L'estratègia d'innovació Missions València 2030 ha rebut més de 500 firmes de suport en la seua lluita perquè València puga convertir-se en la Capital Europea de la Innovació 2020. Un premi al qual la capital valenciana aspira com a finalista, sent l'única ciutat espanyola, i la resolució de la qual es coneixerà a finals d'aquest mes de setembre. Per això, un equip tècnic defensarà la candidatura aquest divendres 4 de setembre davant el jurat, que haurà de decantar-se entre la capital del Túria i altres 11 ciutats europees: Milà (Itàlia), Reikiavic (Islàndia), Viena (Àustria), Cluj-Napoca (Romania), Espoo (Finlàndia), Gant (Bèlgica), Groningen (Països Baixos), Helsingborg (Suècia), Leeuwarden (Països Baixos), Lovaina (Bèlgica) i Linz (Àustria).
L'equip tècnic que defensarà la candidatura de València estarà conformat per la Cap de Gabinet de la Secretària General d'Innovació del Govern d'Espanya, Elisa Rivera; el Cap de Servei d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Fermín Cerezo; el subdirector de Las Naves, David Rosa; i la responsable de projectes europeus de Las Naves, Gema Roig. Un acte que comptarà amb la representació institucional de la Secretària General d'Innovació del Govern d'Espanya, Teresa Riesgo; la comissionada de la Generalitat Valenciana per a l'estratègia d'Intel·ligència Artificial i la COVID-19, Nuria Oliver; l'alcalde de València, Joan Ribó; el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València Carlos Galiana, el subdirector d'emprenedoria a València Activa, Javier Mateo; i la directora del centre d'innovació Las Naves, Marta Chillarón.
La ciutat que es proclame Capital Europea de la Innovació 2020 rebrà 1.000.000 euros amb la finalitat de “donar suport a les seues activitats d'innovació i millorar la seua capacitat per a connectar a individus, sector públic, acadèmia per a brindar beneficis socials per a les seues comunitats”. Així mateix, els cinc primers finalistes obtindran 100.000 euros cadascun. El guanyador i finalistes es coneixeran els Dies Europeus d'Investigació i Innovació que se celebraran del 22 al 24 de setembre.
Suports institucionals
Els suports a la candidatura de València procedeixen de diferents sectors, com l'institucional amb el ministre Pedro Duque i el president valencià Ximo Puig al capdavant, però també s'hi sumen les quatre hèlices de la innovació, que componen el sector públic, privat, l'Acadèmia i la societat civil. Pel que fa a les empreses que han donat suport a la iniciativa sobreïxen algunes com Consum, Marina d'Empreses, StartUp València, Insomnia, Consorci València 2007, Quibim o MySphera.
Pel que respecta al sector públic: el Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible de la FAO; Climate-KIC España; la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI); l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI); la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit); la Xarxa Innpulso; la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio); o l'Institut Valencià de Cultura, entre altres. De l'Acadèmia han mostrat el seu suport a València instituts dependents de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València; ESAT València o l'Escola d'Art Superior i Disseny de la Comunitat Valenciana (EASD). També s'han adherit la Fundació Trinidad Alfonso; la Fundació Trinidad Herrero; AVAESEN; Districte Digital CV; la Unió de Consumidors o el Col·legi d'Economistes.
El regidor d'innovació de l'Ajuntament de València ha remarcat que “és un èxit haver arribat a la final, però sobretot, fer-lo amb este ampli suport”. “Reforça la nostra idea que la innovació és un viatge col·lectiu, i no un individual, on té cabuda el sector públic però també les empreses, les Universitats i els seus centres d'investigació, i la societat civil. Totes les persones per a no deixar a ningú arrere”, ha afegit Galiana.