• Innovació
  • Robots per protegir nens i gent gran: així és la millor empresa de Catalunya 2024

Robots per protegir nens i gent gran: així és la millor empresa de Catalunya 2024

Group Saltó, situada a Lleida, reconeguda per les seves iniciatives amb valors que "posen a les persones al centre" a través de solucions tecnològiques

Part de l'equip de Group Saltó rep el Reconeixement del Dia de l'Empresa del 2024 | Cedida
Part de l'equip de Group Saltó rep el Reconeixement del Dia de l'Empresa del 2024 | Cedida
Barcelona
02 de Juliol de 2024
Act. 02 de Juliol de 2024

"La tecnologia al servei de les persones". Amb aquesta premissa tan simple es poden explicar els 30 anys d'història de Group Saltó. 30 anys que han passat molt ràpidament, ja que l'empresa fundada per Jaume Saltó a finals del segle passat ha anat experimentat diferents tipologies de mercats. Això sí, sempre amb un denominador comú: tots van tenir èxit. Per això, la Generalitat de Catalunya li ha atorgat el Reconeixement del Dia de l'Empresa del 2024 a aquesta companyia que no va néixer al territori, però que sí que ha establert a Lleida la seva seu d'operacions. Des d'allà preparen diverses solucions tecnològiques, totes elles pensades per a millorar la vida de les persones.



En concret, Group Saltó es dedica a diversos projectes tecnològics d'Internet de les Coses (IoT), intel·ligència artificial (IA), big data, geolocalització i mobilitat. Una de les seves línies de producte més famosa és el SomCare, una plataforma que pretén reunir diversos robots que siguin capaços d'assistir a persones amb necessitat. Per exemple, nens que pateixen assetjament escolar i gent gran o amb necessitats especials. Els seus robots d'un metre d'alçada són capaços de mesurar les emocions humanes, interpretar-les i saber prevenir situacions conflictives.

En el cas de la gent gran, a més, també ofereixen diverses solucions que faciliten la gestió a l'hora de cuidar una persona gran o dependent. En aquest sentit, cada persona a càrrec seu té una base de dades pròpia que facilita la tasca al professional encarregat de vetllar pel pacient. El robot s'encarrega de recordar quines tasques s'han de fer diàriament, quines pastilles s'ha de prendre i a quina hora, com ha de menjar i dormir o fins i tot per on s'ha de moure. L'androide ho emmagatzema al núvol i els cuidadors o familiars ho poden consultar quan vulguin.

"És un gran honor i una gran responsabilitat. Quan vaig fundar l'empresa l'any 1994 als baixos de casa meva a Torregrossa, mai hauria imaginat que algun dia arribaria a ser una empresa referent en valor compartit", admet Jaume Saltó a VIA Empresa. Al compte de LinkedIn de Group Saltó també ho van celebrar efusivament. "Aquest guardó reconeix el nostre compromís amb el valor compartit i amb retornar-li a la societat tot el que aquesta ens ha donat, considerant el nostre afany per impulsar la innovació social", van escriure. I recordaven: "Des de 1994, la nostra missió ha estat posar la tecnologia al servei de les persones. La innovació i el bé comú sempre seran els valors centrals de la nostra empresa".

Group Saltó, una història d'èxit entre electrodomèstics i robots

Abans dels robots, però, Group Saltó operava en altres línies de negoci. De fet, la idea original del seu fundador va ser dedicar-se a la venda d'electrodomèstics, però els canvis al sector de l'electrònica, la informàtica i la tecnologia van despertar una curiositat en el gestor que explica gran part de l'èxit de la companyia. Per això, van saber detectar amb antelació que l'arribada de la banda ampla i de la televisió per cable serien una revolució. Es van moure a temps, i gràcies a això es van situar com a una de les empreses pioneres a Catalunya en aquest àmbit, a més de la instal·lació de l'última milla a particulars.

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i el CEO de Group Saltó, Jaume Saltó | EP
El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i el CEO de Group Saltó, Jaume Saltó | EP

Un cop superada la crisi de 2008 i la consolidació d'Internet, Group Saltó va anar més lluny i va encarar el seu negoci al model que coneixem avui dia: la robòtica. Tot plegat va sorgir pensant com digitalitzar els processos interns de l'empresa. A Jaume Saltó li va semblar una bona idea que fos la mateixa companyia la que creés un departament propi i no externalitzar el servei. Allà va néixer la plataforma SOM, que a més de resoldre el repte va posicionar-se com una nova branca de negoci. A partir d'aquell moment, Group Saltó va passar a incloure les solucions digitals i tecnològiques entre el seu catàleg de serveis. Es van especialitzar en IA, IoT, big data i robòtica. I novament, van ser precursors. Actualment, SOM té diferents plataformes pel món rural, la logística, les ciutats intel·ligents, la indústria o el lliurament a domicili. Un camí d'uns 12 anys que ara els ha portat a ser la millor empresa de Catalunya 2024.

Liquats Vegetals, La Farga i Specialiterne, finalistes

L'èxit de Group Saltó es va constatar durant l'acte d'entrega del Reconeixement del Dia de l'Empresa 2024, celebrat el passat 26 de juny al Palau de la Música, i va comptar amb la presència del president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Tots dos van aplaudir el guardó, escollit durant un procés participatiu.

Group Saltó va vèncer a les altres tres finalistes: Liquats Vegetals, La Farga i Specialiterne. La primera d'elles és una empresa puntera en el sector de les begudes vegetals i més aliments saludables, mentre que La Farga s'encarrega de maximitzar l'ús del coure i el desenvolupament de les tecnologies que el possibiliten. Per la seva banda, Specialiterne es dedica a facilitar la inclusió laboral de persones amb autisme i altres diagnòstics dins de la neurodiversitat. Enguany, l'acte d'entrega només va lliurar aquest premi i no hi va haver més empreses distribuïdes en categories, a diferència d'edicions anteriors.