• Innovació
  • Com evitar que llegeixin els nostres missatges

Com evitar que llegeixin els nostres missatges

Existeixen alternatives a les mesures de seguretat clàssiques per evitar que ens passi com al conseller Comín

Podem evitar que llegeixin les nostres converses amb aplicacions i eines específiques
Podem evitar que llegeixin les nostres converses amb aplicacions i eines específiques
quico domingo
Soci i director de Mortensen
Barcelona
02 de Febrer de 2018

Després de la tempesta que ha provocat la publicació dels missatges privats entre el Toni Comín i Carles Puigdemont, més enllà de debatre sobre la moralitat o la legalitat de la manera com aquesta informació es va captar, tots hem pensat si això ens hauria pogut passar a nosaltres.

 

Avui dia portem la informació de mitja vida al telèfon mòbil i alguna d’aquesta informació pot ser sensible. Fotografies, contrasenyes o simplement converses que no volem que surtin a la llum. Però què passa quan totes les recomanacions sobre protegir amb bloqueig el nostre dispositiu o triar una contrasenya segura salten pels aires si algú que és darrere nostre pot fotogafiar la pantalla?

Tenim diverses opcions per protegir-nos, en funció del nivell de privadesa que necessitem:

 

Un protector de pantalla especial

Hi ha alguns protectors de pantalla per al telèfon que, a més d’evitar que el vidre es ratlli, fan que la imatge es vegi completament negra a no ser que la mirem justament des de davant. A Amazon en podeu trobar per a diferentsmodels d’iPhone, i per a dispositius Android.

Missatgeria instantània

La discussió sobre si és més segur fer servir Telegram, Whatsapp o Signal també fa dies que dura.

A escala de protocols d’encriptació, WhatsApp i Signal fan servir el mateix –propietat de la segona–, tot i que el fet que el codi de WhatsApp sigui privat fa que sigui impossible auditar com es tracta la informació.

Telegram, igual que Signal, és una aplicació de codi obert, el que significa que la seva seguretat no és només màrqueting i pot ser auditada.

No obstant això, el més recomanable és establir una caducitat per als missatges, de manera que quan els haguem llegit desapareguin del nostre dispositiu –i els que enviem desapareguin del telèfon del receptor i per tant minimitzem el risc que algú altre els pugui veure. En aquest cas, WhatsApp és la única de les tres aplicacions que no disposa de missatges efímers.

Confide

Si necessiteu un nivell de seguretat superior per evitar, per exemple, el que li va passar a Toni Comín, Confide és una aplicació de missatgeria instantània que, igual que les mencionades anteriorment, disposa de missatges efímers i comunicació encriptada. Tanmateix, afegeix una funcionalitat interessant: emmascarar les paraules.


confide
 Quan rebem un missatge, Confide en tapa les paraules amb caixes, com si es tractés d’un document censurat.

 

Per llegir-lo, només cal lliscar el dit resseguint les paraules. A mesura que anem avançant, l’aplicació ens va mostrant la paraula sobre la qual tenim el dit i ocultant la resta, de manera que és pràcticament impossible aconseguir una imatge completa del missatge.

Això sí, hem de tenir en compte que en el moment que enviem un missatge i aquest surt del nostre terminal, en darrera instància, per molt segur que sigui el canal i molt confiable que sigui el destinatari, sempre hi ha la possibilitat, per remota que sigui, que algú aconsegueixi tenir accés.