Avançar cap a un model més responsable i sostenible. Aquest és l'objectiu de Zyosh, una nova forma d'entendre què fem amb la roba a mesura que l'anem rentant, per donar una resposta eficient a l'abocament de microplàstics a la mar. Segons informen en un comunicat, es tracta d'una idea revolucionària pensada per caminar cap a una indústria del teixit i la moda més sostenible i mediambientalment responsable, i amb la qual tant productors com consumidors finals seran actors principals.
L'aplicació té per objectiu ser un sistema de mesurament del grau d'alliberament de micropartícules tòxiques de la roba al medi ambient segons els rentats als quals ha estat sotmesa. El sistema integra una etiqueta que canvia de color segons els rentats de manera que, quan la peça arriba a un cert llindar d'alliberament de microplàstics, avisa que és moment de reciclar-la. Llavors, a través d'una aplicació desenvolupada també per Zyosh, el consumidor pot comunicar amb el fabricant o entitat recicladora per substituir-la.
El sistema Zyosh és una proposta intel·ligent pensada per desenvolupar una indústria del teixit més neta, compromesa i sostenible. A més, s'avança als objectius i normatives de control dels residus tòxics i promoció de l'economia circular que ja es preveuen en l'avantprojecte de llei de residus de Govern espanyol. Aquestes normatives afectaran de manera especial a la indústria de el teixit i la moda a curt i mig termini.
A més, quan les peces de vestir estan fetes de teixits sintètics com polièster, poliamida, acríliques, etc., hi ha un llindar a partir de el qual, amb cada nou rentat, desprenen de forma exponencial diferents micropartícules plàstiques que acaben al mar. Com a resposta a aquest problema, l'etiqueta Zyosh conté la informació tècnica de cada peça de roba en un codi QR i, a mesura que va sent rentada, aquest canvia de color. Quan s'arriba al llindar de contaminació, l'etiqueta mostra clarament el codi QR i ens avisa que ja és moment de reciclar-la.