• Innovació
  • Cinc startups catalanes punteres en el sector del healthcare

Cinc startups catalanes punteres en el sector del healthcare

El 17% de les startups catalanes són del sector de la salut i l'atenció sanitària

L'enginyera Judit Giró amb el prototip de The Blue Box | Europa Press
L'enginyera Judit Giró amb el prototip de The Blue Box | Europa Press
Barcelona
25 de Gener de 2022

La necessitat és la mare de la invenció. Des de març del 2020, les mancances del nostre sistema i recursos en salut i atenció sanitària s'han fet patents, fet que ha potenciat que la branca més innovadora d'aquest sector hagi intensificat els esforços a escala mundial per continuar trobant les millors solucions sanitàries i cobrir, també, aquestes noves necessitats. La tecnologia és el denominador comú de totes aquestes solucions, dividides en tres principals tendències: l'ús de realitat virtual i IA per a facilitar la vida dels malalts, o per a detectar malalties, i apps i gadgets per dur a sobre per fer seguiment o atendre el pacient.

Les startups del sector de la salut i l'atenció sanitària (healthcare) representen el 9% de tot el teixit emprenedor mundial. Així ho recull el centre de recerca StartupBlink, en el seu informe anual Global Startup Ecosystem Index, que preveu, a més que aquest percentatge s'incrementi en els propers exercicis a causa de les necessitats i, per tant, oportunitats, derivades de la pandèmia. Les precedeixen les startups especialitzades en softwares i dades (34,7%), les socials i d'oci (12%), de fintech (11,5%) i d'e-commerce i retail (9,8%).

En el marc dels unicorns -aquelles startups que han superat el llindar dels 1.000 milions d'euros-, comparteixen el TOP 5 els mateixos sectors, però en diferent ordre. Les de healthcare representen el 6% del total d'unicorns del món. Encapçalen la llista les especialitzades en softwares i dades (38,9%), en fintech (16,8%), les socials i d'oci ( %) i, en quarta posició, les d'e-commerce i retail (9,8%).

 

 
Radiografia de l'ecosistema mundial de startups
Infogram

A Catalunya, però, el healthcare té encara una millor posició en el teixit emprenedor: la salut és el tercer sector principal de les startups catalanes. Segons dades d'ACCIÓ, de les més de 1.700 empreses emergents ubicades a Catalunya, 289 són d'aquest sector. És a dir, el 17%. És més, a Catalunya cada setmana es crea una nova empresa del sector de les ciències de la vida i la salut.

De fet, de les 50 startups amb més projecció de Catalunya que l'organisme públic va escollir al Catalan Pitch Competition 2021, 11 pertanyen al sector de la salut i el healthcare.

Però VIA Empresa en fa la seva pròpia selecció. Vet aquí cinc startups catalanes punteres especialitzades en el healthcare que són un bon reflex de les principals tendències del sector. 

Biel Glasses, realitat augmentada per a la baixa visió

La startup Biel Glasses ha creat unes ulleres intel·ligents amb visió 3D que faciliten la mobilitat de les persones amb baixa visió. La història de Biel Glasses comença quan el Biel tenia gairebé 2 anys, ara en té 9. Els seus pares i fundadors de la startup, Jaume Puig i Constanza Lucero, van percebre dificultats en la mobilitat del Biel. Van fer-li moltes proves i, finalment, van obtenir un diagnòstic: el seu fill patia baixa visió, i aquesta no tenia cura. “Així que ens vam centrar a aprofitar el màxim la seva visió per a millorar la percepció i comprensió del món que l'envolta”, explicava el seu pare a VIA Empresa aquest estiu.

Puig, sobre Biel Glasses: "Les ulleres han de saber distingir l'obstacle i també saber si s'ha d'indicar o no, en funció de la trajectòria de l'usuari"

El resultat: unes ulleres amb visió 3D i amb algoritmes d'intel·ligència artificial que perceben els obstacles i altres elements com esglaons o semàfors. Les ulleres capten la informació a través de dues càmeres, la processa i mostra les indicacions en temps real. “Utilitzem una combinació d'intel·ligència artificial i robòtica. Les ulleres han de saber distingir l'obstacle i també saber si s'ha d'indicar o no, en funció de la trajectòria de l'usuari", afegia Puig.

LogMeal, el Shazam del menjar

La startup Aigecko ha llançat una aplicació que facilita enormement el seguiment de pacients en l'àmbit de la nutrició. Amb només una imatge del menjar, dóna tota la informació nutricional del plat. És com un Shazam del menjar. Els usuaris fan una foto del menjar amb el seu mòbil i LogMeal fa servir algoritmes basats en IA i deep learning per a identificar tots els ingredients del plat i fins a 32 indicadors nutricionals.

Els algoritmes que treballen la informació de reconeixement i anàlisi d'imatges estan desenvolupats per membres del grup d'investigació Computer Vision and Machine Learning de la Universitat de Barcelona. Després de rebre diversos premis i mencions internacionals, a l'octubre van aconseguir el primer contracte amb un hospital.

DyCare, l'Apple Watch de la salut

DyCare representa una nova tendència del sector del healthcare envers l'ús de gadgets, com polseres en aquest cas, per a poder fer seguiment dels pacients. La startup catalana optimitza el procés de rehabilitació de pacients amb problemes múscul-esquelètics a través d'una polsera amb sensors, que permet que el pacient sigui monitoritzat a distància per un doctor o fisioterapeuta. D'aquesta manera ofereixen tractaments individualitzats, resultats més precisos i redueixen costos sanitaris. La telerehabilitació, a més, ha estat una solució molt encertada per a temps de pandèmia: ha permès tractar els pacients i fer seguiment, sense fer-los anar a la consulta i exposar-los al virus.

The Blue Box, o com olorar el càncer de mama

Ha estat considerada una de les 20 startups més disruptives del món. The Blue Box és un dispositiu biomèdic que detecta el càncer de mama a través de l'orina. "Si els gossos poden olorar el càncer, perquè nosaltres no?", diuen al seu eslògan. I per això, el dispositiu està dissenyat a partir del sistema olfactiu d’un gos. The Blue Box és un nas electrònic impulsat per IA que facilita i optimitza el diagnòstic de càncer de mama: només cal introduir una mostra d’orina dins d’una caixa -d'una box-. 

"Si els gossos poden olorar el càncer, perquè nosaltres no?"

Es tracta d'una prova poc invasiva, econòmica, còmoda -es pot fer des de casa- i ràpida: dóna el resultat en 40 minuts. El dispositiu de la caixa, a més, es connecta al núvol i, després d'executar l'algoritme basat en IA, puja el diagnòstic a una aplicació. De moment, l'startup ha aconseguit més d'un 95% de precisió en tumors avançats. L'objectiu de Judit Giró, enginyera catalana que ha dissenyat el dispositiu, és llançar el producte al mercat per 50 euros de cara al 2024.

En aquesta branca de la innovació focalitzada en la detecció precoç de malalties, seria injust no anomenar altres startups caralanes com Dermavision (melanomes), Sicay Medical (càncer de pàncrees), Methinks (malalties neurològiques) i ADmit Thepapeutics (Alzheimer).

Psious ofereix més de 70 entorns de realitat virtual i augmentada per tal que el pacient pugui fer front a situacions no reals com conduir un cotxe, veure's a un espai obert o haver de parlar en públic

Psious, realitat virtual per a la salut mental

La plataforma catalana de realitat virtual especialitzada en el tractament de trastorns de salut mental està present a 70 països i té més de 2.000 usuaris. Però encara vol créixer més. De fet, la seva última ronda d'inversió, realitzada el desembre del 2021, ha estat dirigida a l'objectiu de consolidar el seu creixement als EUA. La startup va néixer el 2014, però la seva solució encara resulta innovadora: ofereix més de 70 entorns de realitat virtual i augmentada per tal que el pacient pugui fer front a situacions no reals com conduir un cotxe, veure's a un espai obert, haver de parlar en públic, etcètera. Està pensada per tractar trastorns com fòbies, pànic, agorafòbia, ansietat, diferents pors o TOC, entre d'altres. Va rebre el premi a la millor startup de l'any 2020 d'Esade i el Banc Sabadell. 

La seva solució cobra avui dia més sentit que mai: la pandèmia ha provocat un alarmant auge de problemes de salut mental en la població, especialment en els més joves. I, com Psious, cada vegada surten al mercat noves solucions especialitzades en el sector mental health, dignes de protagonitzar el següent llistat d'startups de VIA Empresa.