2024, l’any de la IA Generativa a la indústria

L’any 2023 va ser el de la irrupció de la IA Generativa, i el 2024 vindrà ple d’aplicacions d’aquesta tecnologia a la qual no li deixarem de demanar més i més

El robot assistencial del projecte NHoA (Never Home Alone), coordinat pel centre tecnològic Eurecat | Eurecat
El robot assistencial del projecte NHoA (Never Home Alone), coordinat pel centre tecnològic Eurecat | Eurecat
director científico industrial del centro tecnológico Eurecat
Barcelona
08 de Febrer de 2024

L’any 2023 va ser el de la irrupció de la IA Generativa a les nostres vides amb els assistents personals inesgotables i, especialment, amb els nous models de cercadors, que deixen obsolets els motors de cerca que vomiten llistat d’enllaços i ens serveixen la informació ja envasada al nostre gust. L’any 2024 ens vindrà ple d’aplicacions d’aquesta tecnologia a la qual no deixarem de demanar més i més. I seran aplicacions que cada cop abastaran més escenaris del nostre dia a dia, tant personal com professional. A l’àmbit de l’ofimàtica, cerca d’informació, comunicació, gestió d’agendes i tasques de projectes tindrà cada cop més pes relatiu.

 

Però el 2024 veurem com la IA Generativa també anirà guanyant terreny en el món de la manufactura i es posicionarà a pràcticament totes les baules de les cadenes de subministrament de molts sectors, amb l’objectiu principal d’optimitzar-les, millorant l’eficiència, incrementant la qualitat, reduint costos, accelerant els processos i reduint riscos, entre altres elements estratègics per a la competitivitat empresarial.

El 2024 veurem com la IA Generativa es posicionarà a pràcticament totes les baules de les cadenes de subministrament de molts sectors

Ja s’han vist exemples en el sector del disseny i la moda, i aquesta tendència s’obrirà a tots els sectors on hi hagi disseny de producte. Els programaris de disseny generatiu podran bolcar-nos grans quantitats de propostes de dissenys complint els requisits preestablerts per l’usuari. Els àmbits del control de la qualitat i el manteniment predictiu també seran envaïts pels algoritmes de machine learning que, cada vegada millor entrenats, seran capaços de detectar qualsevol patró de dades que prevegi, tant una fallida de màquina com un defecte de producte.

 

La barreja explosiva dels models de IA Generativa i els bessons digitals també catapultarà la planificació de la producció i la logística a un nou nivell. Es podran simular gran quantitat d’escenaris, predir oferta-demanda, predir disponibilitat de matèries primeres i tota mena de recursos. En aquest sentit, la IA Generativa també serà un facilitador per a l’expansió de l’automatització de processos industrials. En particular, la robòtica farà un gran salt en aquest matrimoni. Els robots necessiten entrenament per millorar la seva eficàcia i eficiència i la IA Generativa els hi pot servir tota mena d’escenaris simulats per aquest fi. Però una de les aplicacions més disruptives les veurem en la interacció humà-robot. Els robots entendran millor les nostres ordres i es podran comportar de forma més “humana”. Aquest salt qualitatiu propiciarà l’aparició dels primers robots en l’àmbit de la salut i de l’atenció al client. En aquest sentit, Eurecat està desenvolupant un prototip de robot assistencial per aplicacions de salut mental. 

A més, un dels àmbits on la IA Generativa pot tenir un gran impacte socioeconòmic és el de la sostenibilitat. Serà una peça clau per accelerar la transició energètica mitjançant l’optimització de la generació d’energia renovable, el seu emmagatzematge i la seva distribució; això gràcies a la seva capacitat per analitzar dades de cara a predir i sincronitzar la demanda amb la generació.

Totes aquestes aplicacions, i més, les anirem veient consolidant-se el 2024. En paral·lel, i en sintonia amb les iniciatives engegades per la Comissió Europea, no podem baixar la guàrdia pel que fa a les grans dosis d’anàlisi ètica de les implicacions de l’ús de la IA Generativa. Es tracta d’una tecnologia amb potencial per marcar el rumb del segle XXI, però hem de vetllar perquè aquest rumb sigui de progrés sostenible i ètic.