La incorporació de l'ús de la telemedicina a l'atenció multidisciplinària de pacients amb insuficiència cardíaca redueix a la meitat els costos sanitaris i millora el pronòstic a causa de la disminució d'ingressos hospitalaris d'aquest tipus de pacients. És la conclusió de l’estudi Insuficiència cardíaca d'optimització remota (ICOR), presentat aquest dimarts al Congrés Europeu de Cardiologia que se celebra en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
El doctor Santiago Jiménez, de l'Hospital de Bellvitge, ha assegurat que amb una plataforma de telemedicina "es redueix el nombre d'ingressos amb un menor cost per al sistema sanitari". La telemedicina aplicada a l'atenció de pacients amb insuficiència cardíaca consisteix en la realització de visites mèdiques a través de videoconferències, conjuntament amb el monitoratge a distància de diferents variables.
El programa d'assistència sanitària a distància en què es basa l’estudi va incloure a pacients, amb una edat mitjana de 77 anys, que havien ingressat per un episodi de descompensació per insuficiència cardíaca i el seu seguiment es va perllongar durant sis mesos "que és l'època de major risc de reingrés, després de l'alta hospitalària", ha afegit Jiménez. En total, el grup de telemedicina va experimentar una significativa disminució neta mitjana en els costos directes de 3.170 euros per pacient per cada sis mesos de seguiment, impulsada principalment per la disminució relativa del 55% en la despesa associada a les rehospitalitazions.