• Innovació
  • Viure millor a les ciutats a l'Smart City Expo World Congress

Viure millor a les ciutats a l'Smart City Expo World Congress

Més d’un miler d’expositores participen en l’esdeveniment, entre el 5 i el 7 de novembre, amb una edició de rècord amb 600 experts

L'Smart City Expo World Congress tindrà lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona
L'Smart City Expo World Congress tindrà lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona
Barcelona
31 d'Octubre de 2024

El desenvolupament urbà ètic i sostenible són els eixos sobre els quals se centra l’edició més gran de l'Smart City Expo World Congress (SCEWC), que tindrà lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona entre el 5 i el 7 de novembre. Analitzant les ciutats i solucions urbanes intel·ligents, amb un 30% més de superfície expositiva, l’esdeveniment vol posar el focus en les estratègies necessàries per transformar les metròpolis en espais sostenibles, eficients i habitables. Per assolir el ‘Live Better’, el viure millor, el SCEWC ha convidat a més d’un miller d’expositors, representants de 850 ciutats i 600 ponents i experts internacionals. Un futur urbà, més ètic i basat en experiències i transformació urbana en una edició amb xifres de rècord. En aquesta edició, el programa del congrés s'estructura al voltant de vuit temes principals: tecnologies habilitadores, energia i medi ambient, mobilitat, governança, vida i inclusió, economia, infraestructures i edificis, i seguretat i protecció.

 

El director de Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, comenta que “Smart City Expo pretén establir una estratègia comuna per a la innovació urbana: millorar el benestar, crear oportunitats i fomentar una millor relació amb el nostre planeta i les nostres comunitats. Si volem viure millor, hem de canviar la nostra forma de vida, aprofitar la tecnologia, la innovació i la col·laboració. Volem oferir un punt de trobada perquè tots els implicats es reuneixin i tracin junts un full de ruta cap a un millor demà”.

 

Ugo Valenti: "Pretenem establir una estratègia comuna per a la innovació urbana, millorar el benestar, crear oportunitats i fomentar una millor relació amb el nostre planeta i les nostres comunitats"

Paral·lelament al SCEWC, el recinte Gran Via de la Fira de Barcelona celebrarà  la tercera edició de Tomorrow Mobility World Congress, que organitzen Fira de Barcelona i EIT Urban Mobility, amb l'objectiu de desenvolupar un nou paradigma de mobilitat urbana sostenible. Alhora, també coincidirà amb les segones edicions de Tomorrow Building, centrada en la construcció innovadora, i Tomorrow Blue Economy, destinada a utilitzar tot el potencial dels recursos oceànics per a un creixement econòmic sostenible.

Desenvolupament urbà ètic

L’edició d’enguany compta amb un programa de més de 600 ponents i experts que estan donant forma al futur de la vida urbana, entre ells Ruha Benjamin, Majora Carter i Stephanie Hare, que busquen establir un horitzó en què el desenvolupament ètic adquireixi un paper clau en la pròxima era urbana. La desigualtat d’origen tecnològic és una de les preocupacions creixents en un futur més urbà i tecnològic. Aquest és el camp d’especialització de Ruha Benjamin, destacada acadèmica i professora coneguda pel seu treball en la confluència de raça, tecnologia i societat. Benjamin és professora d’Estudis Afroamericans a la Universitat de Princeton i ha estudiat com les tecnologies emergents i els avenços científics repercuteixen en la justícia social i la desigualtat.

Majora Carter és una estratega de la revitalització urbana i defensora del medi ambient coneguda pels seus esforços per transformar el sud del Bronx, el seu barri d’origen, mitjançant la promoció d’espais verds, el desenvolupament econòmic sostenible i la participació equitativa de la comunitat. Ha rebut nombrosos premis per la seva contribució al desenvolupament urbà, entre ells els de la National Geographic Society i l’Environmental Protection Agency.

La desigualtat d’origen tecnològic és un dels eixos del congrés i una de les preocupacions creixents en un futur més urbà 

L’impacte de la tecnologia en les polítiques públiques, els drets humans i la justícia social és el domini de Stephanie Hare. Amb experiència tant en el món acadèmic com en la indústria, Hare ha treballat en qüestions relacionades amb la privacitat de les dades, la vigilància i l’ús ètic de la intel·ligència artificial. Estudia les implicacions de les tecnologies emergents en la societat, advocant per polítiques i pràctiques que promoguin l’equitat i protegeixin els drets individuals, i garantint que la tecnologia serveixi al bé públic i faci front a les desigualtats socials.

El rumb de l’economia blava

Més de 250 experts de tot el món oferiran les claus per poder desenvolupar el gran potencial que tenen els mars i els oceans com a motor de l’economia a través de la innovació i la sostenibilitat a la tercera edició de Tomorrow Blue Economy World Congress (TBEWC). Al programa de l’esdeveniment, hi destaquen la celebració del fòrum ‘Smart Ports: Piers of the Future’, impulsat pel Port de Barcelona, i les jornades del World Ocean Council, que abordaran els grans reptes d’aquestes infraestructures estratègiques per a les ciutats i apuntaran les rutes per reduir la contaminació marina.

Un dels grans reptes actuals és aprofitar, de manera sostenible i responsable, els recursos que ofereix l’ecosistema marí, que ocupa el 71% de la superfície terrestre, com a font de riquesa per al benestar de la societat del segle XXI. El congrés abordarà la importància i el potencial dels recursos oceànics, així com la seva preservació, amb la participació de més de 250 especialistes nacionals i internacionals i amb un programa de més de 40 sessions.

Qüestions com l’ús de drons a l’activitat portuària, la lluita contra el tràfic de drogues i el crim organitzat als ports, les accions per minimitzar la pol·lució marina per plàstics o l’impacte de la Intel·ligència Artificial en la gestió de les infraestructures portuàries, entre d’altres, seran abordades en aquestes sessions impulsades aquesta aliança formada pels ports d’Anvers-Bruges, Barcelona, Busan, Göteborg, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam, que promou la transformació digital i sostenible dels ports.