• Innovació
  • La transferència tecnològica era això

La transferència tecnològica era això

És ara quan emprenedoria i ciència estan caminant juntes... pel bé comú

Els cinturons Belty | Cedida
Els cinturons Belty | Cedida
València
31 de Març de 2020

Qui haja estat embarassada, o acompanyat a una embarassada en les últimes setmanes abans del part, sap que les visites de monitoratge són molt importants i a més, moments de tensió i nervis. Es controla el batec del bebé i l'estat de la mare, amb unes corretges que et mantenen cordada al llit. Pensava en aquells moments, que he viscut dues vegades, quan rebia la informació d'Eurecat anunciant que juntament amb la Diputació de Barcelona i la startup catalana Treematernity han començat a fabricar cinturons de monitoratge fetal d'un sol ús per a dones embarassades, que complementaran el registre de benestar fetal emprat a les sales de parts. Sales de part en temps de coronavirus...ai...

Els cinturons, que s'anomenen Belty, permeten evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta, de manera que ofereixen "més seguretat davant del coronavirus", apunten des del centre de recerca. El projecte, que ha estat coordinat a través del Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar–Escola de Teixits de la Diputació, és un exemple de la transferència tecnològica, un concepte que ara té tot el sentit del món.

Fa uns mesos aquest mitjà va assistir a una jornada sobre transferència de coneixement entre ciència i empresa a la seu del CSIC a València. La crònica d'aquell esdeveniment es pot llegir ací, però hi ha algunes reflexions que els ponents, entre café i café, van explicar. Investigar, apostar per la recerca, tancar-se en un laboratori no és fruit del caprici de científics asocials, és resultat de pensar en el bé comú. Tal vegada abans era difícil d'entendre, ara tot es redueix a "si hi han investigat i funciona, perquè no el produeixen ja?".

Els científics, com els que participaven en aquella jornada que organitzava el CEEI, expliquen sovint les dificultats per accedir al finançament. Traduint-ho, que no troben diners per posar en pràctica les descobertes del laboratori. A més, "les empreses no troben els investigadors que necessiten", denunciava també Jesús Casanova, director de CEEI Valencia.

Ara, uns i altres es busquen i es necessiten. En aquest match particular, l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, (Ateval) i l'Institut Tecnològic Tèxtil Aitex s'han unit per produir, com s'ha anunciat aquest dilluns, 6 milions de mascaretes quirúrgiques. Diu la Conselleria d'Economia que "ha unit l'experiència en innovació i laboratoris d'Aitex i el referent empresarial i coneixement del sector tèxtil d'Ateval". Eureka! 

Un altre exemple? La plataforma Col.labora&Connect –com el Marketplace que ha ideat el Govern català-, que facilita la col·laboració entre totes les empreses i indústries per contribuir a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària actual de la COVID-19. Diu el Govern valencià que "el resultat d'aquesta col·laboració ha sigut el desenvolupament i posada en marxa d'un conjunt d'accions encaminades no sols a posar a la disposició de les indústries i empreses la innovació, com a factor estratègic, sinó per a desenvolupar projectes col·laboratius que contribuïsquen a posar a la disposició de la Generalitat Valenciana la capacitat productiva existent".

Algunes encara estan alçant la veu en aquest immens oceà de propostes. És el cas de la startup valenciana SomData, que s'ha ofert als serveis d'emergència valencians sense èxit. Són experts en anàlisi de dades i en analítica de trucades, Speech analytics. "Malauradament no hem pogut posar-nos en contacte amb els responsables però entenem que estaran fins dalt de treball", apunta Ricardo Gasperini, CEO de SomData. Proposen verificar que els agents estan donant la informació correctament; detectar possibles focus de contagis (zones d'on són les trucades), que pot servir per a gestionar millor els recursos i veure les preguntes que més es repeteixen per a millorar la informació que es difon", apunta en declaracions a VIA Empresa. 

Ací, teletreballant amb els dos nens, pense en totes aquelles embarassades. En temps de coronavirus... Salut i ciència!!!