• Qui és qui a la llista negra de l'Agència Tributària de Catalunya?

Qui és qui a la llista negra de l'Agència Tributària de Catalunya?

La Generalitat ha publicat la llista de deutors 2023 de l'ATC, on consta que una cinquantena de contribuents acumulen un deute total de 83,8 milions

La Generalitat ha publicat la llista de deutors 2023 de l'ATC | ACN
La Generalitat ha publicat la llista de deutors 2023 de l'ATC | ACN
Barcelona
28 de Juny de 2024

La Generalitat ha publicat avui la llistanegra de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). A través de la seu electrònica, ha detallat, amb nom i cognoms -i milions-, la relació de personesdeutores amb la hisenda pública catalana en data 31 de desembre del 2023. Es tracta de tots aquells deutes i sancions tributàries que es refereixen a tributs propis o cedits, gestionats per l’ATC, que tenen a veure amb els impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, successions i donacions, i patrimoni; la taxa sobre el joc, i liquidacions procedents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en relació amb el cànon de l’aigua.

Hi ha una cinquantena de contribuents que acumulen un deute total de 83.814.994,69 euros

Playbadalona SA, la gran coneguda

Del llistat es desprèn que hi ha una cinquantena de contribuents que acumulen un deute total de 83.814.994,69 euros. Ni més ni menys. D’aquesta quantia, l’empresa Playbadalona SA, antiga propietària d’un bingo a Badalona, en deuria 9,3 milions. Aquesta firma, una gran coneguda als anteriors llistats de morositat de l’ATC, torna a encapçalar el rànquing publicat avui, pertanyent a l’exercici del 2023, això sí reduint el deute de més de 10 milions de l’any anterior, un any en què hi va haver nou deutors menys.

La següent societat que acumula més deutes amb l'administració catalana, concretament amb l’Agència Catalana de l’Aigua, és REC Madral Companyia d'Aigües SA, de Maçanet de la Selva. Amb més de 7,9 milions d'euros repeteix la posició del 2022, incrementant el seu deute en 400.000 euros. En tercera posició, i completant el podi, Riera de Cabanyes Companyia d'Aigües, seguiria ben de prop la firma de Maçanet amb 7,4 milions d'euros.

Moramar SA, amb un deute de 3,3 milions; Recreativos Caballero SL, amb 2,4 milions d'euros; Agref SA, amb més de 2 milions; o Ibupe Rehabilitació SA, amb 1,7 milions, entre altres, serien alguns dels contribuents que acumulen un deute més gran, i que, en bona part, han incrementat el deute total del 2023 respecte del 2022 en 10 milions.

Deutes milionaris entre particulars

Així i tot, no són només aquestes empreses les que més deute acumulen: també destaquen els particulars. Concretament, MontserratUnanueNavarro, que un any més continua apareixent al llistat amb 3,2 milions; i les germanes BallbéAnglada, amb més de 2 milions. VictorJuanFontfreda, amb 2,4 milions d'euros; Miquel dels Sants Anglada Puigcerver, amb més d'1,6 milions; JoaquinGil, amb 1,5 milions; Natividad Casanovas Solanes, amb gairebé 1,4 milions; o MariaCarmen Oliva Amoros, amb 1,2 milions d'euros, formarien part d’alguns dels 50 contribuents que l’ATC ha publicat avui.

El deute total del 2022 era de 10 milions menys que el del 2023

El llindar de deutes pendents: 600.000 euros

La Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal va modificar la Llei general tributària i va rebaixar d’un milió a 600.000 euros el llindar de l’import pendent de pagament i l’obligació d’aparèixer a la llista de persones deutores. Segons la nova legislació, també s’han de fer constar les persones que hagin estat declarades responsables solidàries, és a dir, les que comparteixen l’obligació de fer-se càrrec del pagament d’un deute determinat.

Per aquest motiu, quan la Generalitat detalla nom, cognoms i milions, és perquè l'Ordre ECO/212/2021, que regula els aspectes relatius a la publicació de la relació de deutors tributaris a l’ATC, demana que aquesta llista negra inclogui NIF, nom i cognoms, en el cas de les persones físiques, i NIF i raó o denominació social, en el cas de les persones jurídiques, així com l’import conjunt dels deutes i sancions pendents de pagament en ambdós casos.

La publicació anual del llistat és una de les mesures incloses en el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026

Així mateix, la publicació anual del llistat és una de les mesures incloses en el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026, que ja apareixia en l’anterior Pla 2019-2022. L’objectiu de la iniciativa és promoure la consciència cívica i fomentar el compliment voluntari de les obligacions fiscals, a través de la publicitat activa de les conductes tributàries “socialment més reprovables” des d’un punt de vista quantitatiu.