El videojoc ja és mòbil

Les tauletes i telèfons intel·ligents ja se situen a l'alçada de les consoles com a plataformes preferides per jugar, i la seva presència universal fa pensar que seran els terminals de joc dominants del futur

El Cosplay trasllada els personatges dels videjocs a les disfresses © Barcelona Games World
El Cosplay trasllada els personatges dels videjocs a les disfresses © Barcelona Games World
A. Alba
Barcelona
29 de Novembre de 2018

El Barcelona Games World (BGW) reuneix, des d'aquest dijous i fins al diumenge vinent, les grans marques del sector dels videojocs, avança moltes de les novetats que apareixeran al mercat en les setmanes vinents i ofereix més de 80 activitats que, segons el saló, permetran "viure el joc més enllà de la pantalla". Pels visitants que es passegin pel saló amb visió professional, una de les tendències que captaran és el creixement de les plataformes mòbils com a terminals de joc. De fet, la fira celebra aquest any la primera edició del Barcelona Mobile Challenge, la primera competició d'eSports de títols en tauletes i telèfons intel·ligents.

El videojoc en mòbil no és una promesa de futur. Segons les dades del Anuario 2017 de la Industria del Videojuego de la Asociación Española de Videojuegos (AEVI), el 32% de jugadors ja opten pels seus telèfons i tauletes com a primera terminal de joc. I si analitzem les dades des d'un punt de vista demogràfic, l'estadística promet créixer en els pròxims anys: els dispositius mòbils ja són majoritaris entre els gamers d'entre 5 i 10 anys (53%), 11 i 14 anys (51%) i 15 i 24 anys (42%).

"El mòbil és un producte molt més universal de la consola. Els nens de quatre anys ja juguen amb les tauletes i els smartphones són d'ús comú fins a la tercera edat", analitza el CEO de Digital Legends i vicepresident de la Asociación Española de Empresas y Desarrolladoras de Videojuegos (DEV), Xavier Carrillo. Les dades li donen la raó. Aquest any el nombre de línies mòbils al món han superat per primer cop el total de població mundial, amb 7.800 milions d'usuaris, mentre que la consola més exitosa de la història és la PlayStation 2, amb tot just 155 milions d'unitats venudes a tot el món.

La universalitat de les plataformes mòbil també ha diluït el perfil del gamer. "Hi ha un ventall de jocs que cobreixen totes les edats i perfils de persones; des de jocs educatius pels més petits fins a un públic més sènior. Fins i tot hi ha jocs per a gossos!", indica Carrillo.

Una porta oberta al sector

A banda de ser els dispositius més universals, Carrillo preveu que en no gaires anys "la potència dels mòbils serà tan propera a la de les consoles que es desenvoluparan jocs amb els mateixos continguts per a totes les plataformes, de manera que, si estàs a casa, puguis jugar amb la pantalla gran i, si viatges, tinguis l'opció de fer-ho des del mòbil".

Més enllà del desenvolupament tècnic futur dels videojocs mòbils, el que ja és una realitat és que la seva consolidació com a plataforma de joc ha permès l'entrada al sector a tota mena de desenvolupadors. "La barrera d'entrada és inexistent. Per desenvolupar un joc de consola els pressupostos són alts, com ho són els equips i, a més, necessites un editor que validi el contingut per tenir la distribució. Són tot un seguit de barreres que no existeixen en el sector mòbil".

Aquesta facilitat per entrar al mercat ha permès la consolidació de noves majors de referència al sector, com King i Social Point, i l'aparició de centenars de desenvolupadors independents en forma empresarial d'startups que lluiten per fer-se un forat al mercat. La manca de barreres és una oportunitat que està permetent als mòbils convertir-se en la plataforma preferida pels desenvolupadors a l'hora de fer els seus jocs. Malgrat això, en el darrer any es va detectar una primera caiguda en el volum de títols creats en aquest format que la DEV atribueix a una saturació d'oferta en els marketplaces més populars. "Existeixen milions d'aplicacions, de manera que provar sort és fàcil, però destacar no ho és tant", analitza Carrillo.

De totes maneres, l'especialista considera que aquesta por a la competència és, en part, infundada. "Els desenvolupadors es frenen perquè veuen que les grans companyies inverteixen una gran quantitat de diners en màrqueting per posicionar els seus jocs, però això només ho fan les que lluiten per entrar al top 10 de jocs més venuts. Es pot estar al top 500, sobreviure i ser rentable". Per a Carrillo, la clau per trobar un espai propi és "plantejar jocs amb elements diferenciadors. Si hi ha qualitat, els videojocs mòbils acaben destacant, i els estudis nacionals es caracteritzen, precisament, per l'alt nivell de les seves propostes".

L'oportunitat dels eSports

Els jocs per a plataformes mòbils faran un nou salt al BGW amb la celebració de la Barcelona Mobile Challenge. El CEO de la Liga de Videojuegos Profesional (LVP), Jordi Pomarol, ha afirmat a la roda de premsa de presentació del saló que "les competicions d'eSports en smartphones encara no són majoritàries, però aquest tipus de tornejos poden ser un punt d'inflexió".

Per Carrillo, l'oportunitat dels mòbils en els eSports ve, precisament, per la indefinició del sector. "Avui en dia encara s'està definint la cadena de valor i els actors d'aquesta indústria, i aquests suports jugaran el seu paper per la seva accessibilitat i també perquè un dels punts forts d'aquestes competicions són les retransmissions, que tenen el seu suport natural en aquestes plataformes".

Un altre motiu per pensar en un futur mòbil pels eSports són les barreres que s'estan trencant quant a gèneres que suporten aquestes plataformes. "Fins ara ens trobàvem amb jocs per smartphones senzills, però títols com Fortnite o la futura versió d'un shooter clàssic com Call of Duty demostren que les fronteres s'estan diluint", apunta l'expert.