Videojocs pel sector bancari

La facilitat d'ús i l'experiència d'usuari acosten les entitats bancàries a projectes de gamificació

La banca tampoc s'escapa del poder dels videojocs
La banca tampoc s'escapa del poder dels videojocs
PJ Armengou Freixa
02 de Desembre de 2016
Act. 02 de Desembre de 2016
¿Què tenen a veure la banca i els videojocs? Doncs molt més del que semblaria a priori. "Als videojocs es treballa molt la facilitat d'ús i l'experiència d'usuari, i això és el que volem traslladar al món de la banca", explica David Urbano, director d'imaginBank, el banc mobile-only de 'La Caixa'. "Per altra banda", afegeix Urbano, "com que nosaltres estem orientats a gent jove, els videojocs ens encaixen molt bé".

Per aquestes dues raons, entre d'altres, imaginBank ha promogut el concurs imaginChallenge, que després de diverses edicions dedicades a les aplicacions per a la banca mòbil, aquest any ha premiat per primer cop propostes de videojocs. Els guardons del repte s'han entregat aquesta setmana en el marc de l'Eurecat Mobile Forum, que durant dos dies ha reunit a Barcelona experts en realitat virtual, intel·ligència artificial, gaming, mòbils i drones.

Un 'Tetris' per vendre hipoteques?
No és la primera vegada que una empresa utilitza els videojocs per a la seva activitat o màrqueting. Des de l'any 2008, el terme gamificació o ludificació s'ha anat estenent cada cop més. La idea és, per una banda, aplicar les dinàmiques dels jocs en d'altres contextos, tot fomentant la motivació, la concentració i la superació de reptes. És a dir, fer més atractiva una activitat que podria resultar monòtona o avorrida. També, és clar, els videojocs tenen l'objectiu d'aconseguir un major compromís (engagement) per part dels usuaris i servir de ganxo per atreure nous clients.

En el cas de l'imaginChallenge, explica David Urbano, l'objectiu no és "vendre plans de pensions matant marcians", sinó aprofitar idees de disseny i programació per a les aplicacions mòbils de l'entitat. "En alguns casos", agrega, "també ens serveix per detectar gent que poden col·laborar amb nosaltres." Tot i que els organitzadors de l'imaginChallenge encara no han decidit què faran amb els projectes finalistes, no tanquen la porta a la possibilitat d'anar més enllà dels premis i acompanyar als guanyadors del concurs en el desenvolupament complet dels seus jocs.



Participants joves i originals
L'imaginChallenge va celebrar-se entre els dies 4 i 5 de novembre i va consistir en una marató de 24 hores seguides de programació i disseny de videojocs. Hi van participar més d'un centenar d'especialistes de vuit països diferents, en general força joves. D'entre ells, catorze concursants, dividits en quatre equips, han estat els guanyadors de la competició.

El primer premi, dotat amb 6.000 euros, se l'ha endut l'equip format per Carlos Bruguera, Marc Lozano, Pol Merino i Víctor Vilarrubla; tots quatre estudiants del Maresme. El seu joc consisteix a intentar fer arribar una bola a un triangle d'or, tot superant diversos obstacles. El jurat n'ha valorat l'originalitat, disseny i jugabilitat; a més de les possibilitats del joc per esdevenir part d'una aplicació bancària. Entre els aspectes de l'experiència que els participants han apreciat més, destacaven el paper dels mentors d'imaginBank i Eurecat durant el desenvolupament del prototip.

Els guanyadors de l'imaginChallenge | Cedida


El segon joc premiat també requereix de la lògica per enfrontar-s'hi. Es tracta d'un trencaclosques on l'usuari ha de prendre el control de dos hàmsters que s'han de sincronitzar per arribar a les seves metes. Els seus autors, Nicolás Delgado i Jordi Santiago (de Barcelona), són autodidactes i menors de trenta anys. Tots dos han valorat molt positivament el concurs, ja que a més del premi de 3.000 euros, els ha aportat nous coneixements i contactes professionals.

El jurat, format per especialistes tècnics de l'equip de imaginBank i per professionals del sector, s'ha mostrat sorprès per la gran qualitat i originalitat dels projectes. David Urbano ha valorat el nivell d'esforç i idees dels participants. Els organitzadors, de fet, han decidit obrir dos tercers premis i repartir entre ells els 2.000 euros de recompensa.