Tothom ha sentit a parlar de les Google Glass. La majoria sap què són, sap que tenen forma d'ulleres, però no tots coneixen com funcionen. Als Estats Units i el Regne Unit ja són un producte més en els aparadors dels comerços de tecnologia; aquí, en canvi, no tenen encara una data de presentació. Està previst que sigui abans del 2014, tot i el moment definitiu s'ha anat endarrerint.
Malgrat que estar una passa per darrere pel que fa a l'arribada de les ulleres, Catalunya pot presumir més del que creu. Situada a Barcelona hi ha Itglas, una de les poques empreses europees reconegudes per Google per desenvolupar aplicacions per a la seva última joguina.
L'empresa catalana ha pogut viure de prop la introducció del gadget al mercat anglès i sap com està funcionant. I tot i comptar amb el suport del gegant tecnològic, i tenir una trajectòria breu però brillant, el seu CEO, Jordi Boza, deixa clar en tot moment que són encara una start-up.
A la caça d'oportunitats
La història d'Itglas s'ha d'explicar en paral·lel a la de Boza, qui fuig d'un sector immobiliari en ple esgotament per fer el salt al continent americà i, com ell diu, reinventar-se a Harvard durant el seu any sabàtic.
Allà investiga sobre les Google Glass i estableix els primers contactes amb la multinacional, qui el convida a la presentació dels codis font de programació a San Francisco quan es llancen al mercat nord-americà. A partir d'aquí, Boza inicia una segona cerca d'informació sobre el teixit emprenedor, presenta el projecte d'Itglas i és seleccionat per participar en l'Imagine Express 2014 –on es proclama guanyador del Imagine Express Financial Final Challenge- i en el BStartup del Banc Sabadell, també premiats.
El currículum corporatiu inclou també el primer premi de la hackaton per a desenvolupadors de les ulleres que Google va celebrar en el llançament de l'aparell al Regne Unit, on, igual que a la presentació dels codis font, hi van anar com a convidats. "A partir d'aquí, amb data del novembre del 2013, vaig muntar l'empresa", conclou el relat.
Aplicacions B2B
"Inicialment, les ulleres només es podien comprar per invitació de Google i per 1.500 dòlars", rememora, "però després, amb la presentació al Regne Unit, va ser possible adquirir-les directament tant al mercat anglès com nord-americà". En el seu cas, detalla que cadascun dels dispositius que comercialitzen vénen de Londres i són enviats pel mateix Google.
Treballen de manera habitual amb aplicacions B2B, especialment per a la indústria, la medicina i les finances. "Itglas ha participat en intervencions quirúrgiques amb gravacions en directe de la metodologia, així com hem creat tècniques d'interacció de les Google Glass amb altres dispositius vinculats al món mèdic", exemplifica. Sanofi, Seat, Optima Facility –empresa que fa el manteniment de les instal·lacions del FC Barcelona- o Turisme de Catalunya són alguns dels seus clients.
Boza identifica entre elles un element comú: "Companyies amb una bona càrrega tecnològica, amb una important aposta per la innovació i amb una estratègia digital ben definida". Primer testegen la viabilitat de les aplicacions web, segueixen amb els dispositius mòbils i, un cop han ratificat que el futur segueix aquest camí, s'adrecen a Itglas per fer el pas definitiu cap als wearables.
Pel que fa a l'ús de les aplicacions, el CEO parla d'una escala que va progressant: "Els clients demanen al principi que millori l'eficiència i productivitat interna dels treballadors, com seria millorar els processos de seguretat. Quan entenen com funcionen les ulleres entre els empleats, passem a una segona fase de pensar en projectes on els seus compradors són els usuaris".
De les empreses a l'ús quotidià
Precisament aquest pas de convertir els clients de la companyia en els usuaris de les Google Glass és el que, sota els ulls de Boza, el que portarà a "la massificació de les ulleres".
El preu pot ser un hàndicap, ja que ara es poden adquirir per vora 1.200 euros. Tanmateix, el CEO d'Itglas apunta cap al llançament de dispositius d'altres marques –més barats- com el trampolí definitiu. I tot i que això pot ajudar a convertir-les en una eina habitual com va passar amb els smartphones, recorda que Google està distribuint el que és encara un prototip: "Això significa que incorporen una autèntica revolució tecnològica, pel que creiem que quan sigui estable el preu baixarà".
Sony, Samsung i Epson són les alternatives que Boza esmenta. "Estan traient les seves pròpies ulleres, estan agafant una mica el relleu del que va ser la idea que va engegar aquest món nou", apunta.
Potencial i talent català a Google
Boza i el seu equip volen desenvolupar el sistema operatiu de les Google Glass en català. Ja ho ha exposat a Google i ha establert contactes amb el Departament de Política Lingüística de la Generalitat, però no hi ha res definitiu. El creador de la companyia posa en relleu que una de les principals característiques del dispositiu és el reconeixement de veu, actualment només disponible en anglès, pel que seria possible tenir el servei en diversos idiomes, i entre ells el català.
Des de Itglas col·laboren també amb les universitats. "A l'empresa tenim uns valors i creiem que el que s'ha de fer és promoure i incentivar el talent", subratlla el CEO, qui explica que amb la iniciativa Itglas Lab els universitaris poden participar en la creació d'aplicacions. I, així, "identificarjoves promeses per a noves incorporacions", remarca.
Itglas arreu del món
L'empresa té agents col·laboradors amb seus als Estats Units, concretament a Silicon Valley, a Anglaterra, a Alemanya i a Xile. La tasca que fan és la d'ambaixador, la de "donar a conèixer la tecnologia al territori i oferir els serveis professionals d'Itglas", explica el fundador.
El seu creixement està estretament lligat al del sector a l'estranger. Boza compta fins a 15 dels apps pròpies, puntualitzant que algunes són "negocis escalables". Compara aquesta xifra amb la de cinc empreses americanes que "sense tenir tant contingut, clients o aplicacions", diu, "han sigut capaços d'aixecar fins a 10 milions de dòlars d'inversió". Traduït en termes de desenvolupament, Itglas es veu sobradament preparada per seguir aquestes passes i, fins i tot, superar-les.
Tenen un objectiu definit, "una ronda de seed capital per constituir una filial que seria Itglas USA", revela Boza, qui assegura que aquest finançament els faria arribar al nivell d'inversió de la competència que tant han estudiat.
Itglas, un 'partner' català per a les Google Glass
L'empresa, amb seu a Barcelona, és una de les poques reconegudes per Google i amb la possibilitat de desenvolupar aplicacions per a les ulleres per a empreses com Sanofi i Seat
21
de Novembre
de
2014