"Barcelona està preparada per convertir-se en la primera ciutat a desplegar la seva pròpia estratègia de diplomàcia científica i tecnològica i ser un actor geopolític influent", assegura el president de l'Institut Català de la Xina i ara també CEO de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a VIA Empresa.
Roig: "Barcelona està preparada per convertir-se en la primera ciutat a desplegar la seva pròpia estratègia de diplomàcia científica i tecnològica"
Un nou hub ha arribat per quedar-se: metropolità, sense ànim de lucre, apolític i de col·laboració público-privada. "Vivim en una civilització global i interconnectada i tenim avui responsabilitats que no existien fa una generació o pocs anys abans", ha començat l'assessor governamental en diplomàcia científica.
Tot suma: "Barcelona ha centrat la seva estratègia en l’atracció de talent, empreses, inversió estrangera, turisme... i sembla que ens n'hem sortit prou bé. És hora, però, d’anar un pas més enllà i esdevenir un pol influent a escala internacional, un soci fiable a l’hora de crear coneixement, emprendre projectes conjunts i abordar els grans reptes globals".
Un manifest 'made in' Barcelona
Ara mateix, Barcelona ja s'ha convertit en ciutat puntera gràcies a un manifest signat per més de 150 científics i acadèmics on es posa en relleu la voluntat de consolidar i posicionar la ciutat com a "capital innovadora en ciència i tecnologia" amb influència geopolítica des de la diplomàcia.
En aquest sentit, SciTech DiploHub vol promoure un diàleg "inclusiu" i una xarxa de cooperació internacional dins la comunitat científica, entre diferents startups, responsables polítics, ONG, reguladors, consolats, sector privat i societat. Alhora, també actuarà com a think tank mundial per posar el coneixement científic al servei tant de polítiques locals com estrangeres.
El seu full de ruta s'estrenarà amb un primer punt de trobada el pròxim 28 de desembre amb el Barcelona Science & Technology Global Summita la Pedrera que serà el preàmbul del Global Council que tindrà lloc al març. Paral·lelament, ja s'està treballant en la primera Universitat d'Estiu en diplomàcia científica de cara als mesos de juny i juliol de 2019.
La figura de l'enviat científic
També s'han iniciat converses amb organitzacions internacionals de Ginebra, Nova York i Washington per a la creació de la figura de l’enviat científic. És a dir, "un professional que treballarà a temps complet en una ambaixada localitzada a Nord Amèrica, Orient Mitjà o Sud-Est asiàtic per potenciar el nostre ecosistema científic i defensar els seus interessos a l'exterior".
I l'estratègia del hub no va només de negoci, ciència i diplomàcia sinó també de preguntes i respostes amb diàlegs pel gran públic al voltant de l'alimentació, la medicina, la transició energètica, la digitalització, la crisi dels refugiats, la ciberseguretat, el canvi climàtic o l'impacte de la intel·ligència artificial en democràcia i drets humans, entre d'altres.
Segons Roig, Barcelona va per bon camí i és que té un bon ecosistema emprenedor, científic i biotecnològic i un fort lideratge en captació de fons europeus d'investigació, alhora és la seu de la Unió del Mediterrani i de xarxes com United Cities and Local Governments i Metropolis i ha impulsat importants equipaments com el Supercomputing Center, el Sincrotró Alba i l'ICFO.
Roig: "Volem ser la prova pilot o un laboratori perquè altres ciutats com París, Nova York o Chicago segueixin el camí de les diplomàcies científiques"
"Som potents en el nostre ecosistema diplomàtic i en el nostre ecosistema científic i no estem fent res per ajuntar-ho. L'oportunitat hi és i l'hem d'implementar", reivindica. A escala internacional, ja existeixen projectes similars com Swissnex de Suïssa, la primera ambaixada tecnològica danesa o el Science & Technology Diplomatic Circle a Singapur.
Un bateig amb padrins de luxe
Aquesta iniciativa compta amb el suport de reconegudes institucions com el Barcelona Supercomputing Center, Barcelona Tech City, Vall d'Hebron Institut de Recerca, Acció, Biocat, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i la Fundació Catalunya La Pedrera, entre d'altres.
SciTech DiploHub s'ha presentat a Barcelona i al món des de la màgica Pedrera d'Antoni Gaudí. No s'ho han perdut experts de primera línia com Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa; Marta Aymerich, vicerectora de la UOC; Hannah Abdullah, investigadora en ciutats globals del CIDOB i Josep M. Piqué, director executiu de la Salle Technova i expresident de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Tecnològics.
En un auditori ple a vessar, també s'han deixat veure cares conegudes com el president de la Cecot, Antoni Abad, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, el polítics Antoni Castellà i Anna Simó, el director del Biocat, Jordi Naval, o el rector de la UB, Joan Elias, entre molts d'altres. El tret de sortida del SciTech DiploHub ja és una realitat i a Barcelona només li queda seguir triomfant amb més i millor ciència, tecnologia i diplomàcia!
"Volem ser la prova pilot o un laboratori perquè altres ciutats com París, Nova York o Chicago segueixin el camí i també implementin les seves pròpies diplomàcies científiques", conclou Roig. Ja ho dèiem a VIA Empresa coincidint amb l'aniversari estiuenc del Pier 01: Que no pari la festa!