La Universitat de Barcelona (UB) ha creat Electraqua Tech, una spin-off que té com a objectiu principal desenvolupar i comercialitzar sistemes per eliminar els compostos químics de les aigües residuals industrials. L’empresa ha desenvolupat un innovador sistema de descontaminació que convertirà de manera efectiva els contaminants tòxics i bio-recalcitrants en compostos innocus.
Electraqua Tech es dedicarà a desenvolupar, dissenyar i introduir en el mercat sistemes de tractament integrals adequats per als diferents tipus d’aigües residuals. En primera instància, l’objectiu és centrar-se en les companyies del sector farmacèutic i cosmètic per tractar la contaminació de les aigües en origen, abans que s’aboquin a una depuradora industrial o urbana.
Tot plegat s'ha anunciat després que la Unió Europea (UE) establís aquest novembre una nova normativa per al tractament de les aigües residuals. I és que les indústries farmacèutica i cosmètica són les responsables del 92% de la càrrega tòxica de les aigües residuals industrials. Per tal de solucionar aquesta problemàtica i reduir l’impacte ambiental que se’n deriva, la UE ha aprovat un projecte de llei que farà que les indústries contaminants hagin de cobrir els costos vinculats a l’eliminació de les substàncies nocives que aboquen i que arriben a les aigües residuals urbanes.
La tecnologia desenvolupada per la UB es basa en un sistema d’electrogeneració 'in situ' d’oxidants forts que és respectuós amb el medi ambient
Actualment, les aigües residuals industrials es tracten principalment emprant reactors biològics. Amb aquesta tecnologia, però, no s’aconsegueix eliminar els contaminants orgànics persistents, com per exemple els principis actius presents en medicaments, cosmètics i fragàncies, entre d’altres. Per això, la tecnologia desenvolupada per la UB es basa en un sistema d’electrogeneració in situ d’oxidants forts que és respectuós amb el medi ambient, ja que es pot acoblar a energies renovables i minimitza l’ús o la necessitat de reactius químics. A més, aquest sistema innovador té més capacitat i consumeix menys energia que altres productes comercials.
Electraqua Tech s’ha creat a partir de la investigació feta pel grup de recerca Laboratori d’Electroquímica dels Materials i del Medi Ambient (LEMMA) de la UB. Aquest grup és liderat pel Dr. Ignacio Sirés, professor del Departament de Ciència de Materials i Química Física de la Facultat de Química, que és cofundador de la spin-off juntament amb la Dra. María Fernanda i el Dr. Birame Boye.