Els imprescindibles del Sónar+D 2017

El germà petit del festival de música porta la creativitat, la tecnologia i la transformació digital de les indústries culturals

El Sónar+D uneix a Barcelona creativitat i indústria
El Sónar+D uneix a Barcelona creativitat i indústria
Barcelona
15 de Juny de 2017
Act. 15 de Juny de 2017

Aquests dies la ciutat de Barcelona acull el Sónar, el festival de música electrònica i alternativa per excel·lència. Però el gran Sónar amaga una petita joia que poc a poc està fent-se gran, el Sónar+D, un congrés sobre creativitat, tecnologia i transformació digital de les indústries culturals.

Com que l’oferta d’activitats es ingent, a VIA Empresa us hem preparat un recull d’allò que no us podeu perdre.

SonarPlanta

Cada any la fundació Sorigué dóna suport a una instal·lació de gran format al Sónar+D, i la d’aquest any és absolutament espectacular. Concebuda per l’artista japonès Daito Manabe i el seu estudi Rhizomatiks, la instal·lació es basa en una estructura robotitzada de 24 projectors, màquines de fum i làsers que responen al moviment de tres ballarines que creen un efecte hipnòtic de llum i música.

El SonarPlanta fon llum i moviment | Europa Press

El SonarPlanta fon llum i moviment al seu espectacle | Europa Press

L’espectacle tindrà lloc cada dia a les 16h, 17h i 19.30h. No obstant això, la resta d’hores, la instal·lació estarà oberta per tal que els visitants puguin fer interactuar amb sistema com si fossin ballarins.

MarketLab

El MarketLab és el centre del Sónar+D, és allà on les coses passen. Una enorme serp de fusta fa de casa als diferents expositors que, vinguts d’arreu del món, presenten les seves innovacions.

El MarketLab del Sónar+D | Quico Domingo

El MarketLab del Sónar+D | Quico Domingo

Heu de veure:

  • Evala: See by your ears. Una experiència de realitat virtual formada només per so. El visitant podrà accedir a una càmera fosca en la qual viurà una experiència de so en 3 dimensions.
  • Sonomap. Un projecte del Barcelona Supercomputing Center que permet sobrevolar la ciutat de Barcelona explorant el soroll i ritme urbans.
  • LittleBits. Sónar ens convida a conèixer littleBits, uns petits mòduls magnètics que permeten construir pràcticament qualsevol cosa: sensors, petites pantalles, llums, interruptors... A més, aquest any littleBits presenta una nova eina que permet programar aquests mòduls fent servir un sistema visual, que pretén apropar encara més la robòtica i l’electrònica als més petits.
  • School of Poetic Computation. Aquesta escola fundada a Nova York l’any 2013 explora les interseccions entre el disseny, la programació i el hardware sota el lema més poesia, menys demo. La instal·lació que han preparat al Sónar+D, comissionada per Absolut, mostra una sèrie de peces artístiques amb la seva traducció en codi font. A més, mitjançant un sistema desenvolupat per ells, el visitant podrà modificar aquest codi de manera senzilla per veure’n els efectes en l’obra.

SonarMies

La instal·lació Wave Shift, de Mark Bain, converteix el pavelló Mies van der Rohe en una escultura virtual que fa convergir so i arquitectura.

L’artista ha equipat el pavelló amb una sèrie de sensors i tecnologia sismològica que recullen les vibracions de l’edifici, les amplifiquen i les converteixen en música.

Conferències

Un altre dels punts forts del Sónar+D són les incomptables conferències de primer nivell que s’hi succeeixen, entre les quals destaquen:

  • Google AI, on enginyers i especialistes en intel·ligència artificial del gegant d’Internet explicaran com aquesta tecnologia està canviat l’art del futur.
  • Beyond de Valley. Els creadors del popular joc Monument Valley han decidit venir al Sónar+D a parlar de la segona versió del que molts consideren més una obra d’art que un videojoc.
  • Com ens seduiran els nostres robots (i per què volem que ho facin). Carla Diana, dissenyadora, escriptora i educadora parlarà sobre l’aparició d’objectes de la internet de les coses a la nostra llar, a més d’aprofundir en les oportunitats que sorgeixen per als creadors en aquest camp.