• Innovació
  • Un dispositiu que controla el Parkinson, premi FemIndústria

Un dispositiu que controla el Parkinson, premi FemIndústria

Stat-On permet monitoritzar els moviments del pacient i investigar quin és el millor medicament per tractar la malaltia

Stat On és un dispositiu que controla els moviments dels pacients amb Parkinson | iStock
Stat On és un dispositiu que controla els moviments dels pacients amb Parkinson | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Novembre de 2019

Saber exactament quins són i com es presenten en un pactient determinat els símptomes motors del Parkinson és essencial per rebre un tractament adequat. Stat-On és un dispositiu que els monitoritza i amb la informació que recull permet augmentar la qualitat de vida del malalt i reduir els ingressos hospitalaris. L'ha creat l'empresa Sense4Care, que ha estat premiada per la iniciativa amb un dels guardons FemIndústria.

Ha estat el que distingeix l'Empresa amb futur entre els 30 projectes que s'hi presentaven. El dispositiu registra les fases on -en què els símptomes estan controlats i el pacient pot tenir una activitat motora normal- i les fases off -quan els símptomes tornen a aparèixer amb una funció motora alterada-. Això permet buscar nous medicaments que mantinguin la fase on el major temps possible, per tal de tractar aquesta malaltia crònica.

És un simple sensor no invasiu, ja que es col·loca per mitjà d'un cinturó dissenyat especialment per al dispositiu. També és capaç de detectar certes postures, com caminar i ajeure's. Un dels principals avantatges del Stat-On és la sensibilitat, amb una fiabilitat que supera el 90%. Totes les dades estan disponibles pel metge o el pacient a temps real a través d'una aplicació mòbil. El dispositiu autocalibra els algoritmes, ja que cada persona es mou d'una manera diferent i, per tant, les primeres informacions que recull les destina a conèixer el pacient. 

El guanyador del premi FemIndústria, que ha desenvolupat un dispositiu per controlar el Parkinson

El guanyador del premi FemIndústria, que ha desenvolupat un dispositiu per controlar el Parkinson | Cedida

Música, mar i satèl·lits: altres premis 

Els premis FemIndústria -que atorguen els Enginyers Industrials de Catalunya, la Salle Technova Barcelona, Leitat Technological Center, l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació i la Fundació TecnoCampus- també van reconèixer una iniciativa més. El premi D'una idea a una realitat va ser per a MusicList. És un generador de llistes de música que té l'objectiu d'apropar l'usuari amb les cançons que més li poden agradar a cada moment concret de la seva vida. Utilitza la intel·ligència artificial i el big data per saber els gustos i estats d'ànim de cada usuari. 

Entre els altres quatre finalistes hi ha Smalle Technologies, que desenvolupa dispositius per monitoritzar les piscifactories o granges de mar. Asgard Space va presentar-se al concurs que distingeix la innovació amb un dispositiu que detecta els satèl·lits, més precís i econòmic que els telescopis. The Kiwi Homes va arribar a la final amb un sistema modular de construcció de cases, mentre que Bardac Smart Services ha desenvolupat el projecte IMA intelligent medication assistant, un dispositiu que administra medicaments. 

Aquesta ha estat la desena edició dels premis FemIndústria. El director general dels Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, ha destacat l'elevat grau d'innovació de tots els projectes que han optat als guardons i la responsabilitat que té el sector en el benestar de la societat.