• Innovació
  • 'Countdown' per la capitalitat europea de la innovació

'Countdown' per la capitalitat europea de la innovació

Un equip multidisciplinar presentarà divendres 4 de setembre la candidatura final de la ciutat de València

La renovada plaça de l'Ajuntament de València | @TransitValencia
La renovada plaça de l'Ajuntament de València | @TransitValencia
Redacción VIA Empresa
València
01 de Setembre de 2020

L'estratègia d'innovació Missions València 2030 ha rebut més de 500 firmes de suport en la seua lluita perquè València puga convertir-se en la Capital Europea de la Innovació 2020. Un premi al qual la capital valenciana aspira com a finalista, sent l'única ciutat espanyola, i la resolució de la qual es coneixerà a finals d'aquest mes de setembre. Per això, un equip tècnic defensarà la candidatura aquest divendres 4 de setembre davant el jurat, que haurà de decantar-se entre la capital del Túria i altres 11 ciutats europees: Milà (Itàlia), Reikiavic (Islàndia), Viena (Àustria), Cluj-Napoca (Romania), Espoo (Finlàndia), Gant (Bèlgica), Groningen (Països Baixos), Helsingborg (Suècia), Leeuwarden (Països Baixos), Lovaina (Bèlgica) i Linz (Àustria).

 

L'equip tècnic que defensarà la candidatura de València estarà conformat per la Cap de Gabinet de la Secretària General d'Innovació del Govern d'Espanya, Elisa Rivera; el Cap de Servei d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Fermín Cerezo; el subdirector de Las Naves, David Rosa; i la responsable de projectes europeus de Las Naves, Gema Roig. Un acte que comptarà amb la representació institucional de la Secretària General d'Innovació del Govern d'Espanya, Teresa Riesgo; la comissionada de la Generalitat Valenciana per a l'estratègia d'Intel·ligència Artificial i la COVID-19, Nuria Oliver; l'alcalde de València, Joan Ribó; el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València Carlos Galiana, el subdirector d'emprenedoria a València Activa, Javier Mateo; i la directora del centre d'innovació Las Naves, Marta Chillarón. 

La ciutat que es proclame Capital Europea de la Innovació 2020 rebrà 1.000.000 euros amb la finalitat de “donar suport a les seues activitats d'innovació i millorar la seua capacitat per a connectar a individus, sector públic, acadèmia per a brindar beneficis socials per a les seues comunitats”. Així mateix, els cinc primers finalistes obtindran 100.000 euros cadascun. El guanyador i finalistes es coneixeran els Dies Europeus d'Investigació i Innovació que se celebraran del 22 al 24 de setembre. 

 

Suports institucionals

Els suports a la candidatura de València procedeixen de diferents sectors, com l'institucional amb el ministre Pedro Duque i el president valencià Ximo Puig al capdavant, però també s'hi sumen les quatre hèlices de la innovació, que componen el sector públic, privat, l'Acadèmia i la societat civil. Pel que fa a les empreses que han donat suport a la iniciativa sobreïxen algunes com Consum, Marina d'Empreses, StartUp València, Insomnia, Consorci València 2007, Quibim o MySphera.

Pel que respecta al sector públic: el Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible de la FAO; Climate-KIC España; la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI); l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI); la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit); la Xarxa Innpulso; la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio); o l'Institut Valencià de Cultura, entre altres. De l'Acadèmia han mostrat el seu suport a València instituts dependents de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València; ESAT València o l'Escola d'Art Superior i Disseny de la Comunitat Valenciana (EASD). També s'han adherit la Fundació Trinidad Alfonso; la Fundació Trinidad Herrero; AVAESEN; Districte Digital CV; la Unió de Consumidors o el Col·legi d'Economistes.

El regidor d'innovació de l'Ajuntament de València ha remarcat que “és un èxit haver arribat a la final, però sobretot, fer-lo amb este ampli suport”. “Reforça la nostra idea que la innovació és un viatge col·lectiu, i no un individual, on té cabuda el sector públic però també les empreses, les Universitats i els seus centres d'investigació, i la societat civil. Totes les persones per a no deixar a ningú arrere”, ha afegit Galiana.