart d’hora de la ciutat, al Parc Científic de Barcelona, es va desenvolupar un producte que durant l'esclat de la covid-19 va salvar "milers, per no dir milions de vides", arreu del món: el QIAstat-Dx. Segons explica Thierry Bernard, es tracta -com es pot deduir del seu nom- del resultat de la fusió de Stat, una empresa emergent catalana que va néixer el 2010, i Qiagen, l’alemanya especialitzada en tecnologies de diagnòstic molecular que dirigeix i que va adquirir Stat el 2018 per una suculenta quantitat de 154 milions d’euros. Tal com ha detallat el director executiu, la inversió, de 13 milions d’euros, ha permès Qiagen fer-se amb l'antiga fàbrica Braun i traslladar el seu equip ubicat al Parc Científic de Barcelona per “fer possibles les millores de la vida”.

 

El nou centre de Qiagen ha suposat una inversió de 13 milions d'euros i se situa a l'antiga fàbrica de. Braun, a Esplugues de Llobregat

La multinacional alemanya ha presentat el centre, on s’instal·larà el 2025, no només en una ubicació especial, sinó també en un moment únic: a la vora de celebrar els 40 anys. La seva relació amb Catalunya es remunta, precisament, a l’adquisició de l’empresa emergent catalana Stat, un parell d’anys abans de l’esclat de la pandèmia. El seu paper abans, durant i després ha estat clau a l’hora d’oferir nous mètodes per detectar malalties infeccioses, així com afeccions cròniques, com el Parkinson; les seves dades parlen per si mateixes: el 2023, Qiagen va facturar gairebé 2.000 milions de dòlars, compta amb més de 500.000 clients arreu del món, un equip de més de 6.000 treballadors i opera en 170 països; i sí: ha triat Esplugues de Llobregat per situar el seu “cervell” i impulsar noves solucions per salvar vides arreu del món.

El QIAstat-Dx: tecnologia catalana arreu del món

“Des de la covid-19, tots vosaltres us heu convertit en experts de proves PCR. I això és el que fem nosaltres a Qiagen des de fa 40 anys”, ha apuntat Bernard en la presentació del nou hub, qui ha comentat -fent referència a la ja mencionada Stat- que “fa vuit anys ens vam trobar, aquí, a Barcelona, un projecte genial amb un nivell altíssim d’innovació”. El director executiu de la companyia ha valorat molt positivament els “molts progressos que fa la tecnologia”, destacant el potencial que el QIAstat-Dx té: “En un cartutx de la mida del vostre telèfon mòbil, us podem prendre una mostra i detectar més de 20 patògens en una hora. Això és una vertadera revolució, va salvar a milers, per no dir milions de vides, i això va néixer a Barcelona”, ha emfatitzat Bernard, qui ha detallat que el dispositiu de la companyia es comercialitza a més de 120 països del món i genera més de 100 milions de dòlars en ingressos anuals per a l’empresa. “Volem transformar a Esplugues de Llobregat i a Catalunya en el centre mundial de recerca i desenvolupament contra malalties infeccioses”, ha afegit. 

 

La inversió suposarà un gran impacte econòmic i social a Catalunya, així com una expansió en nous llocs de treball d’alt valor afegit: concretament, l’edifici, amb una superfície de 8.000 metres quadrats, preveu acollir un total de 400 professionals en els pròxims tres anys, dels quals 230 ja s’incorporaran del Parc Científic de Barcelona, on és actualment instal·lada la companyia. El nou centre, que ha obtingut la Certificació LEED Platinum -el màxim estàndard en disseny d’edificis eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient- espera fabricar més de 700.000 proves de diagnòstic cada any i generar un impacte superior als 200 milions de dòlars de cara a l’any 2028. En qüestió de mesos, acollirà el seu equip en un espai que aplega oficines, sales blanques, línies de fabricació i laboratoris, on antigament Braun va desenvolupar algunes de les innovacions tecnològiques més populars a l’estat espanyol. 

Una futura pandèmia?: "Els virus no coneixen fronteres"

El nou centre preveu acollir un total de 400 professionals en els pròxims tres anys | Cedida
El nou centre preveu acollir un total de 400 professionals en els pròxims tres anys | Cedida

Preguntat per les malalties que amenacen la salut de les persones, Bernard n’ha mencionat diverses, com ara la tuberculosi, una malaltia “que es creu que ha quedat en el passat, però no és així: cada any posa fi a la vida de més d’1,5 milions de persones al món”, o d’altres com la pneumònia o la meningitis, infeccions en què Qiagen posarà el focus. “Els virus no coneixen fronteres”, ha dit. Així i tot, Climent Casals, president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, ha apuntat que “no és senzill prioritzar unes malalties per davant d’unes altres; el que hem de fer és prioritzar la preparació per a una futura pandèmia”.

Casals: “No és senzill prioritzar unes malalties per davant d’unes altres; el que hem de fer és prioritzar la preparació per a una futura pandèmia”

Casals ha detallat, en relació amb la passada pandèmia, que “un any de confinament ha comportat la caiguda del PIB mundial del 3,3%”. D’altra banda, ha valorat positivament que a l’estat espanyol “tenim els millors professionals en el món de la infectologia”, malgrat que “no hi ha especialistes en l’àmbit de les malalties infeccioses”. Tanmateix, Bernard ha destacat la “magnífica” xarxa d’hospitals i nivell científic que gaudeix Catalunya, en un context en què Barcelona es posiciona com la tercera ciutat europea que més R+D ha atret durant el 2023. 

Més espai, més innovació i més talent

L’acte també ha comptat amb la participació de Nadia Aelbrecht, vicepresidenta de Malalties Infeccioses a Qiagen, Alex Boada, cap d’oficina de Qiagen a Barcelona, i Eduard Sanz, alcalde d’Esplugues de Llobregat, qui ha apuntat que el nou centre “suposa la satisfacció de veure que allò pel que hem estat treballant es converteix en una realitat”: “Avui, amb l’arribada de Qiagen a aquest edifici, es materialitza de forma molt explícita l’arribada d’una empresa puntera”. “Tenim altres edificis molt propers que també s’estan adquirint per convertir-se en espais dedicats a les ciències de la salut, i ja és una realitat que ens estem convertint en un hub d’aquest àmbit”, ha dit l’alcalde.

En el seu torn, Boada ha justificat aquesta passa endavant, tant per a Qiagen com per a Esplugues de Llobregat, amb “la necessitat que teníem d’expandir-nos”: “Aquí aconseguim més espai, situar-nos en un hub d’innovació i atraure més talent”. Paral·lelament, el director executiu de Qiagen no ha volgut avançar els futurs desenvolupaments de la companyia, malgrat que no ha pogut evitar mencionar una “innovació mundial”: un test per a infeccions urinàries complicades, que permetrà a la firma avançar cap a la seva missió: “No deixar cap país enrere”.