Dia 2: Telefeina i telecultura

Ganyet recomana engegar la càmera i no parlar només de feina a les videoconferències

Existeix la telefeina?
Existeix la telefeina?
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa
Etnògraf digital
Barcelona
16 de Març de 2020

El confinament va de veres. Ni sortir en bicicleta, ni a córrer, ni a fer paddle surf. No és que ho faci habitualment però aquests dies no sé per què en tenia ganes. Por a agafar el Coronavirus? Cap ni una. El meu biòleg computacional de capçalera em diu que no només hem d’actuar com si el tinguéssim si no que estadísticament tenim tots els números d’agafar-lo. La mala notícia és que si tenim símptomes ens hem de quedar a casa, la bona és que també.

 

"El meu biòleg computacional de capçalera em diu que no només hem d’actuar com si el tinguéssim si no que estadísticament tenim tots els números d’agafar-lo" 

A Mortensen hem decidit treballar des de casa i esbrinar d’una vegada per totes si existeix la telefeina (em resisteixo a dir-ne teletreball). Hem establert doncs que cada dia al matí faríem una videoconferència tots a les 9:30 per planificar el dia. De feina, de moment, en tenim i si no volem morir en l’intent millor que la planifiquem bé. De divendres a avui he fet un màster en plataformes, tecnologies, mètodes i tècniques de videoconferència. No us en faré la masterclass aquí però sí que us diré que hi ha dos aprenentatges que per poc intuïtius m’agradaria compartir amb vosaltres: 1) engegueu sempre la càmera i 2) no parleu només de feina.

 

A les videoconferències tendim a apagar la càmera a la primera de canvi quan hi comença a haver problemes. També l’apaguem generalment quan treballem des de casa per no mostrar massa la nostra intimitat o que són les 11 del matí i encara anem amb pijama. Doncs que el virus tregui la nostra part més humana i que cadascú es mostri com és i no com és a la foto de perfil d’Instagram.

Si hi pensem s’entén bastant bé. En una jornada laboral presencial no sempre estem parlant de feina; ens interessem pels nostres companys, parlem de banalitats, fem broma, perdem el temps i quan no fem tot això treballem. És important deixar espai per la part més humana que a cada dia de confinament que passi trobarem més a faltar.

"Cada matí farem una videoconferència a Mortensen i hi ha dos aprenentatges que m’agradaria compartir: 1) engegueu sempre la càmera i 2) no parleu només de feina"

Aquest matí a Mortensen comencem a treballar fent un Hangout de Google amb tot l’equip. Si no voleu regalar la metainformació de les vostres conferències de feina a Google podeu fer servir el Facetime d’Apple que ara accepta trucades en grup, o la plataforma de videoconferència Zoom, o la de codi obert Jitsi. Microsoft ha volgut contribuir a ajudar als equips de salut, i a tothom que treballi en remot, obrint el Microsoft Teams i n’ofereix una versió de franc.

També l’Orquestra Filharmònica de Berlin ha decidit obrir la seva sala de concerts digital en saber-se que es cancel·laven totes les actuacions a Alemanya. M’ho guardo per a després del Hangout del final del primer dia de feina remota mentre em prenc una copa de vi negre.