• Innovació
  • Telefonia i Internet, el més reclamat pels consumidors

Telefonia i Internet, el més reclamat pels consumidors

La ciutat de Barcelona ha reduït el nombre de reclamacions perquè abans de presentar una queixa davant l'OMIC, el consumidor ha de dirigir-se a l'empresa

Els telèfons mòbils obres noves portes al món
Els telèfons mòbils obres noves portes al món
ACN
16 de Març de 2015
Act. 16 de Març de 2015

Telefonia i Internet continuen sent el sector que més reclamacions i consultes genera. És el que se'n deriva de les xifres presentades aquest dilluns pels Serveis de Consum de l'Ajuntament de Lleida i per l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor de Barcelona.

Per la seva part, el regidor de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi, ha presentat aquest dilluns la Memòria 2014 de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor per explicar que durant el 2014, aquest servei municipal va atendre 27.337 consultes i 6.661 reclamacions, un 16,55% i un 20,07% menys que l'any 2013, respectivament. La reducció s'explica en bona part per l'entrada en vigor del Decret 121/2013 de 26 de febrer, que estableix que abans de presentar una reclamació davant l'OMIC, el consumidor ha de dirigir-se a l'empresa, que disposa d'un termini màxim d'un mes per atendre les reclamacions dels consumidors.

A Barcelona, la memòria assenyala que el 2014 les telecomunicacions van ocupar una vegada més el primer lloc, tant en percentatge de consultes (34,53%) com en el de reclamacions (34,02%) que va atendre l'OMIC. Tot i així, tant consultes com reclamacions han baixat respecte a l'any passat, en concret en un 17% les primeres i en un 22% les segones. En telecomunicacions, els principals problemes dels consumidors segueixen sent la dificultat de donar-se de baixa, la portabilitat, la falta de qualitat de la línia, el servei d'atenció al client, l'accés a Internet i, en menys grau, la contractació no consentida.

Respecte a les reclamacions, després de les telecomunicacions, l'any passat es van situar els serveis, amb el 10,27%, i la compra d'electrodomèstics, amb el 7,03%, mentre que l'electricitat representa el 5,55%. Els sectors on van augmentar més les reclamacions respecte a l'any anterior han estat els arrendaments, un 6%, i la restauració, un 7%, l'alimentació i els mobles i decoració, un 3%. Les reclamacions a la resta de sectors han disminuït i destaquen les disminucions del 68% respecte a les entitats financeres.

 

L'OMIC explica el descens en consultes i reclamacions d'entitats financeres per la gran baixada de consultes sobre participacions preferents i deute subordinat.

LLeida, també emprenyada amb la telefonia
També a Lleida, i amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Consumidor, el tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica de la Paeria, Rafael Peris, ha presentat la memòria dels Serveis de Consum de l'Ajuntament de Lleida, que inclouen l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor i de la Junta Arbitral de Consum de Lleida, corresponents al 2014. En concret ambdós serveis van atendre 1.529 persones, en concret un total de 1.180 consultes, respecte a les 1.517 consultes de l'any anterior, i 349 reclamacions, en aquest cas 58 més que el 2013. El principal sector objecte de reclamació va ser el de la telefonia/Internet (amb 95 reclamacions, un 27% del total); els subministraments (50/14%); les entitats financeres (17/5%); vehicles (15/4%); transports (15/4%); electrodomèstics (13/4%); roba/confecció (12/3%); i informàtica (11/3%). Pel que fa a reclamacions destaca que el nivell de resolució va ser del 75% (262). 


D'aquestes, un 34% (88) es van resoldre mitjançant un acord satisfactori entre les parts; un 31% (82) no van ser acceptades per l'empresa; un 18% (48) van ser resoltes mitjançant un laude de la Junta Arbitral de Consum; i un 5% (13) van ser traslladades a altres organismes; a banda d'altres per les quals no es va obtenir resposta o van acabar amb desistiment.La quantitat mitjana de les reclamacions va ser de 544 euros, oscil·lant dels 9 als 15.000 euros. Així mateix, la quantitat abonada es va situar entre 176 i 700 euros. 

Disconformitat en el servei i la facturació 
Peris ha explicat que les principals motivacions de les consultes i reclamacions rebudes van ser, en primer lloc, la disconformitat amb la prestació de serveis (especialment en l'àmbit de les telecomunicacions); la disconformitat en la facturació (augmenta la consideració de preus abusius en el sector dels subministraments bàsics i en les telecomunicacions per tarificacions addicionals); garanties (especialment en electrònica i reparacions de vehicles); clàusules abusives (clàusules terra en hipoteques i comissions bancàries i temes de permanències i contractacions en telecomunicacions); i, també, per temes relacionats amb incompliments i disconformitat en les condicions contractuals (sobretot per operacions dutes a terme per Internet).

El tinent d'alcalde i responsable de Promoció Econòmica ha atribuït el descens de consultes rebudes així com l'increment de reclamacions al fet que "el consumidor està molt més informat i presenta un perfil més crític i conformista". Altrament, també ha destacat una major resposta per part de les empreses i voluntat d'aconseguir una solució per tal d'evitar haver d'anar a l'arbitratge i un creixement considerable de l'ús de les noves tecnologies per a la contractació de serveis i per a l'adquisició de productes. 


Finalment, Peris ha explicat que la Junta Arbitral de Consum de Lleida ja compta amb 506 empreses adherides, a més de 10 gremis i associacions i de 2 associacions de consumidors.