• Innovació
  • 'Time Flies' d'Apple: poca innovació i molta estridència

'Time Flies' d'Apple: poca innovació i molta estridència

VIA Empresa analitza la primera 'keynote' que Apple fa sense públic des de les instal·lacions del nou Apple Campus a causa de la Covid

L'Apple Watch SE té un preu de sortida de 299 euros
L'Apple Watch SE té un preu de sortida de 299 euros
quico domingo
Soci i director de Mortensen
Barcelona
16 de Setembre de 2020
Act. 16 de Setembre de 2020

Regust amarg un cop finalitzada la keynote de setembre d'Apple d'enguany. L'esdeveniment, batejat Time Flies en una més que evident referència als rellotges intel·ligents de la companyia de Cupertino, ha vingut carregat de novetats –poc espectaculars– i una cinemàtica i sobreactuació exagerades, fins i tot per a l'empresa que va posar de moda les keynote-espectacle que transcendien la mera presentació de productes.

 

Val a dir que l'esdeveniment d'enguany era complicat. A causa de la pandèmia mundial s'ha fet, per primer cop, sense públic des de les instal·lacions del nou Apple Campus. Possiblement per aquest motiu Apple ha volgut fer una presentació espectacular, repleta de moviments de càmera que feien "volar" l'usuari d'un racó a l'altre de les seves instal·lacions que, per cert, en molts moments feien dubtar si es tractava d'un edifici real o un render per ordinador.

I ja diuen que les comparacions són odioses, però la manca de carisma dels diferents encarregats de presentar les novetats d'Apple –exceptuant el sempre correcte Tim Cook–, i l'abús exagerat d'adjectius qualificatius com stunning, amazing, massive o gorgeous a cada nova funcionalitat que es presentava, feien enyorar encara més el talent comunicatiu de Steve Jobs.

 

Per ser justos però, tot i que segurament res del que va presentar Apple aquest dimarts era innovador i revolucionari, sempre val la pena fer un repàs a les novetats de l'empresa de Cupertino que, com sempre, serviran per marcar tendència en el camí dels productes de la resta de la indústria.

El nou Apple Watch 6

Tal com deixava entreveure el títol de la keynote, Apple ha presentat els nous Watch Series 6 amb una novetat important en l'àmbit tecnològic: un sensor capaç de mesurar el nivell d'oxigen en sang mitjançant un procés còmode i ràpid que no dura més de 15 segons. Aquest sensor s'incorpora als dispositius de canell de la companyia en un moment en què el seguiment de molèsties respiratòries és més important que mai.

El nou Apple Watch Series 6 incorpora un sensor per mesurar el nivell d'oxigen, clau pel seguiment de malalties respiratòries

A més d'això, el nou Apple Watch Series 6 incorpora el nou processador S6 i s'hi afegeixen dos nous colors, el blau marí i, per primer cop, el vermell de la sèrie product (RED), que complementen les ja existents daurat, plata, rosa i gris fosc.

Pel que fa al preu de sortida, 429 euros per al model de 40mm amb GPS, al qual haurem d'afegir 100 euros si el volem amb connectivitat 4G.
 

apple watch blau

Un Apple Watch SE a un preu "assequible"

I tal com ja va fer amb l'iPhone SE, Apple presenta una versió de baix cost del seu popular rellotge, amb un disseny exterior idèntic al Series 6 de gamma alta, fet que el fa indistingible a simple vista. A escala funcional, el dispositiu compta amb el processador S5 –la versió que Apple incloïa en el seu model anterior–, disposa de brúixola i altímetre que funcionen de manera ininterrompuda i resisteixen sense problema sota l'aigua –i per tant, permeten fer seguiment d'esports aquàtics–.

A la contra, el Watch SE no disposa de sensor de freqüència cardíaca ni compta amb el nou sensor de control d'oxigen en sang.

El seu preu de sortida és de 299 euros per al model de 40 mm, al qual caldrà afegir 50 euros si el volem amb connectivitat 4G.

Family Setup, un Apple Watch per a tothom

Fins ara, per configurar un Apple Watch per primer cop, era necessari disposar d'un iPhone. I tot i que en general segueix sent així, Apple proposa una nova funcionalitat, el Family Setup, que permet a una família configurar nous rellotges sense que tots els seus membres disposin d'un iPhone. Pensem per exemple en el cas de nens o gent gran, que volen disposar de les funcions de control i mesuratge del dispositiu, com ara els diferents sensors de salut, o el posicionament GPS, però que no disposen d'un telèfon Apple.

En aquest cas, des d'un telèfon "principal" o "d'organitzador de la família", es podran afegir nous rellotges, que funcionaran de manera independent pel que fa a les aplicacions que hi tenen instal·lades o la música emmagatzemada. A més, l'"organitzador de la família", podrà localitzar-los en qualsevol moment –adéu, privadesa!– o comunicar-s'hi mitjançant el mode walkie-talkie.
 

family setup

El nou iPad Air 4

En aquest cas els rumors tampoc han fallat i Apple ha presentat la nova versió del seu iPad Air, que adopta el disseny de l'iPad Pro i prescindeix per fi del botó "home", fet que li permet reduir substancialment els marges de pantalla.

A escala tècnica, el nou iPad Air 4 incorpora el nou xip A14 Bionic d'Apple que –sempre segons els tests de la mateixa companya– augmenta la velocitat en un 40% respecte d'anteriors models i el rendiment gràfic en fins a un 30%.

Curiosament en aquest sentit, Apple ha comparat la velocitat del seu nou iPad Air amb dispositius de la competència, ressaltant que és fins a 2 cops més ràpid que el portàtil Windows més venut –noti's la trampa... no el més potent, sinó el més venut!–, 3 cops més ràpid que la tauleta Android més venuda –tornem-hi!– i fins a 6 cops més ràpid que el Chromebook més venut.

Pel que fa a les funcionalitats, el nou iPad Air 4 disposa d'una càmera de 12 megapíxels d'una sola lent –i càmera frontal de 7 megapíxels– i Touch ID integrat en el botó de desbloqueig, fet que permetrà seguir disposant de la seguretat biomètrica de l'empremta dactilar tot i prescindir de l'icònic botó d'inici.

La mida de la pantalla és d'unes generoses 10,9 polzades i els seus altaveus, quan el col·loquem en posició horitzontal, funcionen en estèreo.

A més, cal destacar que com que el nou iPad Air 4 comparteix disseny amb l'iPad Pro, el teclat Magic Keyboard i l'Apple Pencil també són compatibles amb el dispositiu.

L'aparell està disponible en colors or rosat, plata, gris fosc, verd i blau cel i amb capacitats de 64 i 256 Gb.

Els preus arrenquen en 649 euros per la seva versió sense connectivitat 4G.
 

ipad air

L'iPad 8 per a tots els públics

I per no perdre pistonada, Apple també ha posat al dia el model base –que no de baix cost– de la seva línia de tauletes. En aquest cas, l'iPad 8 manté el disseny original, amb el botó d'inici rodó amb Touch ID, incorpora el processador A12 –no tan potent com el de l'iPad Air– que multiplica per 2 la capacitat gràfica i n'augmenta la velocitat en un 40% respecte dels models anteriors.

A més, curiosament, Apple ha destacat en la seva presentació que aquest dispositiu no només és compatible amb les fundes-teclat pròpies, sinó que també s'hi poden fer servir fundes de la marca Logitech, que incorporen un panell tàctil –com el d'un portàtil– plenament compatible amb el dispositiu.

L'iPad 8 ja està disponible a les Apple Stores a un preu de sortida de 379 euros en la versió de 32 Gb i connectivitat WiFi.
 

ipad8

Serveis, serveis, serveis: Apple Fitness + i Apple One, una quota per a dominar-les a totes

I arribem al moll de l'os de la keynote d'ahir. Amb la tendència actual de les grans marques de passar de vendre productes a serveis –i cobrar mensualment i no només cada cop que l'usuari compra un nou dispositiu–, Apple ha presentat dues noves propostes realment interessants.

La primera, i presumiblement motivada per l'èxit que estan tenint les aplicacions d'esport a casa durant la pandèmia mundial, es diu Apple Fitness + i serà un nou servei que proposarà entrenaments setmanals als seus subscriptors, accessibles des de l'iPhone, l'iPad o l'Apple TV. Fitness + disposa de diferents entrenadors per disciplines tan variades com HIIT (entrenaments d'alta intensitat), ciclisme, ioga, estiraments... amb diferents nivells per tal tothom s'hi senti còmode sigui quin sigui el seu estat físic. De moment, en el seu llançament, el servei no estarà disponible a l'Estat espanyol (només a Austràlia, Canadà, Irlanda, Nova Zelanda, Regne Unit i els Estats Units) i tindrà un cost de subscripció de 9,99 dòlars al mes o 79,99 dòlars l'any.

I per acabar de bastir la seva oferta de serveis, tal com apuntaven diversos rumors, Apple també ha presentat Apple One, una subscripció que combina diferents serveis en una sola quota reduïda. En aquest cas, la companyia proposa 3 paquets d'opcions diferents:

Individual, que inclou Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade i 50GB d'iCloud per 14,95 euros al mes.
Familiar, amb Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade i 200GB d'iCloud per 19,95 euros al mes, i que es pot compartir amb fins a sis familiars.
Premier –només disponible als Estats Units, el Canadà, Austràlia i el Regne Unit–, que inclou Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+, Apple Fitness+ i 2TB d'espai a l'iCloud per 29,95 dòlars al mes i que es pot compartir amb famílies de fins a sis membres.
 

apple one