El 62% de les persones no creu en les marques. El 32% d’usuaris creu més a una persona que no en una marca. I el 73% confessa que si alguna marca desapareix, no els importa. Amb aquestes dades va començar la ponència La importància d’influencers i youtubers per a les marques celebrada en el marc de la 9a Jornada d’Emprenedoria de Sant Cugat del Vallès. “Les empreses es gasten milers de diners en generar contingut, però les marques no són creïbles per la majoria de persones”, assenyala Oscar Cumí, expert en màrqueting d’influencers i youtubers a Einstein & Monroe.
La forma de fer publicitat i màrqueting per les empreses està canviant a causa de l’auge d’Internet i les xarxes socials. El fet sorprenent és que les persones es creuen molt més les opinions que llegeixen a la xarxa que la que els arriba per la publicitat de la mateixa empresa. “Un 74% dels consumidors busca informació al social media i se la creu. És més, un 90% de les persones creuen més la recomanació d’un amic que no pas la publicitat, i el 84% fa alguna acció motivada per una opinió d’un altre”, apunta Cumí. “Tot això ens demostra com les persones volem parlar amb persones, i quan parlem per Internet amb una marca, un percentatge molt alt de les vegades és per criticar-la”, afegeix l’expert en màrqueting.
Amb aquesta nova realitat, les marques s’estan adonant que la seva estratègia de màrqueting ha de passar per les persones. Segons Cumí, “crear contingut de qualitat de forma constant no és gens econòmic” però, qui ha de crear aquest contingut? “Una persona que tingui credibilitat, ja que per molt bo que sigui el contingut, si el missatger no té credibilitat, no arribarà a la gent”, apunta.
Ja ho demostren les xifres: Red Bull té 6,4 milions de subscriptors a Youtube; Coca Cola en té 1,67 milions; Dulceida, 1,42 milions; i Paula Gonu, 797.000. Però, tal com destaca l’expert en màrqueting d’influencers, l’important és l’engagement. I les dades demostren que dels quatre, qui tenen millor engagement són les dues influencers. “Les grans marques no enganxen la gent”, afirma Cumí.
El poder de la paraula
Però no només és important la persona que transmet el missatge, sinó també el que es diu. Carlos Macho, content manager de Wallapop, destaca el poder de la paraula: “Un missatge adequat amb les paraules adequades i en el moment adequat ho pot canviar tot”. Tenemos que hablar, lo nuestro no funciona és el missatge que envia aquesta plataforma de compravenda de productes de segona mà als usuaris que fa més de sis mesos que no entren a la seva app (usuaris inactius). “Gràcies a aquesta acció, un 65% dels usuaris tornava a l’app després de mesos sense utilitzar-la”, afirma Macho.
“Si no tens pressupost, destina recursos a l’autenticitat, a la creativitat i a connectar amb la gent amb les eines que tens”, apunta el content manager de la startup. A més, Wallapop també ha entrat en l’estratègia d’utilitzar influencers i youtubers per arribar més fàcilment als seus clients. El 2014, la startup va demanar a alguns influenciadors representatius pels seus segments de clients que fessin un vídeo mostrant coses curioses que trobaven per Wallapop. “La idea és connectar amb el teu públic a través dels canals o dels influencers que són rellevants per la teva audiència”, resumeix Macho.
El content manager de Wallapop també destaca la importància de fer participar al client en les accions de màrqueting de l’empresa. Aquesta premissa és el que ha donat l’èxit a Easypromos, una plataforma per crear concursos, sortejos i promocions a les xarxes socials, fundada per Carles Bonfill.
El poder està en la proximitat
“Tots som influencers, o almenys microinfluencers, perquè tots tenim la capacitat d’influir en el nostre entorn”, afirma Cumí i afegeix que “aquesta capacitat per persuadir és el que sempre busquem en el màrqueting”. Tant Eduard Estaller, youtuber del canal Pro Android, com Alejandro Rubio, youtuber d’ArteMaster, coincideixen en el fet que per ser influencer has de fer alguna cosa que realment t’apassioni i que estiguis disposat a fer durant molt de temps.
“A més, també és molt important tenir constància perquè qualsevol projecte creixi i interactuar amb les persones que et segueixen”, apunta Estaller, amb 2,1 milions de subscriptors en el seu canal, on dóna tutorials i fa anàlisis dels mòbils i altres aparells electrònics que van sortint al mercat. “Ningú comença a fer vídeos a Youtube amb la intenció de ser influencer, sinó perquè té un hobby que vol compartir”, explica sobre els seus inicis Julian Marinov, qui té un canal sobre fotografia amb 156.000 subscriptors. “Però amb el temps vas millorant la forma d’aportar valor i de mostrar alguna cosa útil a través dels teus vídeos fins al punt en el qual ja pots viure d’això”, afegeix Marinov.
Però quan el hobby de ser youtuber es converteix en la professió, és quan s’han de començar a plantejar vies per fer ingressos. I aquí és quan arriba la publicitat en els influencers. “Hi ha dos tipus de youtubers: els que camuflen la publicitat i els que realment avisen que n’estan fent”, apunta Rubio, qui comparteix tècniques de dibuix en vídeo als seus 1,3 milions de seguidors.
Els influencers s’han convertit en un gran mitjà per les empreses per promocionar els seus productes, ja que saben que aquestes persones, per la seva forma de ser o per la seva activitat, són capaces d’arribar a milers de persones. “Les empreses s’han adonat del poder que tenen els influencers. El poder està en la proximitat”, finalitza Marinov.