La petjada de l'ésser humà a la terra és cada cop més extensa i preocupant. La crisi climàtica, les grans sequeres i la necessitat de reformular el nostre estil de vida consumista són la prova fefaent de què alguna cosa no estem fent bé. I això és el que va pensar Guillem Capellades, fundador i CEO de NZERO, quan va decidir crear la seva empresa. Una startup que va néixer com "alternativa als productes tòxics d'origen mineral com el petroli de cara a la pràctica esportiva". NZERO desenvolupa materials, resines, ceres i olis d'origen vegetal per a bicicletes i material relacionat amb la neu com són els esquís o taules de snowboard. Tot plegat, fet des de zero per tal de minimitzar l'impacte que els humans deixem en el planeta.
La idea de NZERO va sorgir l'any 2012. Capellades volia canviar la seva aproximació a la pràctica esportiva, però es va adonar que el mercat no li oferia cap altra possibilitat que no fossin els productes convencionals que hom utilitza fins avui. "És per això que vaig deixar la feina i em vaig posar a treballar en la idea, amb un laboratori de Terrassa, d'oferir una alternativa als productes actuals, tòxics, molts cops derivats del petroli. Nosaltres volem minimitzar la petjada de l'home. Sabem que la nostra presència a la natura altera. Però no volem deixar més del que ja hi havia". Tres anys després, el 2015, van entrar al mercat.
"Ens enfoquem a múltiples mercats, però el nostre usuari és principalment digital. Reforcem l'e-commerce amb la nostra presència a Amazon i és el nostre canal més profitós"
NZERO comercialitza productes 100% orgànics i sostenibles, derivats d'origen vegetal i en consonància amb la idea d'un model de creixement que vetlli pel benestar del planeta, permetent satisfer les necessitats de les generacions actuals sense comprometre les necessitats de les generacions futures. L'empresa compta amb el suport de Barcelona Activa i si bé ara té una línia de negoci centrada en els esports de neu i bicicletes, la intenció és continuar investigant i créixer: "hem d'entendre que el desenvolupament de nous productes als laboratoris és llarg, però volem anar entrant en diferents pràctiques esportives" ha explicat Capellades.
Comerç digital i exterior
Actualment, NZERO compta amb més d'una vintena de botigues físiques a l'estat espanyol, la majoria d'elles a Catalunya, però el poder de vendes el concentren en el comerç electrònic. "Ens enfoquem a múltiples mercats, però el nostre usuari és principalment digital. Reforcem l'e-commerce amb la nostra presència a Amazon i és el nostre canal més profitós", ha explicat Capellades. Al marge de comerços com Amazon o Decathlon, des de NZERO també busquen penetrar en tendes més especialitzades per posicionar el seu producte en referents del sector.
"La nostra intenció és desenvolupar-nos i entrar en diferents pràctiques esportives. Tot allò que poguem substituir amb productes orgànics i sostenibles serà benvingut"
El gruix de les vendes es concentra amb clients alemanys, holandesos i italians. Suècia, Finlàndia i Corea del Sud són altres països on la marca comercialitza amb èxit els seus productes. Mentre que per entrar al mercat francès i suís, països amb llarga tradició alpina, estan esperant una millora i consolidació de la marca. “Ho volem fer molt bé”, ha afegit Capellades.
Mobilitat urbana, mercat espanyol i expectatives d’expansió
La marca catalana, desenvolupada al Vallès Occidental i amb seu actualment al Poblenou de Barcelona, té molt clar també per on passa el futur del mercat nacional. En un país amb menys tradició en els esports de neu, “nosaltres el que volem és créixer en mobilitat urbana”. Patinets, bicicletes, i tots aquells vehicles que aposten per un transport sostenible a la ciutat.
De fet, tal com explica Guillem Capellades, els olis i productes per bicicletes desenvolupats per NZERO han rebut l’etiqueta Ecolabel que la Unió Europea reparteix a tots aquells productes desenvolupats sota polítiques de producció i consum sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Una prova del compromís que NZERO ha adoptat amb el planeta així com de la qualitat i certesa dels seus productes.
L’empresa va guanyar fa poc el premi B-STEP que atorga Barcelona Activa i tancarà l’any doblant les xifres de vendes de l’any passat.
"La nostra intenció és desenvolupar-nos i entrar en diferents pràctiques esportives. Tot allò que poguem substituir amb productes orgànics i sostenibles serà benvingut". En aquest sentit, NZERO encara no s'aventura a parlar de nous productes per la complexitat que suposa desenvolupar una nova tecnologia als laboratoris, però la substitució dels plàstics, els derivats artificials del petroli, les resines no naturals que es poden utilitzar en esports com l'handbol o els cautxús sintètics, entre d'altres, són punts clars de treball.
Un any d’èxit econòmic
La millor notícia, però, per NZERO, no són els premis ni reconeixements rebuts, és l’èxit i la subsistència econòmica. L’empresa emergent, que va guanyar fa poc el premi B-STEP (10.000 euros), o dit d’una altra manera, el premi d’esport i innovació que atorga Barcelona Activa, tancarà l’any 2022 doblant les xifres de vendes de l’any passat.
L’auge de l’esport a l’aire lliure després de la pandèmia “ens ha anat molt bé” i és que NZERO no ha parat de créixer els últims anys. El compromís de la marca amb la sostenibilitat, la qualitat dels seus productes i els reconeixements que està rebent li estan brindant un bon nom dins de la comunitat. Una startup catalana, nascuda des de zero, que exporta arreu del món i vetlla per la sostenibilitat. Un èxit de l’empresa catalana.