La indústria 4.0 confia en les connexions amb cables per a les tasques més crítiques i importants. Però això podria canviar si hi ha una tecnologia wifi similar a la fibra òptica. Aquest és l'objectiu del grup de recerca Wireless Networks (WiNe) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Han ideat un primer model wifi amb una potència i fiabilitat comparable a la fibra en entorns industrials.
El projecte ha estat publicat a la revista IEEE Transactions on Wireless Communications i és el primer pas per a un model de propagació del senyal a les bandes mil·limètriques. "Aquest treball va en la línia de fer la comunicació menys costosa i més flexible, en dotar el procés de manufactura d'elements mòbils, cosa que pot ser molt útil en el desenvolupament de la indústria 4.0, ja que permet connectar, per exemple, braços robòtics amb total llibertat de moviment amb el procés de producció, establint comunicacions per transmetre dades, controlar o aturar, en cas d'emergència, els diferents components del procés. Però també podria permetre incorporar el treballador en aquest procés", ha explicat a través d'un comunicat la investigadora Cristina Cano.
Actualment, ja hi ha altres models d'aquest tipus desenvolupats, però cap no s'ha implantat encara a entorns industrials, on l'alçada del sostre, el material de les parets i el tipus de maquinària pot interferir en el comportament del senyal sense fils. Sí que ho ha fet l'equip de recerca de la UOC, que han utilitzat el sincrotró Alba per mesurar el comportament del senyal.
Amb aquest model de base, es necessitaran protocols que garanteixin la fiabilitat de la comunicació requerida per la indústria en processos crítics. "Les aplicacions que pot permetre la recerca en aquest àmbit van relacionades amb la substitució del cablejat en processos de monitoratge de línies de producció i on s'han de prendre decisions en temps molt ajustats i amb molta fiabilitat", assegura Cano.