“Volem agafar l’impuls tecnològic i d’innovació que té la Copa Amèrica, més enllà de l’àmbit esportiu”, amb aquestes paraules, Lluís Salvadó ha marcat el punt de partida del Blue Tech Port, el nou espai d’innovació que el Port de Barcelona ha inaugurat al Pier 01, les instal·lacions de Tech Barcelona. Aquest projecte és un dels eixos centrals del pla estratègic que el mateix Port va aprovar l’any 2021.
Segons el president de l’equipament, les accions del Port en l’àmbit de la innovació “busquen formar part d’un projecte global per Barcelona i Catalunya”. En aquesta fase inicial, la previsió és que les instal·lacions del Blue Tech Port acullin entre deu i quinze empreses vinculades al sector portuari, logístic, robòtica submarina, intel·ligència artificial i farmacèutic, entre altres. “Parlem de sectors que representen noves oportunitats per l'ecosistema marítim i portuari”, conclou Salvadó.
Al voltant del Tech Barcelona, el Port de Barcelona vol donar oportunitats a les empreses per fer proves pilot o presentacions de prototips. Sense deixar l’àmbit de la col·laboració, el Blue Tech Port també s’entén com una eina per canalitzar subvencions dirigides a tots els actors de l’univers blau. Actualment, l’associació vertebradora de l’ecosistema tecnològic i digital de Barcelona defensa els interessos d’unes 1.300 empreses.
Treball “estratègic” per la transformació de Barcelona
En el seu torn de paraula, Miquel Martí ha destacat que iniciatives com el nou Blue Tech Port són un element més del treball “estratègic” que es porta realitzant des de Tech Barcelona per “impulsar la transformació de la ciutat. El CEO de l’associació ha destacat que el present i futur de la capital catalana passa per “ser una ciutat tecnològica i marítima”.
Per la seva banda, Emma Cobos, directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, ha destacat que un altre de les principals missions de l’economia blava és “sumar els sectors tradicionals al tren de la transformació”. L’executiva situa el projecte del Blue Tech Port com “l’embrió” d’un futur ecosistema que “ha de contribuir a un creixement econòmic des d’una perspectiva sostenible”.
La presentació del Blue Tech Port arriba pocs dies després que s’hagin desbloquejat les primeres actuacions vinculades als accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona. Les obres començaran l’any 2024 i la primera fase consisteix a dur a terme el desviament dels serveis afectats com ara cables o canonades. El projecte bàsic del govern espanyol, a través del ministeri de Transports, vol fer encaixar la futura autovia i l’eix ferroviari cap a l’equipament.
El plantejament és unificar l’entrada per carretera i per tren amb tres nivells superposats d’infraestructures. En paral·lel es construirà un túnel de mercaderies d’Adif, per sota de les vies de Ferrocarrils de la Generalitat. A sobre hi haurà un viaducte elevat destinat a cotxes i camions. La licitació es formalitzarà entre els mesos de setembre i l’octubre.
La previsió és invertir 700 milions d’euros per crear un total de 9,6 quilòmetres d’accessos viaris i 3,4 vies de tren, a més de les instal·lacions pròpies del triangle ferroviari. El finançament de les obres es repartirà entre el mateix Port de Barcelona, el ministeri de Transports i Adif. En paral·lel, el Port també ha oficialitzat la creació de la Fundació BCN Port Innovation, una entitat que neix amb la voluntat d’accelerar el procés d’innovació dins del recinte portuari.