El canvi de nom no ha alterat el projecte. El fins ara Barcelona Tech City i a partir del 22 de juny Tech Barcelona s’estén com una taca d’oli per la capital catalana. Poc a poc, va creant noves seus i hubs temàtics amb l’objectiu final de tenir el que ells anomenen Urban Tech Campus, una xarxa d’edificis connectats entre si per generar coneixement. La idea va sorgir arrel de la demanda que tenia l’entitat que serveix de nexe d’unió de l’ecosistema emprenedor d’espai, tal com recordava el president de l’associació, Miguel Vicente, en una entrevista recent a VIA Empresa.
De moment, n’hi ha dos, amb perspectives d’estrenar-ne quatre més en un futur proper i moltes idees al calaix que esperen socis per poder desenvolupar-se. Hi ha dos models d’espai. D’una banda, els piers, que acullen oficines de startups, equips d’innovació de grans empreses, àrees de coworking, sales de conferències, etc. D’altra banda, els hubs temàtics, que se centren en un sector concret de l’economia amb l’objectiu de generar coneixement i innovació en cada àmbit. Tant uns com els altres es basen en l’intercanvi i col·laboració entre empreses -grans i petites-, entitats i persones.
On és el Pier02?
El Pier01 és la seu emblemàtica del Tech Barcelona. Està situat al Palau de Mar, un edifici d’11.000 metres quadrats situat davant del mar. Reuneix més de 1.000 professionals i més de 100 companyies. És la seu de l’associació des de l’any 2016. A cinc minuts caminant, als Porxos d’en Xifré hi ha situat el Pier03, que segueix el mateix model des del 2018 en un espai més reduït -3.000 metres quadrats i més de 20 empreses-. Tot i que en un principi s’havia ideat com un espai centrat en la tecnologia blockchain, l’estratègia va canviar i es va ampliar la visió cap a un espai polivalent.
A finals d'any, esperen començar l'activitat del 'hub' de la Borsa i de salut
El Pier05 és un projecte, encara. Just fa un any es va vincular el nom a un hub sobre fintech i insurtech -empreses tecnològiques de les àrees de finances i assegurances- situat a la Borsa de Barcelona, al Passeig de Gràcia. Actualment, tal com confirmen fonts del Tech Barcelona, es preveu que l'activitat comenci a finals d'any. I el Pier02 i el Pier04? La nomenclatura seguint un ordre numèric ha estat causa de moltes hipòtesis i rumors al voltant de les intencions de créixer del Tech Barcelona. Sobre el Pier04, no se’n parla, però sobre el Pier02, sí.
Fa temps que el Tech Barcelona manté converses amb l’ajuntament de la ciutat i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Junts, impulsaran un hub tecnològic a l’edifici històric de Correus, situat a l’extrem de la Via Laietana. Al principi, sonava com el futur Pier02, però Vicente és clar amb aquest tema: “El Pier02 és el nom que guardem per al Museu d’Història de Catalunya: no renunciem que en un futur es pugui unir amb el Pier01”. I és que els dos espais són contigus. Així que la iniciativa de Correus tindrà un altre nom, que encara no s’ha donat a conèixer.
Els sectors estratègics
Si els piers són llocs transversals, els hubs que planteja el Tech Barcelona se centren en temes concrets, que corresponen als sectors que l’entitat veu més estratègics per al creixement de l’ecosistema emprenedor a la ciutat. A banda de les finances i assegurances, destaquen la salut, la mobilitat, l’arquitectura urbana i els esports. L’únic d’aquests hubs que ja té ubicació és el de salut, que s’establirà a la Via Laietana. Actualment, es troba en obres i s'espera que estigui a punt a finals del 2021 o principis del 2022.
A banda del 'hub' de finances i assegurances, tenen projectes de salut, mobilitat, arquitectura urbana i esports
El mateix Miguel Vicente explica que “el nostre model és primer generar el contingut i les aliances suficients i, després, buscar la ubicació”. Així que l’associació treballa ara per crear sinergies amb actors de cada un d’aquests sectors per començar a desenvolupar els projectes. El següent més avançat és l'Urbantech Hub, un projecte impulsat juntament amb l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i el Col·legi d'Arquitectes (COAC). L'associació no ha trobat encara l'indret adequat; busca un espai de fins a 30.000 metres quadrats -gairebé tres vegades el Pier01-. De moment, s'han començat a fer alguns cicles de debat en el marc de la iniciativa.
Però hi ha altres activitats econòmiques que des del Tech Barcelona consideren clau per a la recuperació econòmica i el canvi de model productiu que des de les administracions intenten impulsar: el màrqueting digital i les proptech -noves empreses immobiliàries-. I també hi ha el comerç electrònic, que s’ha mostrat imprescindible durant la pandèmia -i especialment útil-. De fet, el primer nom que va rebre l’associació va ser Ecommerce&Tech Barcelona, l’any 2013. Si els plans de Vicente es fan realitat, l’entitat tancarà un cercle amb l’objectiu de seguir creixent i anar allargant els seus tentacles pels carrers de Barcelona.