• Innovació
  • 10 startups catalanes cridades a revolucionar el sector de la salut digital

10 startups catalanes cridades a revolucionar el sector de la salut digital

La indústria catalana de les 'digital health', que ja ha facturat més de 438 milions d'euros, disposa d'un ampli ventall d'iniciatives destinades a millorar la salut de les persones

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i Ignacio Canales, CEO de Miinta a la Catalan Pitch Competition 2023 | @acció_cat (X)
Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i Ignacio Canales, CEO de Miinta a la Catalan Pitch Competition 2023 | @acció_cat (X)
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
26 de Desembre de 2023

El sector de la salut es veu constantment obligat a adaptar-se a les necessitats de la població, fet que l’impulsa a aliar-se amb les novestecnologies. Així, sorgeixen noves tendències com la medicina personalitzada o àmbits com el digital health, que aprofiten la intel·ligència artificial i el big data per avançar cap a pràctiques més precises i individualitzades per millorar la salut de les persones. I és que, a Catalunya, el sector de la salut digital es troba en un creixement exponencial: la inversió en aquest àmbit s’ha multiplicat per cinc des del 2017, i ja ha facturat més de 438 milions d’euros.

 

El Catalogue of Startups Catalan Pitch Competition 2023 publicat per Acció destaca les 50 startups amb més potencial a Catalunya, que malgrat estar classificades en àrees diferents (TIC, deeptech i ciències de la salut), totes elles compten amb un denominador comú: "Oferir solucions a necessitats reals de la societat actual". Així, l’informe reivindica els 10 projectes més prometedors del sector de la salut digital, un sector compost per més de 3.000 professionals i 267 empreses, de les quals un 75% són startups i més del 60% se sustenten entorn de quatre grans eixos: consultories tecnològiques, eines clíniques, teràpies digitals i suport a la decisió mèdica.

El sector de la salut digital a Catalunya disposa de 267 empreses que han facturat més de 438 milions d’euros

AIMS Medical

AIMSMedical és un projecte nascut al TecnoCampus de Mataró l’abril del 2022 que es dedica al desenvolupament de programari per millorar el diagnòstic de malalties relacionades amb l'edat. La plataforma AIMS analitza els historials clínics en temps real i permet el diagnòstic de tots els pacients en un hospital, millorant la seva precisió en un 30%. Disposa d’un equip de set persones, liderat pel seu CEO, PereClavé, i per al 2025, la firma preveu donar servei a 30 hospitals i assolir una facturació d’un milió d’euros.

 

Benesit Health

Els enginyers biomèdics EnriqueVilalta i JoanOrtiz han donat lloc a Benesit, un dispositiu ergonòmic per millorar la postura a l’hora de seure. Es tracta d’una eina dotada de sensors hàptics compatible amb la majoria de les cadires, i notifica l’usuari quan està assegut en una posició incorrecta. Així, la iniciativa pretén posar fi al mal d'esquena, la principal causa de l'absentisme laboral i un dels problemes de salut més incapacitants del món, que afecta un 80% de la població. Benesit, que ofereix el seu producte mitjançant una subscripció mensual de 20 euros, espera assolir les primeres mil vendes a mitjan 2024.

El dolor de espalda es la principal causa del absentismo laboral | Benesit (YouTube)
El mal d'esquena és la principal causa de l'absentisme laboral | Benesit (YouTube)

Dipneo

Respirar per tornar a la vida. Amb aquest lema, el centre tecnològic Eurecat i la Mobile World Capital van crear Dipneo, la startup catalana que ha dissenyat un reanimador portàtil, fàcil d'utilitzar i amb mans lliures per combatre la mortalitat per aturades cardiorespiratòries, una amenaça “potencialment mortal si no es gestiona de manera ràpida i eficaç”.

En aquest sentit, les possibilitats de supervivència a una aturada disminueixen un 10% cada minut que el cervell no rep oxigen. El dispositiu, engegat a inicis d’aquest any, permet insuflar aire de manera autònoma i aspira a esdevenir el complement ideal dels desfibril·ladors externs. XavierCastells i JulioDíaz són els impulsors de la idea.

Miinta

De les 50 startups amb més potencial de Catalunya que recull el Catalogue of Startups Catalan Pitch Competition 2023, Miinta ha estat seleccionada com a millor startup catalana del 2023. Així va ser reconeguda en la 28a edició del concurs, celebrada al Tech Spirit el passat 13 de desembre. IgnacioCanales i AdriàMunné han desenvolupat el primer xat de salut mental per a adolescents, amb l’objectiu de construir un futur més feliç i saludable per als més joves i les seves famílies. 

La població més jove viu una gran crisi de salut mental: la taxa de trastorns emocionals s'ha quadruplicat en tres anys. En aquest context, Miinta es posiciona com una alternativa al col·lapse viscut pels sistemes de salut públics i privats, i destaca per oferir una finestra oberta als joves on poden trobar suport per gestionar l'estrès, l'ansietat, o la tristesa enviant les seves preocupacions o pensaments sempre que ho desitgin, i que són automàticament derivats a psicòlegs professionals. La solució, impulsada a finals del 2022, s’ofereix en format de subscripció mensual per un preu de 15 euros.

My Medic Eye

YaelAzagury, JordiPereta i JosepPonsa són els impulsors de My Medic Eye, l’app mòbil que dona lloc a una carpeta intel·ligent on guardar fàcilment tota la informació de salut en un lloc segur i organitzat. L’aplicació, a més, envia alertes als pacients que han de prendre medicació, per recordar cites mèdiques o revisions periòdiques que requereixen una planificació. Així, els fundadors faciliten l’empoderament de les persones a l’hora de prendre el control de la seva pròpia salut i la del seu entorn. El pròxim gener, farà tres anys que la firma va llançar el seu MVP i, al maig, espera haver arribat als 10.000 usuaris.

NoctuRNA Therapeutics

NoctuRNATherapeutics està abordant algunes de les “malalties més intractables del món”. L'hepatitis E, la distròfia de Steinert o el Parkinson poden causar danys greus o la mort en els pacients, així com la pèrdua de control muscular i, consegüentment, un deteriorament total del pacient. Com actualment no hi ha cap tractament efectiu per a aquestes malalties, MíriamCorredor, JuanaDíez, MarcTalló i IvanDotú han dissenyat una plataforma terapèutica basada en ARN circulars que pretén fer-les front, mitjançant tècniques d’última generació basades en la investigació del Grup de Virologia Molecular de la Universitat Pompeu Fabra. 

Point Pressure

El dispositiu dissenyat per l’equip de cinc professionals que conformen PointPressure pretén millorar la mobilitat dels més de tres milions de persones a Europa afectades per un ictus, paràlisi cerebral o esclerosi múltiple. Els pacients afectats pateixen una afecció neurològica crònica que provoca rigidesa muscular a les cames, un estat muscular que interfereix amb el moviment.

Point Pressure va tancar el 2022 amb 65 tractaments aplicats

En aquesta línia, l’equip liderat per MarcCasellas, CEO de Point Pressure, ha desenvolupat un dispositiu que proporciona un tractament mecànic, no invasiu i no farmacològic que, amb 15 minuts d'aplicació, millora la mobilitat de les cames dels pacients fins a sis hores. El sistema disposa d'un kit que s'enganxa fàcilment als músculs de la cama afectada, llegeixen l'estat muscular actual i apliquen el tractament. El projecte va tancar el 2022 amb 65 tractaments aplicats. 

Succipro

Succipro es va constituir a finals de març del 2022 per realitzar el desenvolupament preclínic i clínic precoç de teràpies moduladores de succinats per a malalties inflamatòries i metabòliques, especialment obesitat, diabetis tipus 2 i malaltia de Crohn. La companyia assegura que, en l’actualitat, “no existeixen teràpies moduladores de succinat i els intents anteriors han fracassat” i, per aquest motiu, ha dissenyat nous compostos biològics contra aquest.

IsabelHuber es troba al capdavant de Succipro i vaticina que el mercat global de les malalties inflamatòries intestinals (IBD) assolirà els 24,9 milions de dòlars el 2029, amb els Estats Units com a mercat dominant i Alemanya com a principal mercat de la Unió Europea. Per aleshores, la firma pretendrà arribar a una farmacèutica interessada a acabar el desenvolupament i la comercialització de la teràpia.

Vitala

GabrielBestard, MariaAlejandraOrtega i IreneMarcos han impulsat Vitala amb un objectiu molt concret: introduir millors medicaments al mercat, de manera més ràpida, més barata i reduint el nombre de proves amb animals. I és que, avui dia, portar un medicament al mercat és molt car: es requereix una inversió de 2.100 milions d'euros, dels quals un 75% es perden, i la taxa de fracàs dels medicaments a assaigs clínics és superior al 90%. En aquest context, Vitala ofereix nous serveis de proves de medicaments com ara proves de toxicitat o eficàcia per assolir un mercat més eficient. De moment, aquests serveis s'ofereixen a empreses de l’Estat i del Regne Unit, malgrat que la firma assegura que arribarà a tot el món.

Portar un medicament al mercat requereix una inversió de 2.100 milions d'euros

Virmedex Virtual Experiences

La gamificació arriba al sector de la salut de la mà de Virmedex, una iniciativa impulsada per DanielaTostNúriaBonetArielvonBarnekow qui, després de considerar que els mètodes d’aprenentatge de la pràctica mèdica no són suficients per preparar-se per a la diversitat de situacions, van desenvolupar una plataforma que permet aprendre i practicar mitjançant els videojocs.

Virmedex permite aprender y practicar mediante los videojuegos | Virmedex
Virmedex permet aprendre i practicar mitjançant els videojocs | Virmedex

Aquests fomenten, d’una manera autònoma i lúdica, les competències tècniques i transversals com la comunicació i la presa de decisions. L’equip de set persones que compon Virmedex pretén arribar a escoles de medicina i infermeria, hospitals de formació continuada i professionals mèdics, entre d’altres.