• Innovació
  • Per què no podem votar des de casa a les eleccions del 14-F?

Per què no podem votar des de casa a les eleccions del 14-F?

El vot telemàtic, que confecciona l'empresa Scytl, ens estalviaria apropar-nos a un col·legi electoral, fer cua i posar una papereta en un sobre

El vot telemàtic de Scytl es pot convertir en una manera de votar molt més senzilla, còmoda i segura | Cedida
El vot telemàtic de Scytl es pot convertir en una manera de votar molt més senzilla, còmoda i segura | Cedida
Barcelona
12 de Febrer de 2021
Act. 12 de Febrer de 2021

Les eleccions del 14-F vénen carregades de polèmica. Des dels seus inicis han estat les eleccions que no s’haurien de celebrar i les enquestes auguren una participació mínima, sobretot a causa de la creixent pandèmia de la covid-19. I és que la pregunta que acapara més dubtes és si realment anar a votar és una decisió segura. Dins d’aquest marc, des de VIA Empresa hem volgut parlar amb Víctor Hidalgo, director d’enginyeria prevenda de Scytl a Europa.

La companyia fa més de vint anys que estudia i confecciona una manera de votar molt més senzilla i ràpida: el vot telemàtic. Aquesta modernització ens estalviaria apropar-nos a un col·legi electoral, fer cua i posar una papereta en un sobre. També cal recordar que si volem construir una societat molt més sostenible, aquesta manera de votar ens estalviaria molt paper: “Ja ens podem oblidar de donar per nuls vots que potser tenen alguna ratllada involuntària al voltant de la papereta”, ha explicat Hidalgo. 

I és que el vot telemàtic ha estat una idea recurrent en aquestes eleccions, ja que quina millor manera de no contagiar-se del coronavirus que votant des de la comoditat de casa teva. Tot i que hem fet avanços, com per exemple, la possibilitat de demanar el vot per correu per internet, sembla que encara estem molt lluny d’aconseguir implementar aquest model de vot a tota la societat catalana.

“Nosaltres treballem amb diferents països on ja s’ha implementat el vot telemàtic amb grans índexs d’èxit”, assenyala Hidalgo. En aquest sentit, el director d’enginyeria de prevenda de la companyia ha volgut explicar els avantatges de treballar amb aquesta classe de vot. Ell creu que seria una manera molt més segura i senzilla de comptabilitzar vots i fer la feina de manera més eficient. “Les eleccions són sempre un sol dia perquè la logística governamental no pot preparar eleccions d’una setmana. Amb el vot telemàtic tota aquesta logística serà molt més senzilla”, ha explicat.

Tal com està constituïda la llei electoral catalana és impossible implementar el vot telemàtic en l’actualitat. De fet, no existeix una llei electoral de Catalunya com a tal, com passa en altres comunitats autònomes, sinó que utilitzem la llei electoral espanyola que data de 1980: “Tenim una llei molt antiga que provoca que canvis com el vot telemàtic siguin impensables a causa que en aquella època això era la dimensió desconeguda”, ha expressat Hidalgo.

Hidalgo: "Tenim una llei molt antiga que provoca que canvis com el vot telemàtic siguin impensables a causa que en aquella època això era la dimensió desconeguda"

En aquest sentit, sembla que la cosa més senzilla del món s’hagi convertit en tot un suplici pel nostre Parlament: “Jo crec que és una mesura que hauríem d’estar aplicant, però el Govern sempre té altres prioritats”, ha afegit el directiu de Scytl. Tot i això, el mateix Víctor Hidalgo ha explicat que organismes com la Cambra de Comerç o alguns partits utilitzen el vot telemàtic que ha confeccionat Scytl per votar a les seves primàries.

Malgrat les dificultats, el directiu també ha explicat que no caldria implementar-lo tot de cop, sinó que es podrien anar fent per petites píndoles: “Primer podrien començar-lo a utilitzar aquelles persones que viuen a l’estranger o que no poden anar a votar presencialment i a poc a poc es podria anar introduint dins de tot el cens electoral”. Ell mateix també ha explicat la necessitat de tenir observadors electorals en les primeres proves de la implantació per tal d’aconseguir que sigui més eficient i no es cometin errors.

El procés darrere la iniciativa

Però comprovem de prop com es podria implementar aquesta manera de votar i de quina manera ens facilitaria la vida. Primerament, el vot telemàtic funcionaria des de tota classe de dispositius intel·ligents, sigui un mòbil, tauleta o l’ordinador. “És una eina que ens enduem a la comoditat de casa i sense complicacions”, diu Hidalgo. 

La logística és ben senzilla: un individu que estigui en el cens electoral només hauria d’introduir el seu DNI electrònic al programa i automàticament marcar la casella en la qual creu que ha d’anar el seu vot. Un cop tots els usuaris haguessin votat, la junta electoral seria l’encarregada d’agafar aquests vots i comptabilitzar-los: “Ens oblidem d’estar contant paperetes, ja que el programa conta els vots de manera automàtica”, subratlla el director d’enginyeria prevenda.

Hidalgo: “Ens oblidem d’estar contant paperetes, ja que el programa conta els vots de manera automàtica”

Els problemes que podien existir antigament com la incapacitat d’algunes persones en obtenir un dispositiu electrònic són mínimes avui dia. És per aquest motiu que l’empresa Scytl creu que és un molt bon moment per començar a implementar aquesta modernització del vot.

La seguretat del programa

En termes de seguretat, Hidalgo ha volgut deixar clar que el programa és molt segur i a prova de gairebé qualsevol cosa: “Les dades de tots els usuaris i el vot en si són informació encriptada, ni nosaltres mateixos podem veure el que ha votat una persona”. D’aquesta manera, ha afirmat que només la junta electoral té les claus d’accés a aquesta informació i només els membres encarregats de comptabilitzar vots poden  entrar-hi.

Tot i això, no totes les operacions són infal·libles i des de Scytl tampoc han aconseguit donar una resposta cent per cent eficient davant la suplantació de la identitat. “Podria donar-se el cas de trobar-nos amb alguna suplantació, però això també pot passar amb el vot per correu de les persones que viuen a l’estranger”. Hidalgo, però, ha deixat clar que el vot telemàtic pot lluitar de manera més ferma contra la suplantació d’identitat o la compra de vots. “Un cop tens el DNI electrònic d’una persona registrat podríem demanar, per exemple, algun codi que s’enviés al dispositiu mòbil lligat a aquesta persona”, ha explicat el directiu.

D’aquesta manera, doncs, aconseguiríem que votar deixés de ser un suplici per algunes persones i, en el cas de les eleccions actuals, un problema que posa en risc la seguretat dels votants. “És una proposta còmoda que podria ajudar-nos a avançar i a poc a poc aconseguir digitalitzar tot el procés”, conclou.