• 'La gran estafa americana' i la falsedat en les relacions

'La gran estafa americana' i la falsedat en les relacions

David O. Russell es basa en el cas real d'uns mafiosos de segona reclutats per l'FBI per provar suborns a polítics

Fotograma de la pel·lícula
Fotograma de la pel·lícula
Judith Vives
28 de Febrer de 2014
Act. 02 de Març de 2014

La gran estafa americana es basa en els fets reals que van tenir lloc als EstatsUnits a la dècada dels setanta, quan l'FBI va reclutar uns estafadors d'estar per casa per enredar alts càrrecs de Washigton i enxampar-los acceptant suborns. Un argument que en mans del director David O. Russell ha donat peu a una pel·lícula exagerada i grotesca, però que no perd mai de vista un tema important: el de la falsedat en les relacions, tant les personals com, en aquest cas, en les que s'estableixen en el món dels negocis i la política.

"Alguna cosa d'això realment va passar", adverteix un missatge a l'inici d'aquesta pel·lícula que oscil·la entre el cinema de gàngsters a l'estil d'Scorsese amb una comèdia gruixuda. L'homenatge a Scorsese queda més que explicitat tant en l'ús de la banda sonora com en alguns plans que directament estan calcats de pel·lícules del prestigiós director italoamericà. I de fet, La gran estafa americana competeix aquest any als premis Oscars amb una pel·lícula d'Scorsese, El lobo de Wall Street. Dos títols que mostren les ombres, els estafadors i les ambicions que es mouen en les altes esferes del poder.


En aquest cas, els protagonistes són dos estafadors de poca monta (Christian Bale i Amy Adams), que són reclutats per l'FBI per provar suborns a polítics. Per això, reben l'encàrrec de crear una empresa fictícia per subornar els alts càrrecs a canvi de favors polítics. Però més enllà d'aquest engany –conegut amb el nom del cas Abscam-, la pel·lícula prefereix centrar-se en l'estafa com a motor de les relacions: tots els personatges acaben fingint per aconseguir allò que cerquen des demés.