L'exposició 'Recorda el futur' porta les innovacions del MWC a la ciutadania

El Palau Robert acull fins al pròxim 3 de novembre les tecnologies que es van presentar en la darrera edició del MWC Barcelona

L'exposició 'Recorda el futur' té lloc al Palau Robert fins al pròxim 3 de novembre | Cedida L'exposició 'Recorda el futur' té lloc al Palau Robert fins al pròxim 3 de novembre | Cedida

Des del passat 20 de juny i fins al pròxim 3 de novembre, el Palau Robert Recorda el futur a la societat catalana mitjançant les innovacions i tecnologies que es van presentar en la darrera edició del Mobile World Congress Barcelona. Amb aquest lema, la Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat de Catalunya han organitzat una mostra interactiva i gratuïta on la ciutadania pot conèixer i provar algunes de les innovacions tecnològiques que la MWCapital va presentar durant el passat mes de febrer en el congrés tecnològic més important del món.

Més info: Guia completa (i kit de supervivència) del Mobile World Congress 2024

L'exposició es planteja com un viatge tecnològic en el temps per conèixer el lideratge de la indústria catalana i el seu paper en l’actual revolució digital. Així mateix, els visitants poden veure originals d’alguns dels invents històrics que han transformat la indústria durant l’últim segle, experimentar un viatge sensorial immersiu a través de les quatre grans revolucions industrials (de la mecànica a l’electricitat, passant per la digital, fins a la intel·ligència artificial) i participar en quatre experiències gamificades per comprendre com la tecnologia i la innovació estan modelant el futur de quatre sectors capdavanters com són la salut, la mobilitat, el tèxtil i l’energia. Recorda el futur es complementarà amb diverses xerrades i activitats obertes al públic, posant el focus en l’ús més sostenible, resilient i humanista de la tecnologia. 

“Per a nosaltres és essencial que la ciutadania visqui i s’apropi al MWC en primera persona", apunta Francesc Fajula, CEO de la Mobile World Capital Barcelona, qui afegeix que "per això neix aquesta exposició, on acostem aquelles activitats més disruptives que des de la MWCapital hem presentat al congrés, i en un emplaçament espectacular com el que ens ofereix Palau Robert”. A més, Fajula destaca que “l’experiencial és clau en aquesta proposta perquè volem que sigui una mostra interactiva, que fomenti la participació dels visitants, dels més joves als més grans, i que la tecnologia sigui l’excusa per parlar de com està canviant la nostra societat i l’economia”. 

Invents icònics, viatges immersius i bessons digitals

L'exposició compta amb una versió simplificada del bessó digital d'un cor | Cedida
L'exposició compta amb una versió simplificada del bessó digital d'un cor | Cedida

En la primera part del recorregut, s’exposen els originals d’alguns invents revolucionaris de l’últim segle i s’explica el context en què es van produir, la seva rellevància i els canvis que van comportar en l'àmbit social, econòmic i cultural. Peces històriques, fabricades a Catalunya, com una de les primeres plaques de circuits integrats (precursora dels actuals microxips), un telar motoritzat, un pioner amperímetre per mesurar el corrent elèctric o el radiador d’un cotxe Hispano Suiza. 

Un altre dels atractius de Recorda el futur passa per les ulleres de realitat virtual: els visitants de l’exposició poden experimentar un viatge immersiu per conèixer com s’han desenvolupat les grans revolucions industrials a Catalunya, des de la mecànica, a l’arribada de l’electricitat, passant per l’eclosió digital i projectant el futur que dibuixen la intel·ligència artificial i les tecnologies emergents, com ara la creació de bessons digitals.

'Recorda el futur' posa el focus en l’ús més sostenible, resilient i humanista de la tecnologia 

En aquest sentit, generar models virtuals del cos humà és una de les aplicacions amb més potencial en el camp de la salut que ofereix la combinació entre IA i supercomputació. A l’exposició es recrea un laboratori amb un simulador que, a partir d’unes dades bàsiques i del pols de cada visitant, genera un cor en 3D segons el perfil de cada usuari que batega amb les seves mateixes pulsacions. Es tracta d’una versió simplificada del bessó digital d’aquest òrgan que està desenvolupant el Barcelona Supercomputing Center a través de la seva empresa derivada ELEM Biotech, i que servirà per millorar la detecció i el tractament de malalties cardíaques. 

Més informació
"El 4YFN és el cor que fa bategar el Mobile World Congress"
Darrere les bambolines: qui mou els fils del Mobile World Congress?
Participació històrica d'empreses catalanes al Mobile World Congress
Avui et destaquem
El més llegit