Catalunya va tancar l'any 2023 amb més de 2.102 startups, segons un estudi elaborat per Acció. Segons l'agència del departament d'Empresa i Treball, aquesta xifra és la més alta de la sèrie històrica. Des d’una perspectiva sectorial, les firmes emergents catalanes generen activitat al sector de la salut (16,9%), serveis empresarials i programari (15,2%), les TIC (5,7%), l’alimentació (5,2%), sostenibilitat i energia (5%), fintech (4,8%), viatges i oci (4,4%), tecnologies de l’educació (3,8%) i continguts digitals (3,6%). L’informe també contempla com les startups generen 20.600 llocs de treball. “Parlem d’unes empreses amb vocació de perdurabilitat”, expressa Roger Torrent.
En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball defensa que, des de l’any 2016, “s’ha experimentat un creixement sòlid i sostingut”. Més enllà de les xifres, la Generalitat destaca que les startups representen “un pont entre el sistema universitari i les empreses”. En els darrers temps, les startups han guanyat dimensió. Actualment, el 32% de les firmes tenen més de 10 treballadors, un percentatge que fa quatre anys no arribava al 20%. El 54% dels projectes compten, entre el seu equip directiu, amb una persona que té experiència en projectes d’aquestes característiques. “L’ecosistema és autodefinidor”, sosté Torrent.
Sense deixar l’àmbit laboral, 1 de cada 4 treballadors és estranger. Pel que fa a la inversió captada, les startups catalanes han obtingut 688 milions d’euros a partir de 288 rondes de finançament. “Un dels punts que celebrem és l’aparició de moltes operacions de sèrie A”, ha destacat Albert Castellanos, secretari d’Empresa i conseller delegat d’Acció. Durant el quinquenni 2019-2023, a Catalunya s’ha produït una captació de 5.276 milions.
Catalunya és el territori de l’Estat amb més startups fundades només per dones. De fet, el 9% de les empreses emergents que es creen al nostre país tenen com a única emprenedora al talent femení. Aquesta és una de les conclusions del Mapa de l'Emprenedoria 2023. El 59% de startups estan fundades únicament per homes, mentre que els equips mixtos representen 1 de cada 3 noves startups, i els que estan formats només per dones passen del 6% el 2002 al 8% del 2023. L'emprenedora catalana compta amb més qualificació que l'home: un 75% té un màster davant del 65% dels emprenedors masculins i el 16% té un doctorat davant del 14% dels homes. Pel que fa a les indústries amb més presència femenina, les startups de salut continuen ocupant el primer lloc, seguides d'educació i Green Business.
El lideratge de Barcelona a la UE i la connexió amb el món universitari
L’informe d’Acció mostra que Barcelona es consolida com el segon hub amb major nombre de fundadors d’empreses procedents d’universitats locals, només per darrere de París. Altres rànquings, com el d’Startup Heatmap Europe, situen la capital catalana com una de les destinacions més preferides. Aquesta classificació conclou que un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la ciutat per davant d’Amsterdam i Lisboa, entre altres ciutats. En una entrevista a VIA Empresa, Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat va expressar el seu desig que Catalunya, l’any 2026, tingui 10 startups amb 1.000 treballadors. En clau tecnològica, l’estudi d’Acció exposa que el 31% de les empreses emergents treballen amb intel·ligència artificial i big data, un 6% promouen l’automatització, un 5% la biotecnologia i un 3% el blockchain.
El 31% de les empreses emergents treballen amb intel·ligència artificial i 'big data'
Les dades de l’agència de la Generalitat són extretes de la plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori que recull dades de models de negoci escalables i aplicables en entorns globals i orientats a un creixement ràpid. En un altre ordre, només un 10% de les startups superen amb èxit els seus primers tres anys de vida. Més del 50% de les firmes emergents acostumen a fracassar en els seus primers quatre anys, segons un estudi del Banco Interamericano de Desarrollo. En el conjunt de l’Estat, les inversions en startups (1.485 milions) han caigut un 42% en comparació amb l’any anterior. Malgrat tot, Espanya ostenta la xifra més alta del sud d'Europa en termes d'inversió, superant altres com Itàlia o Portugal i consolidant la seva posició en l'escenari tecnològic europeu.